Kompot z czereśni jak u babci - sprawdzony przepis [WIDEO]

2019-06-24
kompot_z_czeresni_jak_zrobic.jpg
Autor: photos.com Kompot z czereśni można przygotować błyskawicznie
łatwy
45 min
4

Uwielbiany w dzieciństwie kompot z czereśni często zastępowany jest sokami z kartonu. Wciąż jednak łatwo urządzić sentymentalny obiad, przy którym na deser podamy smak naszego dzieciństwa - kompot z czereśni jak u babci. Sprawdź, jak go przygotować.

Składniki

1 kg czereśni

pół szklanki cukru

opcjonalnie: sok z połówki cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Do garnka wlewamy litr wody, wrzucamy wydrylowane, umyte czereśnie z usuniętymi ogonkami, doprowadzamy do wrzenia.

Całość gotujemy około pół godziny.

Słodzimy. Proponujemy nie wykorzystywać całego cukru na jeden raz. Słodkość kompotu możemy regulować w zależności od upodobań.Można także przygotować wersję light kompotu, zamiast cukru używając słodzika.

Gorący kompot możemy przelać do słoika (wraz z owocami czereśni) i pasteryzować albo podać bezpośrednio na stół, uprzednio wychładzając go.

Jeśli chcemy, by kompot miał nieco inny, oryginalniejszy smak, możemy dodać do niego sok z połówki cytryny.