Dania wigilijne

Polska wieczerza wigilijna ma długą tradycję, a królujące na niej potrawy nie zmieniają się od lat. Ryby, pierogi, uszka z barszczem, kutia czy piernik są powszechnie znane i lubiane. Czasem jednak by sięgnąć ideału i przygotować dania jak za dawnych lat, trzeba mieć dobry sprawdzony przepis. To prosta recepta na pełne radości świętowanie.

Dania wigilijne

Dania wigilijne wszystkie przepisy

Filtry

CZAS

PORCJA DLA

OCENA

TRUDNOŚĆ

Ziemniaki zapiekane z pomidorami -  pyszny sposób na wykorzystanie ziemniaków z obiadu

Ziemniaki zapiekane z pomidorami - pyszny sposób na wykorzystanie ziemniaków z obiadu

Ziemniaki zapiekane z pomidorami to super pomysł na ciepłe danie na obiad lub kolację, pozwalające pysznie wykorzystać resztki ziemniaków z poprzedniego dnia. Danie jest niedrogie, łatwe do przygotowania i bardzo smaczne - wypróbujcie ten prosty przepis koniecznie! 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Noworoczna sałatka warstwowa: przepis na nowy chiński rok BAWOŁA 2021

Noworoczna sałatka warstwowa: przepis na nowy chiński rok BAWOŁA 2021

Zabawna sałatka warstwowa na Nowy Rok rozjaśni uśmiechem twarze bliskich. Zgodnie z chińskim zodiakiem nowy rok 2021 będzie rokiem BAWOŁU. Miejmy nadzieję, że kosmiczny opiekun przyniesie światu spokój. A na razie spróbujmy pysznej sałatki warstwowej z tuńczyka, jajek i warzyw z dowcipną dekoracją! 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Smażony karp wigilijny - przepis Ewy Wachowicz [WIDEO]

Smażony karp wigilijny - przepis Ewy Wachowicz [WIDEO]

Jak smażyć dzwonka karpia wigilijnego? Klasyczny sposób - obtaczanie w mące - jest banalnie prosty i szybko pozwoli uzyskać rybę miękką w środku i chrupiącą na zewnątrz. Za takim karpiej przepadamy wszyscy. Dla lepszego smaku, Ewa Wachowicz poleca dzień przed smażeniem zamarynować karpia w cebuli. Czemu nie wypróbować przepisu najpopularniejszej polskiej celebrytki kulinarnej? Oto dobra okazja: nadchodzą Święta! Polecamy: Karp nacinany; nacinanie karpia do smażenia Czytaj także Jak smażyć karpia z chrupiącą skórką?  oraz Przepis na karpia smażonego w chrzanowej panierce.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Karp z piekarnika: przepis na karpia pieczonego z talarkami ziemniaczanymi

Karp z piekarnika: przepis na karpia pieczonego z talarkami ziemniaczanymi

Karp z piekarnika: przepis na karpia pieczonego z talarkami ziemniaczanymi to znakomity sposób podania tej smacznej ryby, który możemy wykorzystać nie tylko w Wigilię.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Piernik, który zawsze się udaje: przepis na szybki i prosty piernik [WIDEO]

Piernik, który zawsze się udaje: przepis na szybki i prosty piernik [WIDEO]

Przepis na świąteczny piernik z czekoladą przekładany konfiturą. Najbardziej znana wersja piernika, tym razem dla tych, którzy nie mają cierpliwości czekać na piernik dojrzewający. Oto łatwy przepis na piernik świąteczny w czekoladzie.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Karp pieczony w całości: przepis na dietetyczną wersję karpia [GALERIA ZDJĘĆ KROK PO KROKU]

Karp pieczony w całości: przepis na dietetyczną wersję karpia [GALERIA ZDJĘĆ KROK PO KROKU]

Karp pieczony w całości to lżejsza wersja tradycyjnego karpia smażonego. Podczas pieczenia ryba nie nasiąka tłuszczem, a wręcz przeciwnie tłuszcz się z niej wytapia. A przecież karp to całkiem tłusta rybka. Oto przepis na dietetyczną wersję karpia pieczonego z cytryną!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Ryba po grecku - przepis według Magdy Gessler [WIDEO]

Ryba po grecku - przepis według Magdy Gessler [WIDEO]

Ryba po grecku według przepisu Magdy Gessler z programu "Kuchenne rewolucje" z miejsca stała się hitem. Teraz i ty możesz przygotować na święta rybę po grecku Magdy Gessler. Sprawdź, jak rybę po grecku przyrządza Magda Gessler i zainspiruj się jej pomysłem!   

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 5 OSÓB

Śledzie w sosie koperkowym - pyszne śledzie w pachnącym koperkiem sosie na bazie majonezu

Śledzie w sosie koperkowym - pyszne śledzie w pachnącym koperkiem sosie na bazie majonezu

Śledzie w sosie koperkowym są bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu. Spora ilość koperku nadaje przekąsce odświeżającego aromatu i lekkości.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Bigos z boczniakami - niezwykle aromatyczny postny bigos

Bigos z boczniakami - niezwykle aromatyczny postny bigos

Bigos z boczniakami to bardzo smaczna alternatywa dla mięsnego bigosu  dodatkiem suszonych grzybów. Przygotowuje się go krócej i łatwiej, ale nie ustępuje on bogactwem aromatów tradycyjnemu daniu. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Karp pieczony w dzwonkach: bombowy przepis na rybę pieczoną w pomarańczach

Karp pieczony w dzwonkach: bombowy przepis na rybę pieczoną w pomarańczach

Karp pieczony w dzwonkach jest soczysty i pyszny. Ten bombowy przepis na rybę pieczoną z warzywami idealnie pasuje na święta w mniejszym gronie. Podstawą jest oczywiście karp, którego można kupić podzielonego już na dzwonka. Pieczony karp z pomarańczami i marchewką jest łatwy do przygotowania i smakuje doskonale! Polecam!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Strona 1 z 53