Uniwersalne ciasto krucho-drożdżowe - zrobisz je w 15 minut! Idealne na słodko i wytrawnie!

Ciasto krucho- drożdżowe
Autor: Shutterstock Ciasto krucho- drożdżowe jest  bardzo proste do przygotowania, nie wymaga rośnięcia, a przygotowane z niego wypiek długo zachowują świeżość.
łatwy
15 min
4

Ciasto krucho-drożdżowe naprawdę przygotujesz w 15 minut, bez użycia wagi i robota kuchennego. Zawsze się udaje i pokochasz je na pewno, gdyż w zależności od potrzeb i upodobań możesz z niego przygotować wypieki słodkie lub wytrawne. Gdy użyjesz konfitur lub powideł i nadasz ciastu kształt rogalików, otrzymasz przepyszne ciastka. Możesz też zrobić z niego paszteciki z nadzieniem z pieczarek, kapusty z grzybami lub mięsa - idealne do barszczu czy bulionu. To ciasto to prawdziwy hit!

Zalety ciasta krucho-drożdżowego

Ciasto krucho-drożdżowe doskonale pozwala się rozwałkować, po lekkim podsypaniu stolnicy lub blatu mąką. Możesz nadawać mu kształt prostokąta - nadziewać wybranym farszem, zwijać w rulon i kroić na mniejsze kawałki. Możesz też lepić z niego rogaliki albo pierożki. Gdy zawiniesz w nie domową lub gotową masę makową - otrzymasz doskonały makowiec. Możesz też na nim układać świeże lub mrożone owoce, posypać kruszoną i placek gotowy. Możesz je nadziać masą z posiekanych bakalii - otrzymasz doskonałą struclę bakaliową. Granicą dla tego co możesz zrobić z tego ciasta jest  tylko twoja wyobraźnia i zasoby spiżarni lub lodówki.

Zaletą tego ciasta jest nie tylko łatwość przygotowania, ale też fakt, że nie musisz czekać aż wyrośnie. Długo zachowuje świeżość.

SKŁADNIKI

  • 4 szklanki mąki  typ 500
  • 250 g schłodzonego masła
  • 3 jajka
  • 50 g drożdży
  • łyżka cukru
  • pół łyżeczki soli
  • pół szklanki gęstej śmietany
  • 1 jajko do posmarowania wypieków oraz do posypania - cukier, sezam, kminek lub czarnuszka - w zależności od farszu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Drożdże rozetrzeć w miseczce z łyżką cukru - aż staną się płynne.
  • Mąkę przesiać do miski. Schłodzone masło zetrzeć na tarce lub drobno posiekać nożem. Dodać do mąki.
  • Wbić 3 jajka, dodać sól.
  • Wlać drożdże, dodać śmietanę i wyrobić ciasto do połączenia się składników - ciasto powinno być miękkie i elastyczne, ale nie kleić się do rąk ani do miski. W razie gdyby było zbyt lepkie - dodać 2-3 łyżki mąki, gdy jest zbyt twarde  - dodać trochę śmietany.
  • Ciasto nie musi wyrastać, od razu należy je wałkować, nadziewać zgodnie z upodobaniem i piec po posmarowaniu  rozkłóconym jajkiem - do zrumienienia.
Tajemnica idealnego ciasta kruchego
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej