Kompot z czereśni jak u babci - sprawdzony przepis [WIDEO]

Uwielbiany w dzieciństwie kompot z czereśni często zastępowany jest sokami z kartonu. Wciąż jednak łatwo urządzić sentymentalny obiad, przy którym na deser podamy smak naszego dzieciństwa - kompot z czereśni jak u babci. Sprawdź, jak go przygotować.
1 kg czereśni
pół szklanki cukru
opcjonalnie: sok z połówki cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Do garnka wlewamy litr wody, wrzucamy wydrylowane, umyte czereśnie z usuniętymi ogonkami, doprowadzamy do wrzenia.
Całość gotujemy około pół godziny.
Słodzimy. Proponujemy nie wykorzystywać całego cukru na jeden raz. Słodkość kompotu możemy regulować w zależności od upodobań.Można także przygotować wersję light kompotu, zamiast cukru używając słodzika.
Gorący kompot możemy przelać do słoika (wraz z owocami czereśni) i pasteryzować albo podać bezpośrednio na stół, uprzednio wychładzając go.
Jeśli chcemy, by kompot miał nieco inny, oryginalniejszy smak, możemy dodać do niego sok z połówki cytryny.