Galaretka z kurczaka à la Magda Gessler: przepis na tymbaliki drobiowe

2021-12-30
Zuzanna Lubart
Tymbaliki z kurczaka a'la Magda Gessler
Autor: Shutterstock Tymbaliki z kurczaka to doskonała przekąska na świąteczny stół i nie tylko.
średni
30 min
4

Wypróbuj przepis na tymbaliki z kurczaka Magdy Gessler. Tymbaliki, czy galantyna to inne nazwy klasycznych galaretek z kurczakiem. W tymbalikach Magda Gessler, zamiast tradycyjnie dodawanego jajka kurzego, proponuje jajko przepiórcze. Przystawka idealna dla restauracji, jak i na odświętny stół!

SKŁADNIKI

  • kurczak cały
  • 2-3 marchewki
  • 1 cebula
  • 1/3 selera
  • 1 pietruszka
  • liść laurowy
  • goździki (5-6)
  • 2-3 łyżki żelatyny
  • 1/2 puszki groszku konserwowego
  • 5-7 marynowanych prawdziwków
  • 10 jajek przepiórczych
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz czarny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kurczaka opłucz i oczyść. Marchewki, cebulę, selera, pietruszkę umyj i obierz.
  • Mięso i warzywa zalej 2 litrami wody. Dodaj liść laurowy i goździki. Gotuj na wolnym ogniu ok. 2 godzin.
  • Jajka przepiórcze ugotuj na twardo. Obierz i przekrój na połówki.
  • Wywar przecedź, wymieszaj z żelatyną i zagotuj.
  • Mięso oddziel od kości i pokrój w kostkę. Marchew  oraz prawdziwki pokrój w kostkę.
  • Na dno małych salaterek/filiżanek wlej trochę tężejącej galarety, włóż kilka ziarenek groszku, połówki jajek i wstaw do lodówki.
  • Gdy galareta zastygnie, włóż do salaterek mięso, marchewkę, jeszcze kilka ziaren groszku i posiekaną natkę pietruszki. Zalej resztą galarety i schłodź.
Jak zrobić rybę w galarecie?
Zuzanna Lubart