Schab - co zrobić z mięsem, które zostało po świętach?

2022-12-29
Schab pieczony
Autor: photos.com Schab pieczony - co zrobić z mięsem, które zostało po świętach?
średni
40 min
4

Schab - jak wykorzystać mięso, którego nikt z domowników nie chce już jeść po świętach? Proponujemy przepis na danie jednogarnkowe z wcześniej przygotowanym schabem. Schab z warzywami jest smaczny i zdrowy!

 

Co można zrobić z resztek?

Zmrozić na później - szczelnie owinięte by nie wysychały pod wpływem mrozu.  Pamiętać jednak należy, by zużyć je możliwie szybko.

Bigos - zwłaszcza jeśli została nam jeszcze wigilijna kapusta z grzybami. Wystarczy dodać do niej jeszcze kapusty, a także resztki pieczonych mięs i wędlin i pyszny bigos na Nowy Rok  gotowy. To oczywiście propozycja dla tych, którzy nie gotowali bigosu na święta.

Zapiekanka - zarówno pieczone mięso, jak i wędliny, a nawet usmażona ryba nadają się do przygotowania zapiekanki - z ziemniakami, ryżem lub makaronem.

Dodać do sosu - pieczone mięsa można przerobić na inny posiłek krojąc je i dodając do sosu z grzybów lub np. zielonego pieprzu.

Sałatka - wiele sałatek smakuje wybornie gdy wzbogacimy je o mięsny dodatek.

SKŁADNIKI

  • pół kilo ziemniaków
  • 300 g świątecznego schabu
  • puszka zielonego groszku
  • 3 łyżki smalcu
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka suszonego koperku
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obrane ziemniaki i schab pokroić w kostkę.
  • W dużym garnku rozpuścić smalec z pokrojonym czosnkiem i wrzucić do niego pokrojony schab. Mięso przysmażać około 2-3 minuty często mieszając.
  • Wcześniej pokrojone ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie aż zmiękną, ale nie będą jeszcze całkowicie ugotowane.
  • Mięso, ugotowane ziemniaki i zielony groszek włożyć do żaroodpornego naczynia i zalać oliwą z oliwek oraz doprawić do smaku solą, pieprzem i koperkiem. Po dokładnym wymieszaniu danie włożyć do piekarnika (200 st. C) na około 10 minut.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne