Czy można mrozić pasztet? Jak zamrozić i rozmrozić pasztet domowy?

Czy można mrozić pasztet? Tak, można mrozić pasztet. Zobacz jak zamrozić i rozmrozić pasztet na każdą okazję.
Czy można mrozić pasztet?
Pasztet można mrozić. Ba! Nie tylko można mrozić pasztet, ale nawet trzeba. Pasztet wymaga od nas sporego zaangażowania sił i środków. Trzeba wcześniej ugotować lub upiec mięso. Następnie go rozdrobnić. Wreszcie złożyć wszystkie składniki w całość. Ponownie gotować lub piec. Takie przedsięwzięcie wymaga czasu. Warto więc przygotować większą ilość pasztetu. Oszczędzamy wtedy na mediach: gazie lub energii elektrycznej. Oczywiście takich ilości pasztetu nie zjemy od razu. Dlatego najlepiej nadwyżki zamrozić. A potem cieszyć się smakiem pysznego pasztetu w dowolnym czasie.
Wypróbuj koniecznie: Bezmięsny pasztet z suszonych grzybów
Terrina z kurczaka z czosnkiem niedźwiedzim
Jak mrozić pasztet?
➥ Pasztet przeznaczony do mrożenia musi być wystudzony. Może być schłodzony w lodówce (będzie szybciej zamarzał) lub w temperaturze pokojowej.
➥ Następnie należy umieścić pasztet w całości lub pokrojony na porcje w woreczku foliowym przeznaczonym do mrożenia i szczelnie zamknąć, starając się usunąć powietrze z woreczka.
➥ Pasztet na święta najlepiej upiec w cienkich aluminiowych foremkach jednorazowych. Takie foremki w komplecie wyposażone są w pokryte folią aluminiowa kartonowe wieczka. Pasztet należy po wystudzeniu przykryć takim wieczkiem.
➥ Można również pasztet wyjąć z foremki, pozostawić w całości lub podzielić na porcje, owinąć folią aluminiową lub pergaminem. I włożyć do woreczka foliowego.
➥ Tak opakowany pasztet nie będzie wysychał.
Jak rozmrozić pasztet?
➥ W dzień przed podaniem pasztetu na stół należy wyjąć z zamrażarki odpowiedni kawałek pasztetu.
➥ Pasztet rozmrażamy zawsze w lodówce przez 8-12 godzin.
➥ Nie polecam rozmrażania pasztetu w mikrofalówce. Podczas zamrażania wytwarzają się we wnętrzu pasztetu kryształy lodu. Podczas podgrzewania w mikrofalówce zamrożona woda gwałtownie paruje. W pasztecie tworzą się puste przestrzenie. Dajmy doskonałemu pasztetowi rozmrażać się w swoim tempie. Wtedy woda zostanie wchłonięta przez masę pasztetową.