Zupa á la forszmak: przepis na sprytną zupę z resztek

Zupa á la forszmak: przepis na sprytną zupę z resztek

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Zupa a la lubelski forszmak to sycące i pyszne danie.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Zupa „forszmak” nawiązuje do dania jednogarnkowego z Lubelszczyzny. Zupa á la forszmak to świetny sposób na zagospodarowanie resztek jedzenia. Można w niej wykorzystać kawałki mięsa, kiełbasy, czy boczku. Można także dodać więcej warzyw. Nim jednak zaczniesz eksperymenty, wypróbuj klasyczny przepis na zupę w stylu chłopskim. 

Składniki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Na oleju podsmażyć cebulę dodać pokrojone w kostkę mięso.

  • Następnie dodać pokrojoną w kostkę paprykę, pieczarki, parówki, ogórki, smażyć na wolnym ogniu 5 minut. Dodać odsączoną kukurydzę.

  • Wlać około 1,5 litra wody, gotować na małym ogniu około 20 minut

  • Na maśle zrobić złotą zasmażkę, dodać do zupy i chwilę gotować przyprawić i dodać przecier.

Ocena: 5