Orient na talerzu! Śledź po turecku w aromatycznym sosie pomidorowo-paprykowym

Dieta niskokaloryczna
Tradycja tradycją, ale czasem warto zaskoczyć gości czymś zupełnie nowym! Śledzie po turecku to przepis, który wnosi na świąteczny (i nie tylko) stół powiew Orientu. Soczyste pomidory, aromatyczny przecier paprykowy i szczypta curry tworzą razem eksplozję smaku, której nie da się zapomnieć. Pikantne, wyraziste i inne niż wszystkie – takie właśnie są śledzie po turecku. Sprawdź, jak je przygotować krok po kroku!
Kto by pomyślał, że skromny śledź może mieć temperament godny tureckiego suku? A jednak! Przepis na śledzie po turecku to dowód na to, że tradycyjna ryba świetnie odnajduje się w towarzystwie pikantnych przypraw i warzyw. Z pozoru nietypowe połączenie przecieru paprykowego, pomidorów i curry doskonale podkreśla słonawą nutę śledzia, przełamując ją słodyczą i lekką ostrością.
Pikantne przyprawy, takie jak curry czy ostra papryka, nie tylko dodają głębi smaku, ale też mają właściwości wspomagające trawienie – co czyni je idealnym dodatkiem do rybnych dań, które bywają ciężkostrawne. W efekcie otrzymujemy przystawkę, która jest jednocześnie wyrazista, oryginalna i... całkiem praktyczna.
Idealne rozwiązanie dla tych, którzy chcą tchnąć trochę życia w klasyczne świąteczne menu – bez rezygnowania z rybnych smaków.
Polecane przepisy: Śledź w cieście
Pod materiałem wideo znajdziesz jeszcze więcej przepisów na śledzie
SKŁADNIKI
- 1/2 kg solonych filetów śledziowych
- 1/2 szklanki mleka
- 1 czerwona papryka
- ok. 10-15 dag twardych małych pomidorów, albo dużych typu cherry
- 1/2 kawowej łyżeczki curry, po tyle samo pieprzu i tymianku
- szklanka oleju
- natka pietruszki do przybrania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wymoczone śledzie zalewamy mlekiem i odstawiamy na 2 godziny. (Jak moczyć śledzie? Odpowiedź na to pytanie znajdziesz TUTAJ.)
- W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oleju, żeby przygotować paprykę. Pokrojoną w paski paprykę najpierw podsmażamy, potem skrapiamy wodą i dusimy, aż będzie bardzo miękka. Przecieramy ją przez siatkowe sitko.
- Do paprykowego przecieru dodajemy pozostały olej oraz przyprawy i całość zagotowujemy.
- Osuszonego śledzia kroimy na niezbyt drobne dzwonka. Układamy go warstwowo w słoju, na przemian z pomidorami pokrojonymi w plastry. Zalewamy przestudzonym olejem z papryką.
- Śledzie po turecku trzeba zrobić wcześniej, bo dla zmacerowania smaków zalecane jest pozostawienie go na min. 3 godziny w lodówce.
- Po tym czasie śledzie wykładamy na półmisek, dekorujemy go plasterkami pomidorów, cząstkami cytryny i gałązkami natki.