Co to jest ratatouille? Przepis na zdrowy obiad
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Ratatouille, czyli inaczej prowansalski gulasz warzywny, to tradycyjna potrawa kuchni francuskiej. Podstawę dania stanowią cukinia, bakłażany pomidory i papryka. Idealne, lekkie danie dla jaroszy, ale nie tylko - sprawdź, jak zrobić ratatouille!
Ratatouille podaje się na gorąco jako danie główne, ale może też stanowić dodatek do mięs, ryb czy makaronów. Można podawać je z fetą, kozim serem i ciepłymi grzankami, a warzywa mieszać według własnego gustu i w różnych proporcjach. Pamiętaj tylko o tym, że najlepsze są młode warzywa, szczególnie bakłażany, które wówczas mają napiętą, gładką skórkę.
SKŁADNIKI
- 5 małych cukini
- 2 młode bakłażany
- 5 pomidorów
- 3 cebule
- 3 papryki (najlepiej jedna zielona, jedna czerwona i żółta)
- 3-4 ząbki czosnku
- po 1 łyżeczce tymianku, rozmarynu, estragonu, cząbru, natki pietruszki
- sól i pieprz
- 6 łyżek oliwy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyte warzywa pokroić: bakłażany, cukinię i pomidory w kostkę, a cebulę w piórka. Obrany czosnek pokroić w plasterki.
- Bakłażany wrzucić do garnka, w którym wcześniej rozgrzaliśmy oliwę, podsmażyć. Dodać pokrojoną cukinię i również podsmażyć. Warzywa wyjąć do miseczki.
- Na pozostałym tłuszczu podsmażyć cebulę, część czosnku i pomidory. Poddusić, aż sos odparuje i zgęstnieje.
- Pokrojoną w kostkę paprykę podsmażyć i połączyć z uduszonymi warzywami. Dusić około 15 minut, tak by warzywa były lekko twarde. Na koniec dodać zioła i resztkę czosnku. Przyprawić do smaku.