Kiszona dynia. Prosty przepis na pyszną i zdrową przekąskę ze słoika

kiszona dynia
Autor: Shutterstock Kiszona dynia to jesienny przysmak pełen smaku i zdrowia.
łatwy
30 min
12

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Kiszona dynia to pomysł na smaczny dodatek do wielu dań. Ten sprawdzony przepis właśnie podbija internet. Przyrządzenie kiszonej dyni jest łatwe i szybkie. Trzeba jedynie poczekać, aż kawałki pomarańczowej dyni ukiszą się w zalewie z wody i soli morskiej. Zobaczcie, jak zrobić pyszną i chrupiącą kiszoną dynię.

Z czego zrobić kiszoną dynię?

Aby zrobić kiszoną dynię w domu, wystarczy kilka prostych i niedrogich składników. Właśnie teraz rozpoczyna się sezon na dynię, więc warto skorzystać z tego sprawdzonego przepisu i przygotować ją w wersji kiszonej. Na liście składników znajdziecie tylko sześć produktów:

  • dynia – obniża ciśnienie i poziom cholesterolu, działa przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne, jest bogata w błonnik pokarmowy
  • czosnek – działa jak naturalny antybiotyk, niszczy wirusy, bakterie i grzyby, wzmacnia odporność
  • woda – składnik zalewy
  • przyprawy – sól morska, liście laurowe, ziele angielskie

Jak zrobisz kiszoną dynię?

Przepis na kiszoną dynię jest prosty. Przygotowuje się ją w kilku krokach, które zostały dokładnie opisane w przepisie, który znajdziecie poniżej. Pierwszą czynnością jest przygotowanie zalewy z wody i soli morskiej. Po zagotowaniu odstawia się ją do ostygnięcia. Następnie należy obrać i pokroić dynię, a także usunąć pestki. Nie trzeba ich wyrzucać. Po wysuszeniu w piekarniku i obraniu pestki dyni są pyszną i zdrową przekąską. Można je także dodawać do potraw na ciepło, a po uprażeniu na patelni będą doskonałym składnikiem sałatek. Pokrojoną dynię przekłada się do dużego, czystego i osuszonego słoika. Dodaje się też plasterki czosnku, liście laurowe i ziele angielskie. Wlewa się zalewę, która powinna przykryć wszystkie składniki. Dodatkowo można je obciążyć talerzykiem lub małym naczyniem z wodą.

Jak kisić dynię?

Kiszenie dyni nie jest procesem skomplikowanym. Na jej spróbowanie trzeba jednak poczekać kilka dni. Kawałki dyni w zalewie z wody i soli morskiej umieszczone w dużym słoju należy przykryć gazą lub ściereczką i odstawić na dwa do trzech dni. Następnie słoik trzeba zakręcić pokrywką i wstawić do lodówki na kolejne dwa do trzech dni. Po tym czasie kiszona dynia jest gotowa do jedzenia. Kiszoną dynię najlepiej przechowywać w lodówce.

Z czym jeść kiszoną dynię?

Kiszona dynia ma przyjemny smak i jest niskokaloryczna. Dlatego bez obaw można ją wcinać na diecie odchudzającej. Jej dodatkową zaletą jest to, że kryje w sobie mnóstwo witamin i składników odżywczych, a także wzmacnia odporność organizmu. Kiszona dynia jest doskonałym dodatkiem do wielu różnych potraw mięsnych i wegetariańskich. To zdrowa i smaczna przekąska, która może być jednym z elementów deski serów. Nadaje się do sałatek i surówek.

SKŁADNIKI

  • 1 średniej wielkości dynia
  • 2 litry wody
  • 2 łyżki soli morskiej na litr wody
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do garnka wlać wodę i wsypać sól. Zagotować, zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia. Zalewa powinna mieć temperaturę pokojową.
  • Dynię obrać, przekroić na pół i usunąć pestki. Pokroić na kawałki o grubości około 1 cm.
  • Obrany czosnek pokroić w cienkie plasterki.
  • Do jednego dużego słoja włożyć kawałki dyni, czosnek, liście laurowe i ziele angielskie.
  • Wlać zalewę tak, aby całkowicie przykryła dynię. Na wierzchu można umieścić talerzyk lub nieduży słoik z wodą.
  • Słój przykryć ściereczką lub gazą i odstawić w ciepłe miejsce na 2-3 dni.
  • Po tym czasie słoik zakręcić i wstawić do lodówki na 2-3 dni.
  • Podawać jako dodatek do potraw na ciepło lub na zimno i przechowywać w lodówce.
Dynia – Peruwianka, która podbiła świat!
Anna Szulc-Górska
więcej