Duszę warzywa i przekładam do słoików. Ratatuj na zimę to uczta dla podniebienia

ratatuj w słoiku na zimę
Autor: Shutterstock Weź te warzywa i zamknij ich smak w słoikach. Domowy ratatuj świetnie sprawdza się zimą.
łatwy
45 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Ratatuj to potrawa pochodząca z kuchni francuskiej. Przypomina węgierskie leczo, ale w jego składzie nie ma mięsa i składników pochodzenia zwierzęcego. Mało kto wie, że smak tej pysznej wegetariańskiej potrawy można zamknąć w słoikach. Idealnie sprawdzi się w mroźne dni na obiad lub jako dodatek do dania głównego. Oto łatwy i szybki przepis na ratatuj w słoikach na zimę.

Co wchodzi w skład ratatuj?

Ratatuj (fr. ratatouille) na zimę przyrządzony według tego prostego przepisu jest pyszny i aromatyczny. W jego składzie znalazło się mnóstwo pysznych i zdrowych warzyw, które dojrzewały w letnim słońcu. Smak warzywnych przetworów podkreślają przyprawy i zioła. Właśnie teraz jest najlepszy czas, aby zrobić w domu kilka słoików pełnych pysznego ratatouille. Kolorowe warzywa są łatwo dostępne i można je kupić w wielu sklepach i na bazarkach.

Co więc jest potrzebne, aby zrobić ratatuj na zimę? Na liście składników znalazły się warzywa oraz przyprawy. Część z nich na pewno macie w domu, a resztę kupicie bez problemu.

  • warzywa – pomidory, cukinia, bakłażan, papryka czerwona i żółta, papryczka chili, cebula, czosnek
  • przyprawy – słodka papryka, ostra papryka, sól, świeżo zmielony czarny pieprz, tymianek
  • dodatkowe składniki – oliwa z oliwek, woda

Jak zrobić ratatuj na zimę?

Pyszny i aromatyczny ratatuj to smaki lata zamknięte w słoiku. Przepis na tę warzywną potrawę pochodzącą z kuchni francuskiej jest łatwy i szybki. Przygotowanie nie jest skomplikowane. Warto pamiętać, aby wszystkie warzywa pokroić w drobną kostkę. Niezbędny jest większy garnek, łyżka do mieszania oraz czyste i suche słoiki ze szczelnymi pokrywkami.

Jak więc zrobić kilka słoików ze znakomitym ratatouille na zimę? Przepis jest nietrudny. Obłędny ratatuj uda się każdemu bez względu na stopień zaawansowania w domowych przetworach.

  • 1. krok – pokrojenie wszystkich warzyw w kostkę
  • 2. krok – podsmażenie, a następnie duszenie warzyw
  • 3. krok – przełożenie ratatouille do słoików
  • 4. krok – pasteryzacja ratatuj na zimę

Jak przechowywać ratatuj w słoikach?

Po przygotowaniu i zapasteryzowaniu słoików z ratatouille należy je odpowiednio przechowywać. Po ostygnięciu najlepiej wstawić je do kuchennej szafki lub odłożyć na półkę w spiżarni. Najważniejsze, aby miejsce przechowywania tej warzywnej potrawy w słoikach było suche i chłodne. Po otwarciu słoika należy wstawić go do lodówki i zjeść w ciągu kilku dni.

SKŁADNIKI

  • 5 pomidorów
  • 2 cukinie
  • 2 czerwone papryki
  • 2 cebule
  • 1 duży bakłażan
  • 1 żółta papryka
  • 1 papryczka chili
  • 50 ml wody
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek + 2 łyżki
  • 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • 1 płaska łyżeczka mielonej ostrej papryki
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyte i osuszone cukinie, papryki i bakłażana pokroić w kostkę. Cebulę i papryczkę chili pokroić w drobną kostkę. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę.
  • W garnku rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej cebulę, aż się zeszkli. Dodać czosnek i smażyć minutę, cały czas mieszając.
  • Dodać papryki i bakłażana. Smażyć, aż warzywa staną się miękkie.
  • Dodać cukinię i pomidory. Doprawić solą, pieprzem, tymiankiem oraz słodką i ostrą papryką. Dokładnie wymieszać.
  • Wlać wodę, zagotować i zmniejszyć ogień. Dusić około 30 minut. Od czasu do czasu zamieszać.
  • Przełożyć do czystych i suchych słoików, zostawiając około 2 cm wolnego miejsca od góry. Skropić oliwą z oliwek i mocno zakręcić.
  • Słoiki pasteryzować w wodzie około 20 minut od zagotowania. Ostrożnie wyjąć, przykryć ściereczką i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
  • Przechowywać w spiżarni lub kuchennej szafce, a po otwarciu w lodówce.
  • Podawać na obiad lub jako dodatek do dania głównego.
Kuchnia francuska: czym się wyróżnia? Co warto wiedzieć o kuchni francuskiej?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej