Buraczki na zimę - przepis na szybką sałatkę z buraczków do słoików
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Buraczki na zimę do słoików to prosty pomysł na buraczki do obiadu w każdej chwili! Starte na tarce buraczki z cebulką i czosnkiem można długo przechowywać w piwnicy i podawać do obiadu na zimno lub na ciepło. Ich przygotowanie też nie jest szczególnie absorbujące - najdłużej trwa gotowanie buraczków. Buraczki ze słoika można podgrzać na patelni z wcześniej przygotowaną zasmażką - będą pysznym, klasycznym dodatkiem do obiadu.
Pasteryzacja buraczków:
Słoiki ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości, przykryć garnek. Gotować ok. 10 minut, po czym wyjąć słoiki ostrożnie z garnka (najlepiej drewnianymi szczypcami) i odstawić, aby ostygły.
SKŁADNIKI
- 3 kg buraków
- 225 ml octu
- 150 g cukru
- 3 cebule, pokrojone w ćwiartki
- 3 ząbki czosnku, pokrojone na połówki
- 1 łyżka soli
- 3 liście laurowe
- 7-8 ziaren ziela angielskiego
- 3-4 ziarna pieprzu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Włożyć buraki do garnka, zalać wodą i gotować na niedużym ogniu aż będą miękkie. Odcedzić i odstawić aby ostygły.
- W innym garnku wymieszać pozostałe składniki, doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 10 minut. Przecedzić płyn do osobnej miseczki i odstawić.
- Buraki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Starte buraki zalać odcedzoną zalewą, przykryć i odstawić na 12 godzin.
- Nakładać do wyparzonych słoików, zostawiając ok. 5 mm wolnej przestrzeni od góry słoików. Zakręcić słoiki i pasteryzować przez 10 minut.
- Zamknięte słoiki przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu, a po otwarciu przechowywać w lodówce.