Boże Narodzenie

Tradycyjna wieczerza wigilijna pełna jest dań postnych, choć ze słodkimi akcentami. Za to w Boże Narodzenie można już śmielej poczynać sobie w kuchni, tak by zachwycić zarówno domowników, jak i gości. Wytworne pieczenie, aromatyczne zupy, sycące sałatki, a do tego zimowe słodkości z przyprawami korzennymi - prosty sposób na wesołe święta!

Boże Narodzenie

Boże Narodzenie wszystkie przepisy

Filtry

CZAS

PORCJA DLA

OCENA

TRUDNOŚĆ

Domowa wędlina z pieczonego indyka

Domowa wędlina z pieczonego indyka

Domowa wędlina z indyka to pomysł nie tylko na świąteczną przekąskę. Przyrządzając domową wędlinę, masz pewność, że wiesz, co jedzą twoi domownicy. Domowe mięsa nie zawierają konserwantów ani chemii, są więc idealne zarówno dla małych dzieci, jak i dla starszych osób. Można je podać cienko pokrojone na kanapkę, albo grubiej z sosem na obiad.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Domowy likier z nutelli: orzechowo-czekoladowa rozkosz

Domowy likier z nutelli: orzechowo-czekoladowa rozkosz

Domowy likier z nutelli jest gęsty i kremowy. Prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Orzechowo-czekoladowy likier jest aksamitny niczym balsam. Przygotujecie go w kilka chwil, a delektować się balsamicznym likierem możecie właściwie od zaraz.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Karp zapiekany w śmietanie: sprawdzony przepis [WIDEO]

Karp zapiekany w śmietanie: sprawdzony przepis [WIDEO]

Smak tego zapiekanego karpia podkreśla śmietana dodana pod koniec pieczenia. Karp w śmietanie to danie nie tylko na wigilię, rybę można przyrządzić na przykład na niedzielny obiad. Podajemy przepis na delikatnego karpia zapiekanego w śmietanie.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kutia wigilijna - tradycyjny przepis na kutię

Kutia wigilijna - tradycyjny przepis na kutię

Jak zrobić kutię wigilijną? Podajemy tradycyjny przepis na tradycyjny deser świąteczny z maku, pszenicy, bakalii i miodu.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Śledziowy tatar - stary i prosty przepis

Śledziowy tatar - stary i prosty przepis

Śledziowy tatar przywróciła do łask Magda Gessler, propagując to danie w Kuchennych Rewolucjach. Ale tatar ze śledzia nie jest nową potrawą, gościł na polskich stołach już przed laty - tylko jego przyrządzanie było trudniejsze, bo trzeba było własnoręcznie filetować solone śledzie. Podajemy stary sprawdzony przepis na śledziowy tatar.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pieczona perliczka: jak przyrządzić perliczkę? [przepis]

Pieczona perliczka: jak przyrządzić perliczkę? [przepis]

Podajemy przepis na pieczoną perliczkę. Po latach zapomnienia perliczki pojawiają się coraz częściej w polskich supermarketach, w cenie ok. 20 zł za kilogram. Warto się skusić na nią, bo perliczka ma doskonałe mięso - zdrowe i o ciekawym smaku. Jak przyrządzić perliczkę? Oto najlepszy przepis.  Polecamy także przepisy: Perliczka pieczona z jabłkami   Pieczona perliczka nadziewana suszonymi śliwkami i orzechami  

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 80 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Łosoś zapiekany: przepis na eleganckie danie na Wigilię

Łosoś zapiekany: przepis na eleganckie danie na Wigilię

Łosoś zapiekany wśród potraw wigilijnych? Czemu nie! Łosoś należy do grupy najszlachetniejszych ryb słodkowodnych i morskich. W wersji pieczonej wzbogaci świąteczne menu, wprowadzając do niego lekką innowację. Jak wiadomo, Święta Bożego Narodzenia nie obejdą się bez czerwonego barszczu z uszkami czy karpia, ale stałą listę 12 potraw wigilijnych zawsze możemy wzbogacić. Podajemy prosty przepis na zapiekanego łososia.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Obłędna sałatka z wędzonych udek kurczaka i owoców kiwi: goście padną z wrażenia

Obłędna sałatka z wędzonych udek kurczaka i owoców kiwi: goście padną z wrażenia

Świeża w smaku i soczysta sałatka majonezowa z ekonomicznych produktów zachwyci gości. Dekoracja nie wymaga specjalnych umiejętności, a efekt końcowy powala z nóg. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Sałatka jarzynowa ze śledziem

Sałatka jarzynowa ze śledziem

Sałatka jarzynowa ze śledziem, to wzbogacony wariant tradycyjnej sałatki jarzynowej. Ulubione polskie smaki! W tej wersji sałatka jarzynowa ze śledziem świetnie się nada na odświętną, świąteczną przystawkę. Można ją zrobić także jako sałatkowy wariant postnej kolacji, albo tradycyjnego „śledzika″.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Makowiec zawijany - według przepisu Magdy Gessler [WIDEO]

Makowiec zawijany - według przepisu Magdy Gessler [WIDEO]

Zawijany makowiec z bakaliami to ciasto, którego nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Puszyste ciasto, skrywające makowe nadzienie bogate w bakalie, obficie lukrowane to ulubione ciasto Polaków. W te święta wypróbuj przepis na makowiec z przepisu Magdy Gessler. Ciasto z przepisu słynnej restauratorki wychodzi wyjątkowo aromatyczne, wilgotne i miękkie. Warto więc poznać sekret mistrzyni.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 120 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Strona 1 z 56