Poznaj przepis na warzywną pastę do słoika na zimę. Idealna i do chleba, i do makaronu

pasta kanapkowa do słoika na zimę
Autor: Shutterstock Weź cukinię, cebulę i przyprawy. To najlepsza pasta kanapkowa do słoika na zimę.
łatwy
30 min
8

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Jakie można zrobić pasty do kanapek? W internecie krąży mnóstwo przepisów na wyśmienite smarowidła do chleba. Jednym z nich jest prosty przepis na warzywną pastę kanapkową do słoika. To doskonały pomysł na zamknięcie smaku dojrzewających w letnim słońcu warzyw. Pasta przyrządzona według tego przepisu jest pyszna, aromatyczna i bardzo łatwa. Oto szybki przepis na pastę kanapkową do słoika na zimę.

Z czego zrobić pastę warzywną na zimę?

Pyszna pasta do chleba składa się z kilku prostych składników. Na liście znalazły się warzywa, przyprawy i dodatki, które podkręcają smak pasty i sprawiają, że przez długi czas zachowuje świeżość. Wszystkie produkty są łatwo dostępne, a część z nich możecie mieć w domu.

Aby przygotować domową pastę na kanapki na zimę, należy zaopatrzyć się w kilka produktów. Te składniki są niezbędne:

  • warzywa – cukinia, cebule, czosnek
  • przyprawy – sól, świeżo zmielony czarny pieprz, ostra papryka, zioła prowansalskie, liście laurowe, cukier
  • dodatki – koncentrat pomidorowy, ocet, olej

Jak zrobić pastę warzywna na zimę?

Już teraz wiele osób zaczyna robić domowe przetwory na zimę. Oprócz ogórków, papryki czy pomidorów w słoikach można ukryć pyszną i aromatyczną pastę warzywną do chleba. Świetnie sprawdzi się podczas jesieni i zimy. Jak ją zrobić? Przepis jest łatwy i szybki, a składniki łatwo dostępne. Zwłaszcza teraz świeżych i dorodnych warzyw jest pod dostatkiem, dlatego warto przygotować kilka słoików z taką smakowitą pastą kanapkową.

Jak więc zrobić pełną smaku pastę warzywną do słoika? Przepis to tylko kilka łatwych kroków, które nikomu nie sprawią przykrości. Nawet jeżeli nie macie dużego doświadczenia w robieniu domowych przetworów, pastę warzywną na zimę przygotujecie już za pierwszym razem.

  • 1. krok – starcie cukinii na tarce
  • 2. krok – usmażenie na patelni cebuli, czosnku i cukinii z pozostałymi składnikami i przyprawami
  • 3. krok – przełożenie pasty warzywnej do słoików

Jak pasteryzować pasty na kanapki?

Słoiki z pastą kanapkową można zapasteryzować. Dzięki temu w łatwy sposób można przedłużyć świeżość i przydatność do spożycia przetworów.

Pyszną pastę kanapkową na zimę najlepiej pasteryzować na sucho, czyli w piekarniku. Warto pamiętać, aby słoiki przeznaczone na przetwory były czyste, wyparzone i osuszone. Przetwory wstawia się do piekarnika nagrzanego do 120 stopni C i pasteryzuje przez 25 minut. Następnie należy ostrożnie wyjąć je z piekarnika i odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Czy trzeba odwracać słoiki po pasteryzacji? W tym przepisie słoiki z pastą kanapkową na zimę odstawia się do góry dnem dopiero po zakończonej pasteryzacji. Kiedy całkowicie ostygną, chowa się je do spiżarni lub przechowuje w kuchennej szafce.

SKŁADNIKI

  • 1 kg cukinii
  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżki octu
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1/4 łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyte i osuszone cukinie zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć na sitko i odstawić do odcieknięcia.
  • Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim pokrojone w kostkę cebule, aż się zeszklą. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i liście laurowe. Smażyć minutę, często mieszając.
  • Dodać odciśniętą z nadmiaru wody cukinię i wymieszać.
  • Doprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i ostrą papryką. Wymieszać i smażyć, aż woda odparuje.
  • Wsypać cukier, wlać ocet i dodać koncentrat pomidorowy. Dokładnie wymieszać i smażyć kilka minut na średnim ogniu.
  • Pastę przełożyć do czystych i osuszonych słoików. Mocno zakręcić i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
  • Aby przedłużyć przydatność do spożycia, słoiki zapasteryzować. Przechowywać w spiżarni lub kuchennej szafce. Po otwarciu wstawić do lodówki.
  • Podawać jako dodatek do pieczywa lub przekąskę.
Przetwory w lipcu - co na zimę przygotować w lipcu [ściąga]
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej