Schab - co zrobić z mięsem, które zostało po świętach?
Schab - jak wykorzystać mięso, którego nikt z domowników nie chce już jeść po świętach? Proponujemy przepis na danie jednogarnkowe z wcześniej przygotowanym schabem. Schab z warzywami jest smaczny i zdrowy!
Co można zrobić z resztek?
Zmrozić na później - szczelnie owinięte by nie wysychały pod wpływem mrozu. Pamiętać jednak należy, by zużyć je możliwie szybko.
Bigos - zwłaszcza jeśli została nam jeszcze wigilijna kapusta z grzybami. Wystarczy dodać do niej jeszcze kapusty, a także resztki pieczonych mięs i wędlin i pyszny bigos na Nowy Rok gotowy. To oczywiście propozycja dla tych, którzy nie gotowali bigosu na święta.
Zapiekanka - zarówno pieczone mięso, jak i wędliny, a nawet usmażona ryba nadają się do przygotowania zapiekanki - z ziemniakami, ryżem lub makaronem.
Dodać do sosu - pieczone mięsa można przerobić na inny posiłek krojąc je i dodając do sosu z grzybów lub np. zielonego pieprzu.
Sałatka - wiele sałatek smakuje wybornie gdy wzbogacimy je o mięsny dodatek.
SKŁADNIKI
- pół kilo ziemniaków
- 300 g świątecznego schabu
- puszka zielonego groszku
- 3 łyżki smalcu
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka suszonego koperku
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obrane ziemniaki i schab pokroić w kostkę.
- W dużym garnku rozpuścić smalec z pokrojonym czosnkiem i wrzucić do niego pokrojony schab. Mięso przysmażać około 2-3 minuty często mieszając.
- Wcześniej pokrojone ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie aż zmiękną, ale nie będą jeszcze całkowicie ugotowane.
- Mięso, ugotowane ziemniaki i zielony groszek włożyć do żaroodpornego naczynia i zalać oliwą z oliwek oraz doprawić do smaku solą, pieprzem i koperkiem. Po dokładnym wymieszaniu danie włożyć do piekarnika (200 st. C) na około 10 minut.