Kiszone ogórki na zupę: jak zrobić?

2021-03-29
Kwaszone ogórki
Autor: Shutterstock Ogórki kiszone - podstawowy składnik pysznej zupy.
łatwy
40 min
4

Ogórki trzeba zalać słoną zalewą i dodać przyprawy: czosnek, korzeń chrzanu, liść laurowy, koper, ziele angielskie, ewentualnie liście dębu, czarnej porzeczki i wiśni. Przyprawy nie tylko nadają ogórkom wyrazisty smak, lecz także, dzięki zawartości olejków eterycznych i garbników, konserwują, zapobiegając rozwojowi pleśni i drożdży. Sprawdź, jak przygotować kiszone ogórki, które doskonale sprawdzą się jako składnik zupy ogórkowej. Podajemy klasyczny, sprawdzony przepis. Więcej o zasadach kiszeniach ogórków, czyli jak kisić ogórki by rezultat zawsze był doskonały, znajdziecie tutaj.

Podczas kiszenia wszystkie składniki muszą być przykryte zalewą!

SKŁADNIKI

  • 1 kg ogórków kwaszeniaków
  • kilka ząbków czosnku
  • kawałek korzenia chrzanu
  • 2–3 listki laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • łodyga suszonego kopru
  • 1 l wody
  • 1 łyżka soli kamiennej
  • 20 liści wiśni, chrzanu i porzeczek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na dno garnka włóż przyprawy i liście wiśni.
  • Ogórki dokładnie umyj, ciasno ułóż pionowo w naczyniu, tak by z czasem nie wypłynęły.
  • Wodę zagotuj z solą, ostudź, zalej ogórki.
  • Na nich połóż obciążony talerzyk.
  • Garnek przykryj ściereczką i postaw na talerzu, gdyż na skutek fermentacji zalewa może wykipieć.
  • Ogórki pozostaw w temperaturze pokojowej (18–25°C) na 5–7 dni, potem przenieś w chłodne miejsce.