Co to jest ratatouille? Przepis na zdrowy obiad

2021-03-29
Co to jest ratatouille? Przepis na zdrowy obiad
Autor: Shutterstock Ratatouille lub inaczej ratatuj to pyszny i zdrowy obiad z warzyw.
łatwy
30 min
4

Ratatouille, czyli inaczej prowansalski gulasz warzywny, to tradycyjna potrawa kuchni francuskiej. Podstawę dania stanowią cukinia, bakłażany pomidory i papryka. Idealne, lekkie danie dla jaroszy, ale nie tylko - sprawdź, jak zrobić ratatouille!

Ratatouille podaje się na gorąco jako danie główne, ale może też stanowić dodatek do mięs, ryb czy makaronów. Można podawać je z fetą, kozim serem i ciepłymi grzankami, a warzywa mieszać według własnego gustu i w różnych proporcjach. Pamiętaj tylko o tym, że najlepsze są młode warzywa, szczególnie bakłażany, które wówczas mają napiętą, gładką skórkę.

SKŁADNIKI

  • 5 małych cukini
  • 2 młode bakłażany
  • 5 pomidorów
  • 3 cebule
  • 3 papryki (najlepiej jedna zielona, jedna czerwona i żółta)
  • 3-4 ząbki czosnku
  • po 1 łyżeczce tymianku, rozmarynu, estragonu, cząbru, natki pietruszki
  • sól i pieprz
  • 6 łyżek oliwy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyte warzywa pokroić: bakłażany, cukinię i pomidory w kostkę, a cebulę w piórka. Obrany czosnek pokroić w plasterki.
  • Bakłażany wrzucić do garnka, w którym wcześniej rozgrzaliśmy oliwę, podsmażyć. Dodać pokrojoną cukinię i również podsmażyć. Warzywa wyjąć do miseczki.
  • Na pozostałym tłuszczu podsmażyć cebulę, część czosnku i pomidory. Poddusić, aż sos odparuje i zgęstnieje.
  • Pokrojoną w kostkę paprykę podsmażyć i połączyć z uduszonymi warzywami. Dusić około 15 minut, tak by warzywa były lekko twarde. Na koniec dodać zioła i resztkę czosnku. Przyprawić do smaku.