Lemoniada z tych owoców jest pyszna i orzeźwiająca. Robię ją na każdą imprezę
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Gruszki to pyszne owoce, które kryją w sobie mnóstwo prozdrowotnych składników odżywczych. Świetnie smakują same i są doskonałym dodatkiem do słodkich wypieków. Sprawdzają się także w przetworach. Mało kto wie, że ze świeżych gruszek można zrobić obłędną lemoniadę. Poznajcie prosty i szybki przepis na urzekającą smakiem lemoniadę gruszkową.
Jak wykorzystać dużą ilość gruszek?
Gruszki są nie tylko pyszne i zdrowe, ale i uniwersalne. Te polskie owoce zawierają mnóstwo witamin, takich jak A, K, C i z grupy B. Są bogate w błonnik, kwasy organiczne i składniki mineralne. Są źródłem potasu, fosforu, wapnia, magnezu, sodu, miedzi, żelaza, boru i jodu. Gruszki pozytywnie wpływają na układ naczyniowy i krwionośny oraz krzepliwość. Przeciwdziałają osteoporozie i wspomagają pracę układu trawiennego.
Gruszki to wyśmienity składnik ciast i innych domowych słodkich wypieków. Można robić z nich dżemy i marynować w occie. Suszone gruszki to obowiązkowy składnik kompotu wigilijnego z suszu. Z gruszek można też zrobić smaczną i orzeźwiającą lemoniadę, która uświetni niejedno rodzinne i towarzyskie spotkanie. To dobry pomysł na wykorzystanie dużej ilości gruszek.
Z czego zrobić lemoniadę gruszkową?
Pełna smaku i orzeźwiająca lemoniada gruszkowa jest nie tylko łatwa do przygotowania w domowych warunkach. Aby ją zrobić, wystarczą cztery składniki i woda. Właśnie teraz dojrzewające w letnim słońcu gruszki piętrzą się na bazarowych straganach, więc warto wykorzystać je nie tylko do ciasta, ale i do domowej lemoniady.
Lista składników, które potrzebne są do zrobienia domowej lemoniady, jest bardzo krótka. Znalazły się na niej łatwo dostępne składniki. Do przygotowania dzbanka wyśmienitego napoju niezbędne są takie produkty jak:
- gruszki
- tłoczony sok jabłkowy
- woda
- cytryna
- miód
Jak zrobić lemoniadę gruszkową?
Jeżeli lubicie gruszki, przepis na domową lemoniadę z tych polskich owoców na pewno przypadnie wam do gustu. Przygotowanie jest proste i szybkie, więc ten wyborny napój można zrobić nawet w ostatniej chwili. Gotową lemoniadę można podać z kostkami lodu i listkami świeżej mięty. Najlepiej przechowywać ją w lodówce.
Jak więc przygotować dzbanek wyśmienitej domowej lemoniady, w której gruszki grają główną rolę? Przepis na ten orzeźwiający napój to tylko kilka prostych kroków.
- 1. krok – obranie i pokrojenie gruszek
- 2. krok – zmiksowanie gruszek z sokiem jabłkowym, sokiem z cytryny i miodem
- 3. krok – połączenie składników z wodą
SKŁADNIKI
- 1 litr wody
- 3 dojrzałe gruszki
- 200 ml tłoczonego soku jabłkowego
- 1 cytryna
- 1 łyżka miodu
dodatkowo:- świeża mięta
- kostki lodu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obrane gruszki pokroić na mniejsze kawałki, usuwając gniazda nasienne.
- Gruszki przełożyć do blendera. Wlać sok wyciśnięty z cytryny i sok jabłkowy. Dodać miód.
- Składniki zmiksować na gładko i przelać do dzbanka.
- Wlać wodę i wymieszać.
- Podawać z lodem i listkami świeżej mięty.