Szybki gulasz z wędlin i papryki - idealny na obiad lub imprezę
2022-01-04
łatwy
35 min
4
Szybki gulasz z wędlin i papryki to idealny sposób n wykorzystanie resztek wędlin lub tańszą i szybszą wersję ulubionego gulaszu. Wędliny nie wymagają tak długiego duszenia jak surowe mięso, a na dodatek same już są przyprawione i wędzone, co dodaje potrawie smaku.
SKŁADNIKI
- 50 g wędzonego boczku surowego
- 100 g cebuli
- 500 g wędlin
- 2 papryki
- 500 g pomidorów
- 2 łyżki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki tymianku
- szczypta cukru
- sól
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Boczek i cebulę pokroić w kostkę. Inne wędliny pokroić w większe kawałki - kiełbasę w plasterki lub półplasterki, zależy od upodobań, szynkę lub baleron w sporą kostkę.
- Paprykę pokroić w dużą kostkę.
- Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Zimą z powodzeniem można użyć pomidorów mrożonych lub z puszki.
- Na dużym ogniu stopić boczek, by powstały skwarki, dodać wędliny i cebulę, smażyć stale mieszając. Dodać przyprawy, cukier i pomidory. Dusić pod przykryciem na słabym ogniu ok. 10 minut.
- Dodać pokrojoną paprykę i dusić ok. 5 minut. Przed podaniem doprawić solą, podawać z łyżką kwaśnej śmietany.
Papryka, czyli pieprzowiec roczny – właściwości, wartości odżywcze lBeszamell