Boże Narodzenie

Tradycyjna wieczerza wigilijna pełna jest dań postnych, choć ze słodkimi akcentami. Za to w Boże Narodzenie można już śmielej poczynać sobie w kuchni, tak by zachwycić zarówno domowników, jak i gości. Wytworne pieczenie, aromatyczne zupy, sycące sałatki, a do tego zimowe słodkości z przyprawami korzennymi - prosty sposób na wesołe święta!

Boże Narodzenie

Boże Narodzenie wszystkie przepisy

Filtry

CZAS

PORCJA DLA

OCENA

TRUDNOŚĆ

Domowy likier z nutelli: orzechowo-czekoladowa rozkosz

Domowy likier z nutelli: orzechowo-czekoladowa rozkosz

Domowy likier z nutelli jest gęsty i kremowy. Prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Orzechowo-czekoladowy likier jest aksamitny niczym balsam. Przygotujecie go w kilka chwil, a delektować się balsamicznym likierem możecie właściwie od zaraz.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Karp zapiekany w śmietanie: sprawdzony przepis [WIDEO]

Karp zapiekany w śmietanie: sprawdzony przepis [WIDEO]

Smak tego zapiekanego karpia podkreśla śmietana dodana pod koniec pieczenia. Karp w śmietanie to danie nie tylko na wigilię, rybę można przyrządzić na przykład na niedzielny obiad. Podajemy przepis na delikatnego karpia zapiekanego w śmietanie.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kutia wigilijna - tradycyjny przepis na kutię

Kutia wigilijna - tradycyjny przepis na kutię

Jak zrobić kutię wigilijną? Podajemy tradycyjny przepis na tradycyjny deser świąteczny z maku, pszenicy, bakalii i miodu.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Śledziowy tatar - stary i prosty przepis

Śledziowy tatar - stary i prosty przepis

Śledziowy tatar przywróciła do łask Magda Gessler, propagując to danie w Kuchennych Rewolucjach. Ale tatar ze śledzia nie jest nową potrawą, gościł na polskich stołach już przed laty - tylko jego przyrządzanie było trudniejsze, bo trzeba było własnoręcznie filetować solone śledzie. Podajemy stary sprawdzony przepis na śledziowy tatar.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pieczona perliczka: jak przyrządzić perliczkę? [przepis]

Pieczona perliczka: jak przyrządzić perliczkę? [przepis]

Podajemy przepis na pieczoną perliczkę. Po latach zapomnienia perliczki pojawiają się coraz częściej w polskich supermarketach, w cenie ok. 20 zł za kilogram. Warto się skusić na nią, bo perliczka ma doskonałe mięso - zdrowe i o ciekawym smaku. Jak przyrządzić perliczkę? Oto najlepszy przepis.  Polecamy także przepisy: Perliczka pieczona z jabłkami   Pieczona perliczka nadziewana suszonymi śliwkami i orzechami  

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 80 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Łosoś zapiekany: przepis na eleganckie danie na Wigilię

Łosoś zapiekany: przepis na eleganckie danie na Wigilię

Łosoś zapiekany wśród potraw wigilijnych? Czemu nie! Łosoś należy do grupy najszlachetniejszych ryb słodkowodnych i morskich. W wersji pieczonej wzbogaci świąteczne menu, wprowadzając do niego lekką innowację. Jak wiadomo, Święta Bożego Narodzenia nie obejdą się bez czerwonego barszczu z uszkami czy karpia, ale stałą listę 12 potraw wigilijnych zawsze możemy wzbogacić. Podajemy prosty przepis na zapiekanego łososia.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Obłędna sałatka z wędzonych udek kurczaka i owoców kiwi: goście padną z wrażenia

Obłędna sałatka z wędzonych udek kurczaka i owoców kiwi: goście padną z wrażenia

Świeża w smaku i soczysta sałatka majonezowa z ekonomicznych produktów zachwyci gości. Dekoracja nie wymaga specjalnych umiejętności, a efekt końcowy powala z nóg. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Sałatka jarzynowa ze śledziem

Sałatka jarzynowa ze śledziem

Sałatka jarzynowa ze śledziem, to wzbogacony wariant tradycyjnej sałatki jarzynowej. Ulubione polskie smaki! W tej wersji sałatka jarzynowa ze śledziem świetnie się nada na odświętną, świąteczną przystawkę. Można ją zrobić także jako sałatkowy wariant postnej kolacji, albo tradycyjnego „śledzika″.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Makowiec zawijany - według przepisu Magdy Gessler [WIDEO]

Makowiec zawijany - według przepisu Magdy Gessler [WIDEO]

Zawijany makowiec z bakaliami to ciasto, którego nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Puszyste ciasto, skrywające makowe nadzienie bogate w bakalie, obficie lukrowane to ulubione ciasto Polaków. W te święta wypróbuj przepis na makowiec z przepisu Magdy Gessler. Ciasto z przepisu słynnej restauratorki wychodzi wyjątkowo aromatyczne, wilgotne i miękkie. Warto więc poznać sekret mistrzyni.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 120 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Jak zrobić pierogi z kapustą i grzybami? Klasyczny przepis

Jak zrobić pierogi z kapustą i grzybami? Klasyczny przepis

Pierogi z kapustą i grzybami to pyszny polski specjał, bez którego także wigilijny stół nie będzie kompletny. To zresztą dla wielu najważniejszy element gwiazdkowej uczty. Sprawdź, jak samodzielnie zrobić domowe pierogi z kapustą i grzybami. Ten przepis raz na zawsze pozwoli Ci zapomnieć o mrożonkach!

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 90 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Strona 1 z 56