Uniwersalne ciasto krucho-drożdżowe - zrobisz je w 15 minut! Idealne na słodko i wytrawnie!
Ciasto krucho-drożdżowe naprawdę przygotujesz w 15 minut, bez użycia wagi i robota kuchennego. Zawsze się udaje i pokochasz je na pewno, gdyż w zależności od potrzeb i upodobań możesz z niego przygotować wypieki słodkie lub wytrawne. Gdy użyjesz konfitur lub powideł i nadasz ciastu kształt rogalików, otrzymasz przepyszne ciastka. Możesz też zrobić z niego paszteciki z nadzieniem z pieczarek, kapusty z grzybami lub mięsa - idealne do barszczu czy bulionu. To ciasto to prawdziwy hit!
Zalety ciasta krucho-drożdżowego
Ciasto krucho-drożdżowe doskonale pozwala się rozwałkować, po lekkim podsypaniu stolnicy lub blatu mąką. Możesz nadawać mu kształt prostokąta - nadziewać wybranym farszem, zwijać w rulon i kroić na mniejsze kawałki. Możesz też lepić z niego rogaliki albo pierożki. Gdy zawiniesz w nie domową lub gotową masę makową - otrzymasz doskonały makowiec. Możesz też na nim układać świeże lub mrożone owoce, posypać kruszoną i placek gotowy. Możesz je nadziać masą z posiekanych bakalii - otrzymasz doskonałą struclę bakaliową. Granicą dla tego co możesz zrobić z tego ciasta jest tylko twoja wyobraźnia i zasoby spiżarni lub lodówki.
Zaletą tego ciasta jest nie tylko łatwość przygotowania, ale też fakt, że nie musisz czekać aż wyrośnie. Długo zachowuje świeżość.
SKŁADNIKI
- 4 szklanki mąki typ 500
- 250 g schłodzonego masła
- 3 jajka
- 50 g drożdży
- łyżka cukru
- pół łyżeczki soli
- pół szklanki gęstej śmietany
- 1 jajko do posmarowania wypieków oraz do posypania - cukier, sezam, kminek lub czarnuszka - w zależności od farszu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Drożdże rozetrzeć w miseczce z łyżką cukru - aż staną się płynne.
- Mąkę przesiać do miski. Schłodzone masło zetrzeć na tarce lub drobno posiekać nożem. Dodać do mąki.
- Wbić 3 jajka, dodać sól.
- Wlać drożdże, dodać śmietanę i wyrobić ciasto do połączenia się składników - ciasto powinno być miękkie i elastyczne, ale nie kleić się do rąk ani do miski. W razie gdyby było zbyt lepkie - dodać 2-3 łyżki mąki, gdy jest zbyt twarde - dodać trochę śmietany.
- Ciasto nie musi wyrastać, od razu należy je wałkować, nadziewać zgodnie z upodobaniem i piec po posmarowaniu rozkłóconym jajkiem - do zrumienienia.