Czy można mrozić pasztet? Oto najlepszy sposób na jego zamrożenie i rozmrożenie!

2025-03-18 14:58

Czy można mrozić pasztet? Oczywiście! Zarówno mięsny, jak i warzywny nadaje się do zamrożenia, choć ten drugi wymaga szczególnej ochrony przed wysychaniem. Warto wiedzieć, jak prawidłowo zamrozić i rozmrozić pasztet, by zawsze mieć pod ręką pyszny domowy przysmak na każdą okazję.

Czy można mrozić pasztet?
Autor: Shutterstock Pieczony pasztet wieprzowy można zamrozić w porcjach

Czy można mrozić pasztet?

Pasztet można mrozić. Ba! Nie tylko można mrozić pasztet, ale nawet trzeba. Pasztet wymaga od nas sporego zaangażowania sił i środków. Trzeba wcześniej ugotować, udusić lub upiec mięso. Następnie je go rozdrobnić. Wreszcie złożyć wszystkie składniki w całość. Ponownie gotować lub piec. Takie przedsięwzięcie wymaga czasu. Warto więc przygotować większą ilość pasztetu. Oszczędzamy wtedy na mediach: gazie lub energii elektrycznej. Oczywiście takich ilości pasztetu nie zjemy od razu. Dlatego najlepiej nadwyżki zamrozić. A potem cieszyć się smakiem pysznego pasztetu w dowolnym czasie. 

Wypróbuj koniecznie: Bezmięsny pasztet z suszonych grzybów  

Terrina z kurczaka z czosnkiem niedźwiedzim

Świąteczny pasztet wieprzowy 

Najlepszy pasztet z dzika

Netto - niemarnowanie jedzenia

Jak mrozić pasztet?

➥ Pasztet przeznaczony do mrożenia musi być wystudzony. Może być schłodzony w lodówce (będzie szybciej zamarzał) lub w temperaturze pokojowej. 

➥ Następnie należy umieścić pasztet w całości (lub pokrojony na dogodne porcje) w woreczku foliowym przeznaczonym do mrożenia i szczelnie zamknąć, starając się usunąć powietrze z woreczka. 

➥ Pasztet na święta najlepiej upiec w cienkich aluminiowych foremkach jednorazowych. Takie foremki w komplecie wyposażone są w pokryte folią aluminiowa kartonowe wieczka. Pasztet należy po wystudzeniu przykryć takim wieczkiem. 

➥ Można również pasztet wyjąć z foremki, pozostawić w całości lub podzielić na porcje, owinąć folią aluminiową lub pergaminem.  I włożyć do woreczka foliowego.

➥ Tak opakowany pasztet nie będzie wysychał pod wpływem mrozu w zamrażarce. 

Jak rozmrozić pasztet? 

➥ W dzień przed podaniem pasztetu na stół należy wyjąć z zamrażarki odpowiedni kawałek pasztetu.

➥ Pasztet rozmrażamy zawsze w lodówce przez 8-12 godzin. 

➥  Nie polecam rozmrażania pasztetu w mikrofalówce. Podczas zamrażania wytwarzają się we wnętrzu pasztetu kryształy lodu. Podczas podgrzewania w mikrofalówce zamrożona woda gwałtownie paruje. W pasztecie tworzą się puste przestrzenie. Dajmy doskonałemu pasztetowi rozmrażać się w swoim tempie. Wtedy woda zostanie wchłonięta przez masę pasztetową.