Poznaj przepis na warzywną pastę do słoika na zimę. Idealna i do chleba, i do makaronu
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Jakie można zrobić pasty do kanapek? W internecie krąży mnóstwo przepisów na wyśmienite smarowidła do chleba. Jednym z nich jest prosty przepis na warzywną pastę kanapkową do słoika. To doskonały pomysł na zamknięcie smaku dojrzewających w letnim słońcu warzyw. Pasta przyrządzona według tego przepisu jest pyszna, aromatyczna i bardzo łatwa. Oto szybki przepis na pastę kanapkową do słoika na zimę.
Z czego zrobić pastę warzywną na zimę?
Pyszna pasta do chleba składa się z kilku prostych składników. Na liście znalazły się warzywa, przyprawy i dodatki, które podkręcają smak pasty i sprawiają, że przez długi czas zachowuje świeżość. Wszystkie produkty są łatwo dostępne, a część z nich możecie mieć w domu.
Aby przygotować domową pastę na kanapki na zimę, należy zaopatrzyć się w kilka produktów. Te składniki są niezbędne:
- warzywa – cukinia, cebule, czosnek
- przyprawy – sól, świeżo zmielony czarny pieprz, ostra papryka, zioła prowansalskie, liście laurowe, cukier
- dodatki – koncentrat pomidorowy, ocet, olej
Jak zrobić pastę warzywna na zimę?
Już teraz wiele osób zaczyna robić domowe przetwory na zimę. Oprócz ogórków, papryki czy pomidorów w słoikach można ukryć pyszną i aromatyczną pastę warzywną do chleba. Świetnie sprawdzi się podczas jesieni i zimy. Jak ją zrobić? Przepis jest łatwy i szybki, a składniki łatwo dostępne. Zwłaszcza teraz świeżych i dorodnych warzyw jest pod dostatkiem, dlatego warto przygotować kilka słoików z taką smakowitą pastą kanapkową.
Jak więc zrobić pełną smaku pastę warzywną do słoika? Przepis to tylko kilka łatwych kroków, które nikomu nie sprawią przykrości. Nawet jeżeli nie macie dużego doświadczenia w robieniu domowych przetworów, pastę warzywną na zimę przygotujecie już za pierwszym razem.
- 1. krok – starcie cukinii na tarce
- 2. krok – usmażenie na patelni cebuli, czosnku i cukinii z pozostałymi składnikami i przyprawami
- 3. krok – przełożenie pasty warzywnej do słoików
Jak pasteryzować pasty na kanapki?
Słoiki z pastą kanapkową można zapasteryzować. Dzięki temu w łatwy sposób można przedłużyć świeżość i przydatność do spożycia przetworów.
Pyszną pastę kanapkową na zimę najlepiej pasteryzować na sucho, czyli w piekarniku. Warto pamiętać, aby słoiki przeznaczone na przetwory były czyste, wyparzone i osuszone. Przetwory wstawia się do piekarnika nagrzanego do 120 stopni C i pasteryzuje przez 25 minut. Następnie należy ostrożnie wyjąć je z piekarnika i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Czy trzeba odwracać słoiki po pasteryzacji? W tym przepisie słoiki z pastą kanapkową na zimę odstawia się do góry dnem dopiero po zakończonej pasteryzacji. Kiedy całkowicie ostygną, chowa się je do spiżarni lub przechowuje w kuchennej szafce.
SKŁADNIKI
- 1 kg cukinii
- 200 g koncentratu pomidorowego
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 2 łyżki octu
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1/4 łyżeczki mielonej ostrej papryki
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyte i osuszone cukinie zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć na sitko i odstawić do odcieknięcia.
- Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim pokrojone w kostkę cebule, aż się zeszklą. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i liście laurowe. Smażyć minutę, często mieszając.
- Dodać odciśniętą z nadmiaru wody cukinię i wymieszać.
- Doprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i ostrą papryką. Wymieszać i smażyć, aż woda odparuje.
- Wsypać cukier, wlać ocet i dodać koncentrat pomidorowy. Dokładnie wymieszać i smażyć kilka minut na średnim ogniu.
- Pastę przełożyć do czystych i osuszonych słoików. Mocno zakręcić i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
- Aby przedłużyć przydatność do spożycia, słoiki zapasteryzować. Przechowywać w spiżarni lub kuchennej szafce. Po otwarciu wstawić do lodówki.
- Podawać jako dodatek do pieczywa lub przekąskę.