Kompot z wiśni na zimę bez pasteryzowania: łatwy przepis na pyszny napój domowy
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Kompot z wiśni to jedno z najmilszych wspomnień dzieciństwa. Wiśnie z obowiązkowymi pestkami wyławialiśmy łyżeczkami z szerokich kompotierek - specjalnych szklaneczek na kompot. Czy dzisiaj to ma sens? Oczywiście, że tak. Pod warunkiem, że macie tanie wiśnie i trochę czasu na zabawę z drylowaniem!
Po co robić kompot z wiśni?
Jeszcze dwadzieścia lat temu, nikt nie zadałby tego pytania. Było czymś oczywistym, że w domu powinien być kompot - słodki napój z owoców - który można podać na orzeźwienie. Dzisiaj warto zrobić kompot wiśniowy, jeśli macie dość wiśni i czasu, by się bawić w domową produkcję przetworów. Mogłabym napisać oczywistość - włożoną pracę zrównoważy smak... Warto jednak wiedzieć, co jest w kompocie. W tym przypadku to wy decydujecie, co tam wkładacie. W domowym kompocie nie ma nic oprócz owoców, cukru buraczanego i wiśni. W gotowym syropie do rozcieńczania może być syrop glukozowo-fruktozowy - szczególnie niebezpieczny dla dzieci i młodzieży.
Jak zrobić kompot wiśniowy?
Kompot wiśniowy to jeden z najłatwiejszych przetworów. Musicie tylko wydrylować wiśnie. Przeczytaj: Jak drylować czereśnie i wiśnie bez drylownicy Potem dodać do nich cukier, wodę i doprowadzić do wrzenia. Wrzący kompot przelać do słoików i bez zbędne zwłoki zamknąć naczynia szczelnymi pokrywkami typu twist.
Pasteryzować, czy nie pasteryzować kompot z wiśni?
Wrzący kompot po szczelnym zamknięciu rozgrzewa metalową pokrywkę. W czasie stygnięcia pokrywka kurczy się i lepiej przylega do krawędzi słoika. Dzięki temu sprytnemu zabiegowi, nie trzeba specjalnie pasteryzować przetworu.
SKŁADNIKI
- 1 kg wiśni
- 0,5 kg cukru
- 2 l wody
- 4 słoiki o pojemności 0,75 l
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wiśnie wydrylować, czyli usunać pestki.
- Wydrylowane wiśnie razem z sokiem, jaki z nich wypłynie, przełożyć do garnka emaliowanego. Dodać cukier i pozostawić na 1 godzinę.
- Po upływie godziny wlać wodę i podgrzewać na średnim ogniu. Doprowadzić do wrzenia. Od zagotowania gotować jeszcze 20 minut.
- Wrzący kompot rozlać do umytych i wyparzonych słoików. W każdym słoiku umieścić tyle samo wisienek.
- Słoik dobrze zakręcić. Odwrócić do góry dnem i ustawić na pokrywkach. Pozostawić do ostygnięcia.
- Wystudzone słoiki opatrzeć nalepkami z nazwą przetworu i datą zamknięcia. Przechowywać w ciemnym i suchym miejscu o stabilnej temperaturze.