Kiszona dynia. Prosty przepis na pyszną i zdrową przekąskę ze słoika
Kiszona dynia to pomysł na smaczny dodatek do wielu dań. Ten sprawdzony przepis właśnie podbija internet. Przyrządzenie kiszonej dyni jest łatwe i szybkie. Trzeba jedynie poczekać, aż kawałki pomarańczowej dyni ukiszą się w zalewie z wody i soli morskiej. Zobaczcie, jak zrobić pyszną i chrupiącą kiszoną dynię.
i
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Z czego zrobić kiszoną dynię?
Aby zrobić kiszoną dynię w domu, wystarczy kilka prostych i niedrogich składników. Właśnie teraz rozpoczyna się sezon na dynię, więc warto skorzystać z tego sprawdzonego przepisu i przygotować ją w wersji kiszonej. Na liście składników znajdziecie tylko sześć produktów:
- dynia – obniża ciśnienie i poziom cholesterolu, działa przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne, jest bogata w błonnik pokarmowy
- czosnek – działa jak naturalny antybiotyk, niszczy wirusy, bakterie i grzyby, wzmacnia odporność
- woda – składnik zalewy
- przyprawy – sól morska, liście laurowe, ziele angielskie
Jak zrobisz kiszoną dynię?
Przepis na kiszoną dynię jest prosty. Przygotowuje się ją w kilku krokach, które zostały dokładnie opisane w przepisie, który znajdziecie poniżej. Pierwszą czynnością jest przygotowanie zalewy z wody i soli morskiej. Po zagotowaniu odstawia się ją do ostygnięcia. Następnie należy obrać i pokroić dynię, a także usunąć pestki. Nie trzeba ich wyrzucać. Po wysuszeniu w piekarniku i obraniu pestki dyni są pyszną i zdrową przekąską. Można je także dodawać do potraw na ciepło, a po uprażeniu na patelni będą doskonałym składnikiem sałatek. Pokrojoną dynię przekłada się do dużego, czystego i osuszonego słoika. Dodaje się też plasterki czosnku, liście laurowe i ziele angielskie. Wlewa się zalewę, która powinna przykryć wszystkie składniki. Dodatkowo można je obciążyć talerzykiem lub małym naczyniem z wodą.
Jak kisić dynię?
Kiszenie dyni nie jest procesem skomplikowanym. Na jej spróbowanie trzeba jednak poczekać kilka dni. Kawałki dyni w zalewie z wody i soli morskiej umieszczone w dużym słoju należy przykryć gazą lub ściereczką i odstawić na dwa do trzech dni. Następnie słoik trzeba zakręcić pokrywką i wstawić do lodówki na kolejne dwa do trzech dni. Po tym czasie kiszona dynia jest gotowa do jedzenia. Kiszoną dynię najlepiej przechowywać w lodówce.
Z czym jeść kiszoną dynię?
Kiszona dynia ma przyjemny smak i jest niskokaloryczna. Dlatego bez obaw można ją wcinać na diecie odchudzającej. Jej dodatkową zaletą jest to, że kryje w sobie mnóstwo witamin i składników odżywczych, a także wzmacnia odporność organizmu. Kiszona dynia jest doskonałym dodatkiem do wielu różnych potraw mięsnych i wegetariańskich. To zdrowa i smaczna przekąska, która może być jednym z elementów deski serów. Nadaje się do sałatek i surówek.
SKŁADNIKI
- 1 średniej wielkości dynia
- 2 litry wody
- 2 łyżki soli morskiej na litr wody
- 4 ząbki czosnku
- 4 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do garnka wlać wodę i wsypać sól. Zagotować, zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia. Zalewa powinna mieć temperaturę pokojową.
- Dynię obrać, przekroić na pół i usunąć pestki. Pokroić na kawałki o grubości około 1 cm.
- Obrany czosnek pokroić w cienkie plasterki.
- Do jednego dużego słoja włożyć kawałki dyni, czosnek, liście laurowe i ziele angielskie.
- Wlać zalewę tak, aby całkowicie przykryła dynię. Na wierzchu można umieścić talerzyk lub nieduży słoik z wodą.
- Słój przykryć ściereczką lub gazą i odstawić w ciepłe miejsce na 2-3 dni.
- Po tym czasie słoik zakręcić i wstawić do lodówki na 2-3 dni.
- Podawać jako dodatek do potraw na ciepło lub na zimno i przechowywać w lodówce.