Śledź po turecku - PRZEPIS na śledzia w pomidorach i papryce

Śledź po turecku
Autor: Shutterstock Śledź po turecku jest zamarynowany w przecierze paprykowym z pomidorami i curry
łatwy
180 min
4

Tradycja tradycją, ale czasami warto odświeżyć nawet wigilijny stół. Proponujemy przepis na śledzie po turecku, czyli śledzie w przecierze paprykowym, przekładane pomidorami. Śledź po turecku nie może obejść się także bez curry, dzięki któremu zyskuje wyrazisty, lekko pikantny smak. Jak zrobić śledzia po turecku? Oto sposób przygotowania. 

 

Polecane przepisy: Śledź w cieście  Śledzie w marynacie korzennej  Tatar ze śledzia

SKŁADNIKI

  • 1/2 kg solonych filetów śledziowych
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 czerwona papryka
  • ok. 10-15 dag twardych małych pomidorów, albo dużych typu cherry
  • 1/2 kawowej łyżeczki curry, po tyle samo pieprzu i tymianku
  • szklanka oleju
  • natka pietruszki do przybrania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wymoczone śledzie zalewamy mlekiem i odstawiamy na 2 godziny. (Jak moczyć śledzie? Odpowiedź na to pytanie znajdziesz TUTAJ.)
  • W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oleju, żeby przygotować paprykę. Pokrojoną w paski paprykę najpierw podsmażamy, potem skrapiamy wodą i dusimy, aż będzie bardzo miękka. Przecieramy ją przez siatkowe sitko.
  • Do paprykowego przecieru dodajemy pozostały olej oraz przyprawy i całość zagotowujemy.
  • Osuszonego śledzia kroimy na niezbyt drobne dzwonka. Układamy go warstwowo w słoju, na przemian z pomidorami pokrojonymi w plastry. Zalewamy przestudzonym olejem z papryką.
  • Śledzie po turecku trzeba zrobić wcześniej, bo dla zmacerowania smaków zalecane jest pozostawienie go na min. 3 godziny w lodówce.
  • Po tym czasie śledzie wykładamy na półmisek, dekorujemy go plasterkami pomidorów, cząstkami cytryny i gałązkami natki.