Kompot z owoców czarnego bzu na zimę: z gruszkami, pigwą i imbirem

Kompot z owoców czarnego bzu na zimę: z gruszkami, pigwą i imbirem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Owoce czarnego bzu słynną z właściwości leczniczych

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Gdy na straganach królują świeże owoce, warto uchwycić ich smak, przyrządzając przetwory na zimę. Wartościowe owoce czarnego bzu można sprytnie połączyć z innymi owocami sezonowymi - gruszką i pigwą. Podajemy łatwy przepis na kompot z owoców czarnego bzu do słoików na zimę.

Składniki

  • 1 kg owoców czarnego bzu

  • 1 kg gruszek

  • 1-2 owoce pigwy

  • 250 g cukru

  • odrobina imbiru do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Gruszki obrać, pociąć na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Pigwę pokroić na małe części. Owoce bzu umyć.

  • Do wrzącej wody wrzucić gruszki i pigwę, krótko obgotować, odcedzić.

  • Słoiki napełnić owocami. Przygotować syrop z cukru i wody z blanszowania owoców, doprawić imbirem.

  • Zalać owoce syropem, zostawiając ok. 2 cm wolnego miejsca od górnej krawędzi. Pasteryzować ok. 20 minut w temperaturze 85 stopni.

Ocena: 5