Szybki gulasz z wędlin i papryki - idealny na obiad lub imprezę

Szybki gulasz z wędlin i papryki - idealny na obiad lub imprezę
Autor: Shutterstock Kawałki wędlin można wykorzystać do przygotowania szybkiego gulaszu z papryką
łatwy
35 min
4

Szybki gulasz z wędlin i papryki to idealny sposób n wykorzystanie resztek wędlin lub tańszą i szybszą wersję ulubionego gulaszu. Wędliny nie wymagają tak długiego duszenia jak surowe mięso, a na dodatek same już są przyprawione i wędzone, co dodaje potrawie smaku.

SKŁADNIKI

  • 50 g wędzonego boczku surowego
  • 100 g cebuli
  • 500 g wędlin
  • 2 papryki
  • 500 g pomidorów
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • szczypta cukru
  • sól
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Boczek i cebulę pokroić w kostkę.  Inne wędliny pokroić w większe kawałki - kiełbasę w plasterki lub półplasterki, zależy od upodobań, szynkę lub baleron w sporą kostkę.
  • Paprykę pokroić w dużą kostkę.
  • Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Zimą z powodzeniem można użyć pomidorów mrożonych lub z puszki.
  • Na dużym ogniu stopić boczek, by powstały skwarki, dodać wędliny i cebulę, smażyć stale mieszając. Dodać przyprawy, cukier i pomidory. Dusić pod przykryciem na słabym ogniu ok. 10 minut.
  • Dodać pokrojoną paprykę i dusić ok. 5 minut. Przed podaniem doprawić solą, podawać z łyżką kwaśnej śmietany.
Papryka, czyli pieprzowiec roczny – właściwości, wartości odżywcze lBeszamell

Zobacz naszą galerię z przepisami na gulasze!

Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej