Ryżowe kotlety z wędliną i żółtym serem: oszczędny przepis na wykorzystanie okrawków
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Ryżowe kotlety z wędliną i żółtym serem to rewelacyjny przepis na wykorzystanie resztek. Często w lodówce mamy różne skrawki kiełbasy, wędzonego boczku, szynki, czy osamotnioną parówkę. Towarzyszą im skrawki żółtych serów. Warto te wciąż wartościowe produkty zamienić w chrupiące z wierzchu, kremowe w środku pyszne kotlety. Tak przyrządzone kotlety z ryżu oraz resztek wędlin i serów można podać na obiad lub kolację. W mądrze prowadzonej kuchni nic się nie marnuje!
Polecamy także:
Zupa á la forszmak: przepis na sprytną zupę z resztek
Ukraińskie gałuszki, czyli pieczone kotleciki z resztek
Sałatka Cobb: przepis na sałatkę z resztek [Smaczna Historia]
Pasta z resztek świątecznej pieczeni z dodatkiem sera i selera
SKŁADNIKI
- 300 g ryżu, czyli 3 woreczki
- 150 g wędliny: szynki, kiełbasy, parówek, wędzonego boczku
- 150 g żółtego sera, mogą być różne rodzaje
- 2 jajka
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 mały pęczek natki pietruszki
- 1 szklanka tartej bułki
- sól i pieprz
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Wędliny pokroić drobno. Ser zetrzeć na grubej tarce. Szczypiorek posiekać drobno.
- Wymieszać ryż z pokrojonymi wędlinami i startym serem, dodać szczypiorek, rozkłócone jajka i 4 łyżki tartej bułki. Wymieszać.
- Z masy formować kule, które spłaszczyć, aby uzyskać okrągłe kotlety.
- Kotlety panierować w tartej bułce i smażyć na gorącym tłuszczu, rumieniąc je z obu stron.
- Podawać z sosem jogurtowym.