Sernik z wiaderka bez pieczenia. Szybki i prosty przepis dla zabieganych

sernik z wiaderka bez pieczenia
Autor: Shutterstock Sernik z wiaderka bez pieczenia robi się łatwo i szybko.
łatwy
30 min
12

Dieta wegetariańska

Kto lubi sernik, ale nie ma czasu, aby go przygotować w domu, powinien skorzystać z tego sprawdzonego przepisu. Sernik z wiaderka bez pieczenia to tylko chwila pracy. Oto łatwy przepis na rozpływający się w ustach sernik z twarogu z wiaderka, który nie wymaga pieczenia.

Przepis na sernik z wiaderka bez pieczenia

  • To bardzo łatwy przepis na obłędny deser z sera w wiaderku. Składa się tylko z kilku kroków.
  • Przygotowanie masy serowej nie zajmuje wiele czasu. Trzeba tylko poczekać, aż sernik stężeje w lodówce.
  • Na liście składników znajduje się zaledwie sześć produktów. Są do kupienia w prawie każdym sklepie spożywczym.
  • Twaróg z wiaderka powinien mieć temperaturę pokojową, a śmietanka musi być mocno schłodzona.
  • W tym przepisie masę twarogową łączy się z krystaliczną galaretką. Można jednak użyć galaretki owocowej, na przykład truskawkowej, brzoskwiniowej lub wiśniowej. Sprawi ona, że sernik będzie miał owocowy smak i piękny kolor.
  • Aby galaretka szybciej ostygła, miseczkę można wstawić w większą wypełnioną zimną wodą.
  • Sernik można zrobić w tortownicy lub formie prostokątnej lub kwadratowej.

Jak udekorować sernik z wiaderka bez pieczenia?

Sernik bez pieczenia można podać udekorowany bitą śmietaną i świeżymi owocami jak truskawki, maliny czy borówki. Pięknie będzie się prezentował z prażonymi płatkami migdałowymi i wiórkami kokosowymi. Doskonałym uzupełnieniem sernika jest także starta czekolada lub polewa czekoladowa.

Kiedy podawać sernika z wiaderka bez pieczenia?

Przepis warto zapisać, ponieważ ten sernik jest deserem uniwersalnym. Deser można serwować o każdej porze roku. Będzie pysznie smakował niezależnie od okazji. To propozycja na święta wielkanocne i Boże Narodzenie. Sernik doskonale sprawdzi się latem, kiedy ciasta bez pieczenia są najlepszym rozwiązaniem.

SKŁADNIKI

  • spód:
  • 250 g herbatników
  • 100 g roztopionego masła

  • masa serowa:
  • 1 kg sera na sernik z wiaderka
  • 1 szklanka schłodzonej śmietanki 30%
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 opakowania galaretki krystalicznej + 2 szklanki wrzątku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Herbatniki zmielić. Wlać roztopione masło i dokładnie wymieszać. Przesypać do formy i równomiernie rozłożyć na dnie i do 1/3 boków, dociskając. Wstawić do lodówki.
  • Galaretki wsypać do wrzątku i wymieszać, aż się rozpuszczą. Odstawić do ostygnięcia.
  • Zimną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Cały czas miksując, stopniowo dodawać ser z wiaderka. Wlać ostudzone galaretki i miksować na najniższych obrotach do połączenia składników.
  • Masę przelać do formy wyłożonej folią spożywczą, wyrównać wierzch i wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
  • Podawać na deser na różne okazje i bez okazji.
Beszamel - Sernik - polskie dobro narodowe
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej