Blenduję jabłka i dodaję ten produkt. Biała nutella to game changer w moim domu

biała nutella
Autor: Shutterstock Zmiksuj jabłka i wymieszaj z 3 składnikami. W mig zrobisz cały słoiczek białej nutelli.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Jabłka to najpopularniejsze polskie owoce. Są nie tylko pyszne, ale i zdrowe. W łatwy sposób można wyczarować z nich obłędne przysmaki. Jednym z nich jest domowy dżem z dodatkiem czekolady zwany białą nutellą. Wystarczą cztery produkty i pół godziny wolnego czasu, aby cieszyć się jego wyśmienity smakiem. Oto prosty przepis na pyszny dżem jabłkowy z białą czekoladą.

Dżem jabłkowy z białą czekoladą – składniki

Lista składników, które niezbędne są do przygotowania słoiczka pysznej białej nutelli, obejmuje tylko cztery proste produkty. Głównym składnikiem są polskie jabłka. Na bazarowych straganach są już dostępne młode jabłka, które idealne sprawdzą się w tym pysznym owocowym dżemie. Najlepsze do tego dżemu to takie odmiany jak antonówka, szara reneta czy papierówka.

Oprócz jabłek do przyrządzenia smakowitego dżemu potrzebna jest jeszcze biała czekolada, woda oraz cukier. Wszystkie składniki są w sklepach przez cały rok, więc dżemu nie trzeba robić na zapas. Najlepiej przygotować go, kiedy najdzie was ochota na ten owocowy przysmak.

To podstawowy przepis na dżem z jabłek i białej czekolady. Można go modyfikować i dodawać inne składniki, które podkręcą jego smak. Szczypta cynamonu lub przyprawy do piernika, posiekane orzechy czy ekstrakt waniliowy to tylko kilka propozycji na wzbogacenie domowej białej nutelli.

Jak zrobić dżem jabłkowy z białą czekoladą?

To jeden z najprostszych przepisów na pyszny domowy dżem. Krótka lista składników oraz łatwe i szybkie przygotowanie to tylko niektóre zalety tego jabłkowego przysmaku. Nawet ci, którzy nie robią przetworów w domu, ten wyborny dżem przygotują za pierwszym razem.

Jak więc robi się pyszną domową białą nutellę? Przygotowanie jest nie tylko proste, ale i błyskawiczne. Przyda się blender i czysty wyparzony słoiczek lub pojemnik przeznaczony do przechowywania żywności.

  • 1. krok – obranie i pokrojenie jabłek
  • 2. krok – zmiksowanie jabłek z wodą
  • 3. krok – ugotowanie musu jabłkowego z cukrem
  • 4. krok – połączenie dżemu jabłkowego z białą czekoladą
  • 5. krok – przełożenie dżemu z jabłek do słoiczka

Jak podawać dżem z jabłek i białej czekolady?

To najłatwiejszy i najszybszy przepis na obłędny domowy dżem z jabłek z dodatkiem białej czekolady. Warto z niego skorzystać, ponieważ jego zastosowanie jest uniwersalne. Nutella, której kremową konsystencję zapewnia biała czekolada, idealnie sprawdzi się jako dodatek do wielu dań na słodko. Podkręci naleśniki, placki czy gofry. Pysznie smakuje z chrupiącymi tostami i bagietką. Dżem z jabłek i białej czekolady jest tak dobry, że można go jeść nawet bez żadnych dodatków prosto ze słoiczka.

SKŁADNIKI

  • 2 kg jabłek
  • 400 g białej czekolady
  • 1 szklanka wody
  • 1/2 szklanki cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka pokroić w kostkę.
  • Jabłka przełożyć do naczynia blendera i wlać wodę. Zmiksować na gładko.
  • Mus jabłkowy przełożyć do rondelka i wsypać cukier. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować, aż masa zgęstnieje. Często mieszać.
  • Dodać połamaną na mniejsze kawałki białą czekoladę. Gotować i mieszać, aż się roztopi i połączy z jabłkami.
  • Mus przełożyć do słoiczka lub pojemnika przeznaczonego do przechowywania żywności. Po ostygnięciu wstawić do lodówki i tam przechowywać.
  • Podawać jako dodatek do pieczywa, naleśników, placków czy deserów.
Beszamel: Jabłka - Dlaczego są zdrowe, czemu warto jeść jabłka?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej