Dania wigilijne

Polska wieczerza wigilijna ma długą tradycję, a królujące na niej potrawy nie zmieniają się od lat. Ryby, pierogi, uszka z barszczem, kutia czy piernik są powszechnie znane i lubiane. Czasem jednak by sięgnąć ideału i przygotować dania jak za dawnych lat, trzeba mieć dobry sprawdzony przepis. To prosta recepta na pełne radości świętowanie.

Dania wigilijne

Dania wigilijne wszystkie przepisy

Filtry

CZAS

PORCJA DLA

OCENA

TRUDNOŚĆ

Łosoś pieczony w piwnej marynacie: gotowy w 10 minut!

Łosoś pieczony w piwnej marynacie: gotowy w 10 minut!

Łosoś pieczony w piwnej marynacie jest gotowy w 10 minut! Jak to możliwe? Łososia marynujemy w piwie przez całą noc, a potem do pieca lub na grill i gotowe. Polecamy Wam ten sprawdzony przepis na pyszną i soczystą rybę!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Domowy likier z nutelli: orzechowo-czekoladowa rozkosz

Domowy likier z nutelli: orzechowo-czekoladowa rozkosz

Domowy likier z nutelli jest gęsty i kremowy. Prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Orzechowo-czekoladowy likier jest aksamitny niczym balsam. Przygotujecie go w kilka chwil, a delektować się balsamicznym likierem możecie właściwie od zaraz.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Karp zapiekany w śmietanie: sprawdzony przepis [WIDEO]

Karp zapiekany w śmietanie: sprawdzony przepis [WIDEO]

Smak tego zapiekanego karpia podkreśla śmietana dodana pod koniec pieczenia. Karp w śmietanie to danie nie tylko na wigilię, rybę można przyrządzić na przykład na niedzielny obiad. Podajemy przepis na delikatnego karpia zapiekanego w śmietanie.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kutia z pęczaku - przepis na pyszną kutie z grubej kaszy

Kutia z pęczaku - przepis na pyszną kutie z grubej kaszy

Kutia z pęczaku to odmiana tradycyjnego wigilijnego dania wywodząca się z tradycji kresowej, popularna na wschodzie Polski. W oryginalnym przepisie występuje kasza z pszenicy. W tej kutii występuje bardziej dostępny w naszych sklepach pęczak, czyli kasza jęczmienna. Bakalie, mak i miód to kwintesencja świątecznego deseru.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Kutia z gotowej masy makowej: przepis na Wigilię

Kutia z gotowej masy makowej: przepis na Wigilię

Kutia to potrawa tradycyjnie przygotowywana na wigilijną wieczerzę. To słodkie i pyszne danie wigilijne robione jest z pszenicy, maku, słodu, miodu i bakalii: orzechów, migdałów i rodzynek. Wypróbuj łatwy przepis na kutię z gotowej masy makowej.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Kutia wigilijna - tradycyjny przepis na kutię

Kutia wigilijna - tradycyjny przepis na kutię

Jak zrobić kutię wigilijną? Podajemy tradycyjny przepis na tradycyjny deser świąteczny z maku, pszenicy, bakalii i miodu.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Śledziowy tatar - stary i prosty przepis

Śledziowy tatar - stary i prosty przepis

Śledziowy tatar przywróciła do łask Magda Gessler, propagując to danie w Kuchennych Rewolucjach. Ale tatar ze śledzia nie jest nową potrawą, gościł na polskich stołach już przed laty - tylko jego przyrządzanie było trudniejsze, bo trzeba było własnoręcznie filetować solone śledzie. Podajemy stary sprawdzony przepis na śledziowy tatar.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Łosoś zapiekany: przepis na eleganckie danie na Wigilię

Łosoś zapiekany: przepis na eleganckie danie na Wigilię

Łosoś zapiekany wśród potraw wigilijnych? Czemu nie! Łosoś należy do grupy najszlachetniejszych ryb słodkowodnych i morskich. W wersji pieczonej wzbogaci świąteczne menu, wprowadzając do niego lekką innowację. Jak wiadomo, Święta Bożego Narodzenia nie obejdą się bez czerwonego barszczu z uszkami czy karpia, ale stałą listę 12 potraw wigilijnych zawsze możemy wzbogacić. Podajemy prosty przepis na zapiekanego łososia.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Obłędna sałatka z wędzonych udek kurczaka i owoców kiwi: goście padną z wrażenia

Obłędna sałatka z wędzonych udek kurczaka i owoców kiwi: goście padną z wrażenia

Świeża w smaku i soczysta sałatka majonezowa z ekonomicznych produktów zachwyci gości. Dekoracja nie wymaga specjalnych umiejętności, a efekt końcowy powala z nóg. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Sałatka jarzynowa ze śledziem

Sałatka jarzynowa ze śledziem

Sałatka jarzynowa ze śledziem, to wzbogacony wariant tradycyjnej sałatki jarzynowej. Ulubione polskie smaki! W tej wersji sałatka jarzynowa ze śledziem świetnie się nada na odświętną, świąteczną przystawkę. Można ją zrobić także jako sałatkowy wariant postnej kolacji, albo tradycyjnego „śledzika″.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Strona 1 z 52