Seromakowiec na dużą blachę - łatwiejszy niż myślisz. Idealny na każdą okazję, zwłaszcza na święta!
2024-12-20

średni
130 min
4
Wypróbuj seromakowiec – połączenie sernika i makowca w jednym pysznym deserze! Na kruchym spodzie, kremowy i pachnący bakaliami, z wilgotną masą makową, stanie się hitem świątecznego stołu. Oto sprawdzony przepis na ten wyjątkowy wypiek!
Zalety ciast z makiem
Ciasta z makiem to nie tylko świąteczna tradycja, ale także pyszny sposób na urozmaicenie deserowego menu. Oto ich zalety:
- Wyjątkowy smak – mak nadaje ciastom charakterystyczną nutę, która doskonale łączy się z bakaliami, miodem czy cytrusami.
- Bogactwo składników odżywczych – mak jest źródłem wapnia, magnezu, żelaza i błonnika, dzięki czemu deser ma dodatkowe walory zdrowotne.
- Świąteczna tradycja – ciasta z makiem, jak makowiec czy seromakowiec, są symbolem dobrobytu i szczęścia w polskiej kulturze.
- Uniwersalność – sprawdzają się w różnych formach: klasyczny makowiec, rolada makowa, seromakowiec czy makowe muffiny.
- Efektowny wygląd – pięknie prezentują się na stole dzięki kontrastowi ciemnej masy makowej z jasnym ciastem lub dekoracjom z lukru i bakalii.
Ciasta z makiem to smak tradycji, zdrowie i elegancja w jednym!
Pod materiałem wideo znajdziecie galerię: Makowiec i ciasta z makiem: TOP 12 przepisów na Wigilię i Boże Narodzenie
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 2 jajka
- 1 kostka masła
- Masa serowa:
- 1 kg twarogu na sernik
- 5 jajek
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 150 g masła
- 1,5 szklanki cukru pudru
- Oraz:
- 2 opakowania gotowej masy makowej
- (opcjonalnie ) lukier
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do dużej miski przesyp mąkę pszenną, dodaj cukier i wymieszaj.
- Do suchych składników wkrój schłodzone masło i dodaj jajka.
- Siekaj nożem do powstania grudek, a następnie szybko zagnieść ciasto.
- Elastyczne i gładkie ciasto rozwałkuj dość cienko, wyłóż nim dno dużej blaszki.
- Blachę z ciastem włóż do lodówki na godzinę, a następnie podpiecz 20 minut w 190 st. C.
- 150 g miękkiego masła utrzyj z 1,5 szklanki cukru pudru i 5 żółtkami. Białka zostaw na później.
- Dodaj ser i wymieszaj całość. Dodaj mąkę ziemniaczaną i wymieszaj. Białka ubij na sztywno i delikatnie wmieszaj do masy.
- Na podpieczone ciasto wyłóż masę makową, następnie wylej masę serową. Sernik z masą makową piecz 60 minut w temperaturze 170°C.
Beszamel - Sernik - polskie dobro narodowe