Wigilijne pierogi Tomka Strzelczyka są znakomite. Farsz podkręca nietypowa przyprawa

wigilijne pierogi Tomka Strzelczyka
Autor: Shutterstock Tomek Strzelczyk robi najlepsze pierogi na wigilię. Jego przepis nie ma sobie równych.
łatwy
60 min
4

Dieta wegetariańska

Na wigilijnym stole obowiązkowo powinny pojawić się pierogi z kapustą i grzybami. Świetny przepis na ten świąteczny klasyk ma Tomek Strzelczyk. Właśnie pokazał, jak robi najlepsze pierogi na wigilię. Przepis nie jest skomplikowany, a wrażenia smakowe są obłędne. Zobaczcie, jak Tomek robi pierogi na wigilie i co dodaje do farszu.

Z czego Tomek Strzelczyk robi wigilijne pierogi?

Autor kanału kulinarnego na YouTube „Oddasz fartucha” robi wigilijne pierogi z tradycyjnych produktów. Można je dostać w wielu sklepach, a właśnie teraz są do kupienia w atrakcyjnych cenach. Lista składników została podzielona na trzy części, co znacznie ułatwia zakupy i przyrządzenie wigilijnych pierogów według przepisu Tomka Strzelczyka.

Jakie więc składniki są potrzebne, aby zrobić na wigilię pierogi tak jak Tomek? To proste i niedrogie produkty. Wśród nich znalazła się jedna nietypowa przyprawa, która idealnie podkręca smak farszu z kapusty i suszonych grzybów. To kumin zwany kminem rzymskim. Ta zdrowa orientalna przyprawa to świetny dodatek do nadzienia.

  • składniki do ciasta na pierogi – mąka pszenna, gorąca woda, olej, sól
  • składniki do farszu – kapusta kiszona, suszone grzyby, cebula, przyprawy, masło do smażenia
  • dodatki – cebule, masło

Jak Tomek Strzelczyk robi wigilijne pierogi?

Pełne smaku i aromatu pierogi z kapustą i grzybami, które Tomek Strzelczyk serwuje na wigilijną kolację, nie są trudne. To łatwa receptura na tradycyjne świąteczne danie. Pierogi z farszem z kapusty i grzybów to jedna z obowiązkowych potraw na wigilię. W tym roku warto sprawdzić przepis Tomka i zaskoczyć bliskich pierogami w tej pysznej wersji.

Jak więc Tomek przyrządza wigilijne pierogi z kapustą i grzybami? Przepis nie jest trudny i nie wymaga zbyt wiele czasu, ale suszone grzyby należy namoczyć w wodzie i odstawić na całą noc.

  • 1. krok – namoczenie i ugotowanie suszonych grzybów
  • 2. krok – ugotowanie kapusty kiszonej
  • 3. krok – wyrobienie ciasta na pierogi
  • 4. krok – podsmażenie cebuli z kapustą i grzybami
  • 5. krok – rozwałkowanie ciasta, wykrojenie kółek, nałożenie farszu i zlepienie pierogów wigilijnych
  • 6. krok – ugotowanie pierogów wigilijnych w wodzie

Z czym podawać wigilijne pierogi?

Tomek Strzelczyk podaje swoje wyborne pierogi z podsmażoną na maśle cebulą. Pokrojoną w drobną kostkę cebulę wystarczy smażyć na maśle, aż nabierze złotego koloru. Tak przygotowaną okrasą polewa się pierogi z kapustą i grzybami. Pyszne wigilijne pierogi są dobrym dodatkiem do tradycyjnego barszczu wigilijnego. Pasują także do zupy grzybowej. Zaletą przepisu Tomka Strzelczyka jest to, że wigilijne pierogi świetnie smakują ugotowane w wodzie i następnego dnia podsmażone na patelni na maśle.

SKŁADNIKI

  • ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 200 ml gorącej wody
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • szczypta soli

  • farsz:
  • 300 g kapusty kiszonej
  • 100 g suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • sól, pieprz, kumin
  • masło do smażenia

  • dodatkowo:
  • 2 cebule
  • masło

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Suszone grzyby zalać wodą i odstawić na całą noc. Następnego dnia gotować do miękkości 30 minut.
  • Kapustę kiszoną gotować w wodzie do miękkości około 30 minut.
  • Mąkę wymieszać z solą. Wlać gorąca wodę i olej. Wymieszać łyżką, a następnie wyrobić ciasto.
  • Ciasto przykryć miską i odstawić na 40 minut.
  • Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła i smażyć na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać odcedzone i drobno posiekane grzyby i kapustę. Smażyć kilka chwil i doprawić solą, pieprzem oraz kuminem. Patelnię zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia.
  • Ciasto na pierogi rozwałkować na cienki placek. Wyciąć kółka i na każde z nich nałożyć porcję farszu, a następnie skleić brzegi.
  • Pierogi gotować partiami w osolonym wrzątku około 1 minut, od kiedy wypłyną na powierzchnię.
  • Dodatkowe cebule posiekać i podsmażyć je na maśle na złoty kolor.
  • Pierogi podawać z podsmażoną cebulą na wigilijną kolację.
Beszamel - Jak zrobić ciasto na pierogi?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej