Znakomity sok z gruszek i jarzębiny na zimę
2021-03-29
średni
240 min
4
Soki owocowe na zimę przypominają smak lata w chłodne dni. Proponujemy prosty przepis na sok z gruszek i jarzębiny. Sprawdź, jak go przygotować.
Polecamy także:
Konfitura z jarzębiny i jabłek
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z gruszek usunąć ogonki i gniazda kwiatowe, jarzębinę obrać, dokładnie umyć.
- Owoce zalać wodą i gotować 3 godziny na małym ogniu, aż powstanie ciemnoczerwony sok.
- Odcedzić, dodać cukier i gotować sam sok na małym ogniu godzinę, aż się sklaruje.
- Gorący nalewać do słoików i pasteryzować 20 minut.