Co zrobić z wędliną po świętach? Przepis na szybką pizzę
2023-04-04
łatwy
30 min
4
Znowu przesadziłeś ze świątecznymi daniami? Jak tradycja nakazuje było „zastaw się, a postaw się”, byle stół suto zastawiony? Tylko co teraz zrobić z resztkami, które zalegają w lodówce? Sprawdź, jak z resztek poświątecznych wędlin wyczarować pyszną i aromatyczną pizzę!
Przepis na pizzę z resztek
- Pizzę z resztkami wędlin, które zostały po świętach wielkanocnych lub Bożego Narodzenia, robi się bardzo prosto.
- To szybki przepis na pizzę. Trzeba tylko poczekać, aż ciasto wyrośnie, ponieważ robi się je na drożdżach.
- Tylko część składników trzeba kupić. Resztki wędlin, przyprawy czy mąka są pod ręką.
- To pomysł na oryginalny obiad czy kolację na ciepło.
Co można zrobić z wędlinami i mięsem, które nam zostały po świętach?
Zobaczcie, jak można wykorzystać wędliny i pieczone mięsa po świętach. Te przepisy udowadniają, że nie trzeba wyrzucać resztek jedzenia i można wyczarować z nich pyszne potrawy.
- Makaron z wieprzowiną - pyszny sposób na resztki pieczeni wieprzowej!
- Przebojowe kotlety drobiowe: najlepszy patent na wykorzystanie resztek pieczonego kurczaka
- Kanapka klubowa z pieczonym indykiem
- Ryżowe kotlety z wędliną i żółtym serem: oszczędny przepis na wykorzystanie okrawków
- Szybki gulasz z wędlin i papryki - idealny na obiad lub imprezę
SKŁADNIKI
- CIASTO:
- 1,5 szklanki mąki
- 25 dag drożdży
- 1/2 szklanki ciepłej (nie gorącej!) wody
- 1 łyżeczka oleju
- 1/3 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki cukru
- SKŁADNIKI:
- resztki wędlin ze świąt
- ser żółty
- papryka
- sos pomidorowy
- oregano
- czosnek
- cebula
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Drożdże drobno kruszymy w kubku i zalewamy ciepłą wodą z 1/3 łyżeczki cukru. Wszystko mieszamy do całkowitego rozpuszczenia drożdży. Mieszanka będzie gotowa, gdy drożdże zaczną rosnąć.
- W dużej misce mieszamy: mąkę, sól, olej.
- Zawartość kubka wlewamy do miski z mąką i dokładnie rozrabiamy (około 15 minut). Całość odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 h.
- Sos pomidorowy doprawiamy oregano, cukrem, solą i czosnkiem.
- Tak przygotowanym sosem polewamy rozwałkowane ciasto. Następnie układamy pokrojoną paprykę, cebulę i wędlinę. Wszystko posypujemy startym serem żółtym.
- Pizzę wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 15 min (temperatura 220 stopni Celsjusza).