Buraczki na zimę do słoików - przepis na szybką sałatkę z buraczków

2021-08-31
Buraczki na zimę do słoików - przepis na szybką sałatkę z buraczków
Autor: thinkstockphotos.com Sałatka z buraczków ze słoika jest doskonałym uzupełnieniem posiłków
łatwy
45 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Buraczki na zimę do słoików to prosty pomysł na buraczki do obiadu w każdej chwili! Starte na tarce buraczki z cebulką i czosnkiem można długo przechowywać w piwnicy i podawać do obiadu na zimno lub na ciepło. Ich przygotowanie też nie jest szczególnie absorbujące - najdłużej trwa gotowanie buraczków. Buraczki ze słoika można podgrzać na patelni z wcześniej przygotowaną zasmażką - będą pysznym, klasycznym dodatkiem do obiadu.

Pasteryzacja buraczków:

Słoiki ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości, przykryć garnek. Gotować ok. 10 minut, po czym wyjąć słoiki ostrożnie z garnka (najlepiej drewnianymi szczypcami) i odstawić, aby ostygły.

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Włożyć buraki do garnka, zalać wodą i gotować na niedużym ogniu aż będą miękkie. Odcedzić i odstawić aby ostygły.
  • W innym garnku wymieszać pozostałe składniki, doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 10 minut. Przecedzić płyn do osobnej miseczki i odstawić.
  • Buraki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Starte buraki zalać odcedzoną zalewą, przykryć i odstawić na 12 godzin.
  • Nakładać do wyparzonych słoików, zostawiając ok. 5 mm wolnej przestrzeni od góry słoików. Zakręcić słoiki i pasteryzować przez 10 minut.
  • Zamknięte słoiki przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu, a po otwarciu przechowywać w lodówce.
Beszamel - Buraki