Wigilijne pierogi Tomka Strzelczyka są znakomite. Farsz podkręca nietypowa przyprawa
Dieta wegetariańska
Na wigilijnym stole obowiązkowo powinny pojawić się pierogi z kapustą i grzybami. Świetny przepis na ten świąteczny klasyk ma Tomek Strzelczyk. Właśnie pokazał, jak robi najlepsze pierogi na wigilię. Przepis nie jest skomplikowany, a wrażenia smakowe są obłędne. Zobaczcie, jak Tomek robi pierogi na wigilie i co dodaje do farszu.
Z czego Tomek Strzelczyk robi wigilijne pierogi?
Autor kanału kulinarnego na YouTube „Oddasz fartucha” robi wigilijne pierogi z tradycyjnych produktów. Można je dostać w wielu sklepach, a właśnie teraz są do kupienia w atrakcyjnych cenach. Lista składników została podzielona na trzy części, co znacznie ułatwia zakupy i przyrządzenie wigilijnych pierogów według przepisu Tomka Strzelczyka.
Jakie więc składniki są potrzebne, aby zrobić na wigilię pierogi tak jak Tomek? To proste i niedrogie produkty. Wśród nich znalazła się jedna nietypowa przyprawa, która idealnie podkręca smak farszu z kapusty i suszonych grzybów. To kumin zwany kminem rzymskim. Ta zdrowa orientalna przyprawa to świetny dodatek do nadzienia.
- składniki do ciasta na pierogi – mąka pszenna, gorąca woda, olej, sól
- składniki do farszu – kapusta kiszona, suszone grzyby, cebula, przyprawy, masło do smażenia
- dodatki – cebule, masło
Jak Tomek Strzelczyk robi wigilijne pierogi?
Pełne smaku i aromatu pierogi z kapustą i grzybami, które Tomek Strzelczyk serwuje na wigilijną kolację, nie są trudne. To łatwa receptura na tradycyjne świąteczne danie. Pierogi z farszem z kapusty i grzybów to jedna z obowiązkowych potraw na wigilię. W tym roku warto sprawdzić przepis Tomka i zaskoczyć bliskich pierogami w tej pysznej wersji.
Jak więc Tomek przyrządza wigilijne pierogi z kapustą i grzybami? Przepis nie jest trudny i nie wymaga zbyt wiele czasu, ale suszone grzyby należy namoczyć w wodzie i odstawić na całą noc.
- 1. krok – namoczenie i ugotowanie suszonych grzybów
- 2. krok – ugotowanie kapusty kiszonej
- 3. krok – wyrobienie ciasta na pierogi
- 4. krok – podsmażenie cebuli z kapustą i grzybami
- 5. krok – rozwałkowanie ciasta, wykrojenie kółek, nałożenie farszu i zlepienie pierogów wigilijnych
- 6. krok – ugotowanie pierogów wigilijnych w wodzie
Z czym podawać wigilijne pierogi?
Tomek Strzelczyk podaje swoje wyborne pierogi z podsmażoną na maśle cebulą. Pokrojoną w drobną kostkę cebulę wystarczy smażyć na maśle, aż nabierze złotego koloru. Tak przygotowaną okrasą polewa się pierogi z kapustą i grzybami. Pyszne wigilijne pierogi są dobrym dodatkiem do tradycyjnego barszczu wigilijnego. Pasują także do zupy grzybowej. Zaletą przepisu Tomka Strzelczyka jest to, że wigilijne pierogi świetnie smakują ugotowane w wodzie i następnego dnia podsmażone na patelni na maśle.
SKŁADNIKI
- ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 200 ml gorącej wody
- 3 łyżki oleju roślinnego
- szczypta soli
farsz:- 300 g kapusty kiszonej
- 100 g suszonych grzybów
- 1 cebula
- sól, pieprz, kumin
- masło do smażenia
dodatkowo:- 2 cebule
- masło
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Suszone grzyby zalać wodą i odstawić na całą noc. Następnego dnia gotować do miękkości 30 minut.
- Kapustę kiszoną gotować w wodzie do miękkości około 30 minut.
- Mąkę wymieszać z solą. Wlać gorąca wodę i olej. Wymieszać łyżką, a następnie wyrobić ciasto.
- Ciasto przykryć miską i odstawić na 40 minut.
- Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła i smażyć na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać odcedzone i drobno posiekane grzyby i kapustę. Smażyć kilka chwil i doprawić solą, pieprzem oraz kuminem. Patelnię zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia.
- Ciasto na pierogi rozwałkować na cienki placek. Wyciąć kółka i na każde z nich nałożyć porcję farszu, a następnie skleić brzegi.
- Pierogi gotować partiami w osolonym wrzątku około 1 minut, od kiedy wypłyną na powierzchnię.
- Dodatkowe cebule posiekać i podsmażyć je na maśle na złoty kolor.
- Pierogi podawać z podsmażoną cebulą na wigilijną kolację.