Ogórki kiszone z liśćmi porzeczki: przepis

2019-07-04
przepis_na_ogorki_kiszone_jak.jpg
Autor: Shutterstock Ogórki kiszone z liściami wiśni.
łatwy
40 min
4

Sezon na przetwory w pełni, a ogórki kiszone są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Dostarczają wielu cennych witamin i składników mineralnych, a ponadto mają mało kalorii i są lekkostrawne. Sprawdź, jak przygotować ogórki kiszone z liśćmi porzeczki. Więcej informacji na temat zasad sztuki kiszenia ogórków znajdziecie tutaj.

Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna ŚmiałekAdrianna Ewa Stawska i Anna Szubińska

 

Polecamy również:

Kiszenie ogórków po koreańsku: przepis na kimchi z ogórków

Ogórki z liśćmi dębu - jak kisić?

Kiszone ogórki na zupę: jak zrobić ogórki na zimę do słoików

Ogórki małosolne na zimę: pasteryzowane w słojach

Kiszone ogórki z winogronami: pomysłowe przetwory

Składniki

2 kg ogórków

2 główki czosnku

koper świeży

chrzan (korzeń i liście)

sól

kilka listków czerwonej porzeczki

ZALEWA: 1 łyżeczka soli na 2 szklanki wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Wszystkie składniki należy dokładnie umyć, a słoiki wyparzyć wrzątkiem.

Do każdego słoja należy włożyć koper (całe gałązki), korzeń chrzanu, kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego oraz przynajmniej trzy ząbki czosnku.

Następnie układamy ciasno ogórki i zalewamy je soloną wodą.

Zamknięte słoje stawiamy dnem do góry.

Tak przygotowane przetwory przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu. Kiszone ogórki będą gotowe za około 3 tygodnie.