Schab - co zrobić z mięsem, które zostało po świętach?

2024-12-25
Schab pieczony
Autor: Archiwum serwisu Schab pieczony - co zrobić z mięsem, które zostało po świętach?
średni
40 min
4

Schab z piekarnika jest jedną z domowych wędlin, którą podaje się podczas świąt Bożego Narodzenia. Jak wykorzystać pieczone mięso, którego nikt z domowników nie chce już jeść po świętach? Proponujemy przepis na danie jednogarnkowe z wcześniej przygotowanym schabem. Schab z warzywami jest smaczny i zdrowy!

 

Co można zrobić z resztek?

Poświąteczne resztki wcale nie muszą się zmarnować. Można je zamrozić, ale  i przyrządzić z nich wiele różnych dań na ciepło, które świetnie sprawdzą się na obiad dla całej rodziny. Poniżej znajdziecie kilka pomysłów i inspiracji na potrawy z resztek ze świąt Bożego Narodzenia. Dania są pyszne, aromatyczne i łatwe do przygotowania.

  • Bigos - zwłaszcza jeśli została nam jeszcze wigilijna kapusta z grzybami. Wystarczy dodać do niej jeszcze kapusty, a także resztki pieczonych mięs i wędlin i pyszny bigos na Nowy Rok jest gotowy. To oczywiście propozycja dla tych, którzy nie gotowali bigosu na święta.
  • Zapiekanki - zarówno pieczone mięso, jak i wędliny, a nawet usmażona ryba nadają się do przygotowania zapiekanki - z ziemniakami, ryżem lub makaronem.
  • Sosy na ciepło - pieczone mięsa można przerobić na inny posiłek, krojąc je i dodając do sosu z grzybów lub zielonego pieprzu.
  • Sałatki - wiele sałatek smakuje wybornie gdy wzbogacimy je o mięsny dodatek.

SKŁADNIKI

  • 500 g ziemniaków
  • 300 g świątecznego schabu
  • 1 puszka zielonego groszku
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 3 łyżki smalcu
  • 1 łyżka suszonego koperku
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obrane ziemniaki i schab pokroić w kostkę.
  • W dużym garnku roztopić smalec z pokrojonym czosnkiem i wrzucić do niego pokrojony schab. Mięso przysmażać około 2-3 minuty, często mieszając.
  • Obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie, aż staną się miękkie, ale nie będą jeszcze całkowicie ugotowane.
  • Mięso, ugotowane ziemniaki i zielony groszek włożyć do żaroodpornego naczynia i zalać oliwą z oliwek oraz doprawić do smaku solą, pieprzem i koperkiem. Wymieszać.
  • Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 10 minut.
  • Podawać na obiad z chrupiąca surówką.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Redakcja
więcej