Zakwas z buraków zrobię dopiero dziś. Dzięki sekretnemu składnikowi jest gotowy na Wigilię

szybki zakwas z buraków
Autor: Shutterstock Nastaw dziś, a barszcz czerwony ugotuj w Wigilię. Ten szybki zakwas z buraków jest gotowy w 5 dni.
łatwy
15 min
1

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Jak szybko zrobić zakwas z buraków? Idealny zakwas buraczany, który jest jednym z głównych składników wigilijnego barszczu czerwonego, można zrobić błyskawicznie. Wystarczy dodać jeden prosty i tani produkt, aby zakwas był gotowy w kilka dni. Poznajcie sprawdzony przepis na szybki zakwas z buraków.

Z czego zrobić szybki zakwas z buraków?

Aby szybko i łatwo zrobić błyskawiczny zakwas z buraków, potrzebnych jest kilka składników. Wszystkie produkty są łatwo dostępne, a wiele z nich wykorzystuje się na co dzień.

Do przygotowania domowego zakwasu potrzebne są oczywiście buraki, woda, przyprawy i sól niejodowana. Na liście składników znalazł się też nieoczywisty produkt, które przyspiesza fermentację i sprawia, że zakwas jest gotowy w góra pięć dni. Sekretem tego przepisu jest sok z kiszonki. Można użyć soku z kiszonej kapusty lub ogórków. Warto dodać także świeży imbir. Dzięki tym dwóm składnikom czas kiszenia jest o wiele krótszy, a barszcz czerwony ugotowany na takim zakwasie wyróżnia się głęboki i delikatnie pikantnym smakiem oraz wybornym aromatem.

Jak zrobić szybki zakwas z buraków?

Przepis na błyskawiczny zakwas buraczany do barszczu czerwonego nie jest skomplikowany. To tylko kilka bardzo łatwych kroków, aby zrobić go w domu. Przygotowanie nie powinno zająć więcej niż 20 minut, a sam zakwas jest gotowy do użycia już po pięciu dniach.

Jak przyspieszyć zakwas buraczany? Przede wszystkim należy zastosować się do wszystkich zaleceń podanych w przepisie. Buraki najlepiej pokroić na małe kawałki lub w kostkę. Składniki należy zalać, tak aby wszystkie znajdowały się pod powierzchnią wody. Słoika nie trzeba zakręcać. Wystarczy przykryć go pokrywką, ściereczką lub gazą. Dzięki tym prostym zasadom proces fermentacji przebiegnie o wiele szybciej. Jak więc zrobić szybki zakwas buraczany, aby był gotowy na Wigilię?

  • 1. krok – wymieszanie wody z sokiem z kiszonki i solą
  • 2. krok – pokrojenie buraków
  • 3. krok – przełożenie do słoika buraków, imbiru i przypraw
  • 4. krok – wlanie zalewy, przykrycie słoika i odstawienie go na 5 dni

Jak wykorzystać zakwas z buraków?

Zakwas z buraków to podstawowy składnik tradycyjnego barszczu czerwonego na Wigilię. Można go też pić jako zdrowy napój i remedium na wiele schorzeń. Szczególnie polecany jest w problemach z układem pokarmowym i trawiennym. Kiszonych buraków, które zostaną po wykorzystaniu zakwasu, nie trzeba od razu się pozbywać. Zamiast wyrzucać je do kosza z odpadami bio, warto przyrządzić pyszną i zdrową sałatkę z kiszonych buraków.

SKŁADNIKI

  • 2 l wody
  • 2 kg buraków
  • 3 cm świeżego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki soku z kiszonki (kapusty lub ogórków)
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1/2 łyżeczki soli niejodowanej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wodę wymieszać z sokiem z kiszonki i solą.
  • Umyte i obrane buraki pokroić na małe kawałki lub w kostkę. Imbir obrać i pokroić w plasterki
  • Do czystego i suchego słoika włożyć połowę buraków, plasterki imbiru, rozgniecione ząbki czosnku, ziele angielskie i liście laurowe. Włożyć pozostałe buraki.
  • Wlać wodę z sokiem z kiszonki i solą, tak aby buraki całkowicie znajdowały się pod powierzchnią wody.
  • Słoik lekko przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 5 dni. Następnie wstawić do lodówki.
  • Wykorzystać jako dodatek do barszczu czerwonego, a z kiszonych buraków przygotować świąteczną sałatkę.
Beszamel - Buraki
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej