Sernik z wiaderka bez pieczenia – ekspresowy deser, który robi się (prawie) sam!

Dieta wegetariańska
Marzysz o serniku, ale nie masz czasu na pieczenie? Ten ekspresowy deser z wiaderkowego twarogu to spełnienie kulinarnych marzeń zabieganych łasuchów. Kremowy, delikatny i bajecznie prosty – przygotujesz go w kilka minut, bez użycia piekarnika! Sprawdź nasz przepis na sernik, który dosłownie rozpływa się w ustach.
Przepis na sernik z wiaderka bez pieczenia
- To bardzo łatwy przepis na obłędny deser z sera w wiaderku. Składa się tylko z kilku kroków.
- Przygotowanie masy serowej nie zajmuje wiele czasu. Trzeba tylko poczekać, aż sernik stężeje w lodówce.
- Na liście składników znajduje się zaledwie sześć produktów. Są do kupienia w prawie każdym sklepie spożywczym.
- Twaróg z wiaderka powinien mieć temperaturę pokojową, a śmietanka musi być mocno schłodzona.
- W tym przepisie masę twarogową łączy się z krystaliczną galaretką. Można jednak użyć galaretki owocowej, na przykład truskawkowej, brzoskwiniowej lub wiśniowej. Sprawi ona, że sernik będzie miał owocowy smak i piękny kolor.
- Aby galaretka szybciej ostygła, miseczkę można wstawić w większą wypełnioną zimną wodą.
- Sernik można zrobić w tortownicy lub formie prostokątnej lub kwadratowej.
Jak udekorować sernik z wiaderka bez pieczenia?
Sernik bez pieczenia można podać udekorowany bitą śmietaną i świeżymi owocami jak truskawki, maliny czy borówki. Pięknie będzie się prezentował z prażonymi płatkami migdałowymi i wiórkami kokosowymi. Doskonałym uzupełnieniem sernika jest także starta czekolada lub polewa czekoladowa.
Kiedy podawać sernika z wiaderka bez pieczenia?
Przepis warto zapisać, ponieważ ten sernik jest deserem uniwersalnym. Deser można serwować o każdej porze roku. Będzie pysznie smakował niezależnie od okazji. To propozycja na święta wielkanocne i Boże Narodzenie. Sernik doskonale sprawdzi się latem, kiedy ciasta bez pieczenia są najlepszym rozwiązaniem.
SKŁADNIKI
- spód:
- 250 g herbatników
- 100 g roztopionego masła
masa serowa:- 1 kg sera na sernik z wiaderka
- 1 szklanka schłodzonej śmietanki 30%
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 opakowania galaretki krystalicznej + 2 szklanki wrzątku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Herbatniki zmielić. Wlać roztopione masło i dokładnie wymieszać. Przesypać do formy i równomiernie rozłożyć na dnie i do 1/3 boków, dociskając. Wstawić do lodówki.
- Galaretki wsypać do wrzątku i wymieszać, aż się rozpuszczą. Odstawić do ostygnięcia.
- Zimną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Cały czas miksując, stopniowo dodawać ser z wiaderka. Wlać ostudzone galaretki i miksować na najniższych obrotach do połączenia składników.
- Masę przelać do formy wyłożonej folią spożywczą, wyrównać wierzch i wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
- Podawać na deser na różne okazje i bez okazji.