Schab - co zrobić z mięsem, które zostało po świętach?
2024-12-25

średni
40 min
4
Schab z piekarnika jest jedną z domowych wędlin, którą podaje się podczas świąt Bożego Narodzenia. Jak wykorzystać pieczone mięso, którego nikt z domowników nie chce już jeść po świętach? Proponujemy przepis na danie jednogarnkowe z wcześniej przygotowanym schabem. Schab z warzywami jest smaczny i zdrowy!
Co można zrobić z resztek?
Poświąteczne resztki wcale nie muszą się zmarnować. Można je zamrozić, ale i przyrządzić z nich wiele różnych dań na ciepło, które świetnie sprawdzą się na obiad dla całej rodziny. Poniżej znajdziecie kilka pomysłów i inspiracji na potrawy z resztek ze świąt Bożego Narodzenia. Dania są pyszne, aromatyczne i łatwe do przygotowania.
- Bigos - zwłaszcza jeśli została nam jeszcze wigilijna kapusta z grzybami. Wystarczy dodać do niej jeszcze kapusty, a także resztki pieczonych mięs i wędlin i pyszny bigos na Nowy Rok jest gotowy. To oczywiście propozycja dla tych, którzy nie gotowali bigosu na święta.
- Zapiekanki - zarówno pieczone mięso, jak i wędliny, a nawet usmażona ryba nadają się do przygotowania zapiekanki - z ziemniakami, ryżem lub makaronem.
- Sosy na ciepło - pieczone mięsa można przerobić na inny posiłek, krojąc je i dodając do sosu z grzybów lub zielonego pieprzu.
- Sałatki - wiele sałatek smakuje wybornie gdy wzbogacimy je o mięsny dodatek.
SKŁADNIKI
- 500 g ziemniaków
- 300 g świątecznego schabu
- 1 puszka zielonego groszku
- 3 ząbki czosnku
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 3 łyżki smalcu
- 1 łyżka suszonego koperku
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obrane ziemniaki i schab pokroić w kostkę.
- W dużym garnku roztopić smalec z pokrojonym czosnkiem i wrzucić do niego pokrojony schab. Mięso przysmażać około 2-3 minuty, często mieszając.
- Obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie, aż staną się miękkie, ale nie będą jeszcze całkowicie ugotowane.
- Mięso, ugotowane ziemniaki i zielony groszek włożyć do żaroodpornego naczynia i zalać oliwą z oliwek oraz doprawić do smaku solą, pieprzem i koperkiem. Wymieszać.
- Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 10 minut.
- Podawać na obiad z chrupiąca surówką.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne