Ryżowe kotlety z wędliną i żółtym serem: oszczędny przepis na wykorzystanie okrawków

Ryżowe kotlety z wędliną i żółtym serem: oszczędny przepis na wykorzystanie okrawków
Autor: Shutterstock
łatwy
30 min
4

Ryżowe kotlety z wędliną i żółtym serem to rewelacyjny przepis na wykorzystanie resztek. Często w lodówce mamy różne skrawki kiełbasy, wędzonego boczku, szynki, czy osamotnioną parówkę. Towarzyszą im skrawki żółtych serów. Warto te wciąż wartościowe produkty zamienić w chrupiące z wierzchu, kremowe w środku pyszne kotlety. Tak przyrządzone kotlety z ryżu oraz resztek wędlin i serów można podać na obiad lub kolację. W mądrze prowadzonej kuchni nic się nie marnuje!

Polecamy także:

Zupa á la forszmak: przepis na sprytną zupę z resztek

Ukraińskie gałuszki, czyli pieczone kotleciki z resztek

Sałatka Cobb: przepis na sałatkę z resztek [Smaczna Historia]

Pasta z resztek świątecznej pieczeni z dodatkiem sera i selera

Składniki

300 g ryżu, czyli 3 woreczki

150 g wędliny: szynki, kiełbasy, parówek, wędzonego boczku

150 g żółtego sera, mogą być różne rodzaje

2 jajka

1 pęczek szczypiorku

1 mały pęczek natki pietruszki

1 szklanka tartej bułki

sól i pieprz

olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 

Wędliny pokroić drobno. Ser zetrzeć na grubej tarce. Szczypiorek posiekać drobno. 

Wymieszać ryż z pokrojonymi wędlinami i startym serem, dodać szczypiorek, rozkłócone jajka i 4 łyżki tartej bułki. Wymieszać. 

Z masy formować kule, które spłaszczyć, aby uzyskać okrągłe kotlety.

Kotlety panierować w tartej bułce i smażyć na gorącym tłuszczu, rumieniąc je z obu stron. 

Podawać z sosem jogurtowym. 

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: Kuchnia kresowa z Podlasia (wyd. Benkowski, 2006), Polska Księga ...

więcej