Makaron z wieprzowiną - pyszny sposób na resztki pieczeni wieprzowej!
2022-02-21
łatwy
25 min
4
Makaron z wieprzowiną to idealny pomysł na poniedziałkowy obiad - gdy zostały nam resztki niedzielnej pieczeni. Zwłaszcza gdy mięsa wydaje nam się zbyt mało by wyszły nam uczciwe porcje dla wszystkich członków rodziny albo nie do końca jesteśmy zadowoleni z pieczeni (np. wydaje nam się zbyt sucha). Wystarczy kilka dodatków i nowe danie gotowe!
SKŁADNIKI
- ok 300 g pieczonej wieprzowiny (schabu, karkówki, łopatki)
- 400 g pomidorów cherry
- 1 spora cebula
- 1 ząbek czosnku
- oliwa do smażenia
- sól i pieprz do smaku
- makaron o grubych formach (wg potrzeby i apetytu)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wstawić wodę na makaron, osolić. Wrzucić makaron i gotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. W trakcie gotowania się wody i makaronu przygotować do niego sos.
- Mięso drobno pokroić albo, jeśli jest bardzo miękkie, rozdrobnić widelcem na małe kawałki
- Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, smażyć na rozgrzanej oliwie. Dodać pomidory pokrojone na połówki i rozdrobnione mięso. Podgrzewać aż pomidory się lekko podduszą a mięso ogrzeje. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Dodać do makaronu, wymieszać i podawać.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne