Sernik pistacjowy na kruchym spodzie. Aksamitny, chrupiący i w obłędnym kolorze

sernik pistacjowy
Autor: Shutterstock Sernik pistacjowy to pyszne ciasto w super kolorze.
łatwy
30 min
12

Sernik pistacjowy prezentuje się efektownie i smakuje rewelacyjnie o każdej porze roku. Można serwować go na święta, rodzinne spotkania czy zamiast tortu na urodziny. Przepis jest łatwy i nie wymaga wielu godzin pracy. Oto sprawdzony przepis na sernik pistacjowy, który zauroczy od pierwszego kęsa.

Jak zrobić sernik pistacjowy

Najpierw należy przygotować spód ze zmielonych herbatników i roztopionego masła, a następnie wyłożyć nim tortownicę. Jajka ubija się z cukrem i dodaje pastę pistacjową, mleko, budynie o smaku śmietankowym oraz ser twarogowy na sernik. Gładką masę przekłada się do tortownicy i wstawia do większej formy, do której należy wlać wrzątek. Tak przygotowany sernik wstawia się do piekarnika i piecze w temperaturze 180 stopni przez godzinę. Po wyjęciu i ostudzeniu sernik można dodatkowo udekorować posiekanymi orzechami pistacjowymi.

Przepis na sernik pistacjowy

  • To łatwy przepis na sernik w apetycznym pistacjowym kolorze. Postępując według niego, upieczecie doskonały deser, który sprawdzi się na wiele rożnych okazji.
  • Przygotowanie sernika powinno zająć około 30 minut, a czas pieczenia wynosi godzinę.
  • Lista składników to produkty, które zawsze się w sklepach niezależnie od pory roku. Pastę pistacjową można kupić w większych i mniejszych marketach, popularnych dyskontach czy sklepach ze zdrową żywnością.
  • Do sernika najlepsza będzie pasta pistacjowa, którą produkuje się tylko z orzechów i bez żadnych dodatków. W sklepach dostępny jest także krem pistacjowy zawierający cukier. Używając tego produkty trzeba zmniejszyć ilość cukru o 40 g.
  • Masę serowo-pistacjową wzbogaci dodatek serka mascarpone. Dzięki niemu wypiek będzie jeszcze bardziej kremowy i nieco urośnie.
  • Zamiast mleka sprawdzi się napój roślinny lub słodka śmietanka 30%.
  • Gotowy sernik można udekorować posiekanymi pistacjami lub innymi orzechami o delikatnym smaku. Równie dobry będzie posypany wiórkami koksowymi. Sprawdzi się też polewa czekoladowa i świeże owoce.

SKŁADNIKI

  • spód:
  • 150 g herbatników
  • 80 g roztopionego masła
  • masa pistacjowa:
  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 150 g pasty pistacjowej
  • 130 g cukru
  • 100 ml mleka
  • 3 jajka
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego

  • dodatkowo:
  • pistacje

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, a z zewnątrz dokładnie obłożyć folią aluminiową.
  • Herbatniki zmielić i wymieszać z roztopionym masłem. Przesypać do tortownicy i wyrównać, dociskając.
  • Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, a następnie dodać pastę pistacjową. Cały czas miksując wlać mleko i wsypać budynie śmietankowe. Stopniowo dodawać twaróg i miksować, aż składniki się połączą w gładką masę.
  • Masę przelać na herbatnikowy spód. Tortownicę wstawić w większą formę i do połowy jej wysokości wlać wrzątek. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 60 minut. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Sernik udekorować pistacjami. Pokroić na porcje i podawać na deser.
Beszamel - Sernik - polskie dobro narodowe
Anna Szulc-Górska
więcej