Makaron z wieprzowiną - pyszny sposób na resztki pieczeni wieprzowej!

Makaron z wieprzowiną - pyszny sposób na resztki pieczeni wieprzowej!
Autor: Shutterstock Resztki pieczonej wieprzowiny można wykorzystać do przygotowania pysznego makaronu
łatwy
25 min
4

Makaron z wieprzowiną to idealny pomysł na poniedziałkowy obiad - gdy zostały nam resztki niedzielnej pieczeni. Zwłaszcza gdy mięsa wydaje nam się zbyt mało by wyszły nam uczciwe porcje dla wszystkich członków rodziny albo nie do końca jesteśmy zadowoleni z pieczeni (np. wydaje nam się zbyt sucha). Wystarczy kilka dodatków i nowe danie gotowe!

SKŁADNIKI

  • ok 300 g pieczonej wieprzowiny (schabu, karkówki, łopatki)
  • 400 g pomidorów cherry
  • 1 spora cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa do smażenia
  • sól i pieprz do smaku
  • makaron o grubych formach (wg potrzeby i apetytu)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wstawić wodę na makaron, osolić. Wrzucić makaron i gotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. W trakcie gotowania się wody i makaronu przygotować do niego sos.
  • Mięso drobno pokroić albo, jeśli jest bardzo miękkie, rozdrobnić widelcem na małe kawałki
  • Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, smażyć na rozgrzanej oliwie. Dodać pomidory  pokrojone na połówki i rozdrobnione mięso. Podgrzewać aż pomidory się lekko podduszą a mięso ogrzeje. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Dodać do makaronu, wymieszać i podawać.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej