Seromakowiec na dużą blachę - łatwiejszy niż myślisz. Idealny na każdą okazję, zwłaszcza na święta!

2024-12-20
Seromakowiec
Autor: Shutterstock Seromakowiec to pyszne świąteczne ciasto 2w1
średni
130 min
4

Wypróbuj seromakowiec – połączenie sernika i makowca w jednym pysznym deserze! Na kruchym spodzie, kremowy i pachnący bakaliami, z wilgotną masą makową, stanie się hitem świątecznego stołu. Oto sprawdzony przepis na ten wyjątkowy wypiek!

Zalety ciast z makiem

Ciasta z makiem to nie tylko świąteczna tradycja, ale także pyszny sposób na urozmaicenie deserowego menu. Oto ich zalety:

  • Wyjątkowy smak – mak nadaje ciastom charakterystyczną nutę, która doskonale łączy się z bakaliami, miodem czy cytrusami.
  • Bogactwo składników odżywczych – mak jest źródłem wapnia, magnezu, żelaza i błonnika, dzięki czemu deser ma dodatkowe walory zdrowotne.
  • Świąteczna tradycja – ciasta z makiem, jak makowiec czy seromakowiec, są symbolem dobrobytu i szczęścia w polskiej kulturze.
  • Uniwersalność – sprawdzają się w różnych formach: klasyczny makowiec, rolada makowa, seromakowiec czy makowe muffiny.
  • Efektowny wygląd – pięknie prezentują się na stole dzięki kontrastowi ciemnej masy makowej z jasnym ciastem lub dekoracjom z lukru i bakalii.

Ciasta z makiem to smak tradycji, zdrowie i elegancja w jednym!

Pod materiałem wideo znajdziecie galerię: Makowiec i ciasta z makiem: TOP 12 przepisów na Wigilię i Boże Narodzenie

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 2 jajka
  • 1 kostka masła
  • Masa serowa:
  • 1 kg twarogu na sernik
  • 5 jajek
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 150 g masła
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • Oraz:
  • 2 opakowania gotowej masy makowej
  • (opcjonalnie ) lukier

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do dużej miski przesyp mąkę pszenną, dodaj cukier i wymieszaj.
  • Do suchych składników wkrój schłodzone masło i dodaj jajka.
  • Siekaj nożem do powstania grudek, a następnie szybko zagnieść ciasto.
  • Elastyczne i gładkie ciasto rozwałkuj dość cienko, wyłóż nim dno dużej blaszki.
  • Blachę z ciastem włóż do lodówki na godzinę, a następnie podpiecz 20 minut w 190 st. C.
  • 150 g miękkiego masła utrzyj z 1,5 szklanki cukru pudru i 5 żółtkami. Białka zostaw na później. 
  • Dodaj ser i wymieszaj całość. Dodaj mąkę ziemniaczaną i wymieszaj. Białka ubij na sztywno i delikatnie wmieszaj do masy.
  • Na podpieczone ciasto wyłóż masę makową, następnie wylej masę serową. Sernik z masą makową piecz 60 minut w temperaturze 170°C.
Beszamel - Sernik - polskie dobro narodowe
afoltyn