Czy można mrozić pasztet? Jak zamrozić i rozmrozić pasztet domowy?
Czy można mrozić pasztet? Tak, można mrozić pasztet. Zarówno mięsny, jak i warzywny, choć ten drugi gorzej to znosi, trzeba go dobrze zabezpieczyć przed wysychaniem. Zobacz, jak zamrozić i rozmrozić pasztet, by mieć go na każdą okazję pod ręką.
Spis treści
Czy można mrozić pasztet?
Pasztet można mrozić. Ba! Nie tylko można mrozić pasztet, ale nawet trzeba. Pasztet wymaga od nas sporego zaangażowania sił i środków. Trzeba wcześniej ugotować, udusić lub upiec mięso. Następnie je go rozdrobnić. Wreszcie złożyć wszystkie składniki w całość. Ponownie gotować lub piec. Takie przedsięwzięcie wymaga czasu. Warto więc przygotować większą ilość pasztetu. Oszczędzamy wtedy na mediach: gazie lub energii elektrycznej. Oczywiście takich ilości pasztetu nie zjemy od razu. Dlatego najlepiej nadwyżki zamrozić. A potem cieszyć się smakiem pysznego pasztetu w dowolnym czasie.
Wypróbuj koniecznie: Bezmięsny pasztet z suszonych grzybów
Terrina z kurczaka z czosnkiem niedźwiedzim
Jak mrozić pasztet?
➥ Pasztet przeznaczony do mrożenia musi być wystudzony. Może być schłodzony w lodówce (będzie szybciej zamarzał) lub w temperaturze pokojowej.
➥ Następnie należy umieścić pasztet w całości (lub pokrojony na dogodne porcje) w woreczku foliowym przeznaczonym do mrożenia i szczelnie zamknąć, starając się usunąć powietrze z woreczka.
➥ Pasztet na święta najlepiej upiec w cienkich aluminiowych foremkach jednorazowych. Takie foremki w komplecie wyposażone są w pokryte folią aluminiowa kartonowe wieczka. Pasztet należy po wystudzeniu przykryć takim wieczkiem.
➥ Można również pasztet wyjąć z foremki, pozostawić w całości lub podzielić na porcje, owinąć folią aluminiową lub pergaminem. I włożyć do woreczka foliowego.
➥ Tak opakowany pasztet nie będzie wysychał pod wpływem mrozu w zamrażarce.
Jak rozmrozić pasztet?
➥ W dzień przed podaniem pasztetu na stół należy wyjąć z zamrażarki odpowiedni kawałek pasztetu.
➥ Pasztet rozmrażamy zawsze w lodówce przez 8-12 godzin.
➥ Nie polecam rozmrażania pasztetu w mikrofalówce. Podczas zamrażania wytwarzają się we wnętrzu pasztetu kryształy lodu. Podczas podgrzewania w mikrofalówce zamrożona woda gwałtownie paruje. W pasztecie tworzą się puste przestrzenie. Dajmy doskonałemu pasztetowi rozmrażać się w swoim tempie. Wtedy woda zostanie wchłonięta przez masę pasztetową.