Czy można mrozić pasztet? Jak zamrozić i rozmrozić pasztet domowy?

Czy można mrozić pasztet?
Autor: Shutterstock Pieczony pasztet wieprzowy można zamrozić w porcjach

Czy można mrozić pasztet? Tak, można mrozić pasztet. Zobacz jak zamrozić i rozmrozić pasztet na każdą okazję. 

Beszamel.pl zdradza sekret idealnego pasztetu

Czy można mrozić pasztet?

Pasztet można mrozić. Ba! Nie tylko można mrozić pasztet, ale nawet trzeba. Pasztet wymaga od nas sporego zaangażowania sił i środków. Trzeba wcześniej ugotować lub upiec mięso. Następnie go rozdrobnić. Wreszcie złożyć wszystkie składniki w całość. Ponownie gotować lub piec. Takie przedsięwzięcie wymaga czasu. Warto więc przygotować większą ilość pasztetu. Oszczędzamy wtedy na mediach: gazie lub energii elektrycznej. Oczywiście takich ilości pasztetu nie zjemy od razu. Dlatego najlepiej nadwyżki zamrozić. A potem cieszyć się smakiem pysznego pasztetu w dowolnym czasie. 

Wypróbuj koniecznie: Bezmięsny pasztet z suszonych grzybów  

Terrina z kurczaka z czosnkiem niedźwiedzim

Świąteczny pasztet wieprzowy 

Najlepszy pasztet z dzika

Jak zrobić dobry chrzan domowy?

Jak mrozić pasztet?

➥ Pasztet przeznaczony do mrożenia musi być wystudzony. Może być schłodzony w lodówce (będzie szybciej zamarzał) lub w temperaturze pokojowej. 

➥ Następnie należy umieścić pasztet w całości lub pokrojony na porcje w woreczku foliowym przeznaczonym do mrożenia i szczelnie zamknąć, starając się usunąć powietrze z woreczka. 

➥ Pasztet na święta najlepiej upiec w cienkich aluminiowych foremkach jednorazowych. Takie foremki w komplecie wyposażone są w pokryte folią aluminiowa kartonowe wieczka. Pasztet należy po wystudzeniu przykryć takim wieczkiem. 

➥ Można również pasztet wyjąć z foremki, pozostawić w całości lub podzielić na porcje, owinąć folią aluminiową lub pergaminem.  I włożyć do woreczka foliowego.

➥ Tak opakowany pasztet nie będzie wysychał. 

Jak rozmrozić pasztet? 

➥ W dzień przed podaniem pasztetu na stół należy wyjąć z zamrażarki odpowiedni kawałek pasztetu.

➥ Pasztet rozmrażamy zawsze w lodówce przez 8-12 godzin. 

➥  Nie polecam rozmrażania pasztetu w mikrofalówce. Podczas zamrażania wytwarzają się we wnętrzu pasztetu kryształy lodu. Podczas podgrzewania w mikrofalówce zamrożona woda gwałtownie paruje. W pasztecie tworzą się puste przestrzenie. Dajmy doskonałemu pasztetowi rozmrażać się w swoim tempie. Wtedy woda zostanie wchłonięta przez masę pasztetową.