Co zrobić z wędliną po świętach? Przepis na szybką pizzę

2023-04-04
co_zrobic_wedlina_po_swietach.jpg
Autor: pixabay.com Pizza z szynką - szybkie danie, w którym możemy wykorzystać resztki niezjedzonej wędliny.
łatwy
30 min
4

Znowu przesadziłeś ze świątecznymi daniami? Jak tradycja nakazuje było „zastaw się, a postaw się”, byle stół suto zastawiony? Tylko co teraz zrobić z resztkami, które zalegają w lodówce? Sprawdź, jak z resztek poświątecznych wędlin wyczarować pyszną i aromatyczną pizzę!

Przepis na pizzę z resztek

  • Pizzę z resztkami wędlin, które zostały po świętach wielkanocnych lub Bożego Narodzenia, robi się bardzo prosto.
  • To szybki przepis na pizzę. Trzeba tylko poczekać, aż ciasto wyrośnie, ponieważ robi się je na drożdżach.
  • Tylko część składników trzeba kupić. Resztki wędlin, przyprawy czy mąka są pod ręką.
  • To pomysł na oryginalny obiad czy kolację na ciepło.

Co można zrobić z wędlinami i mięsem, które nam zostały po świętach?

Zobaczcie, jak można wykorzystać wędliny i pieczone mięsa po świętach. Te przepisy udowadniają, że nie trzeba wyrzucać resztek jedzenia i można wyczarować z nich pyszne potrawy.

SKŁADNIKI

  • CIASTO:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 25 dag drożdży
  • 1/2 szklanki ciepłej (nie gorącej!) wody
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki cukru
  •  
  • SKŁADNIKI:
  • resztki wędlin ze świąt
  • ser żółty
  • papryka
  • sos pomidorowy
  • oregano
  • czosnek
  • cebula

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Drożdże drobno kruszymy w kubku i zalewamy ciepłą wodą z 1/3 łyżeczki cukru. Wszystko mieszamy do całkowitego rozpuszczenia drożdży. Mieszanka będzie gotowa, gdy drożdże zaczną rosnąć.
  • W dużej misce mieszamy: mąkę, sól, olej.
  • Zawartość kubka wlewamy do miski z mąką i dokładnie rozrabiamy (około 15 minut). Całość odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 h. 
  • Sos pomidorowy doprawiamy oregano, cukrem, solą i czosnkiem.
  • Tak przygotowanym sosem polewamy rozwałkowane ciasto. Następnie układamy pokrojoną paprykę, cebulę i wędlinę. Wszystko posypujemy startym serem żółtym.
  • Pizzę wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 15 min (temperatura 220 stopni Celsjusza).