Suszenie gruszek: jak suszyć gruszki?

2016-08-17 11:31 Karolina Gołoś
Gruszki: jak suszyć gruszki
Autor: photos.com Suszone gruszki to zdrowsza alternatywa dla chipsów

Suszone gruszki to zdrowa przekąska - alternatywa dla chipsów czy paluszków. Można też z nich przygotować aromatyczny kompot, a także sos do mięsa. Jak suszyć gruszki? Radzimy, jak powinno wyglądać suszenie gruszek.

Gruszki do suszenia

Najlepiej do suszenia nadają się twarde, niepoobijane gruszki, zarówno te z odmian letnich, jak i jesiennych. Owoce należy cienko obrać ze skórki, pokroić na plasterki (gniazda nasienne wyrzucamy). W trakcie tej czynność kolejne partie gruszek skrapiamy wodą z sokiem z cytryny (proporcja 1:2), co zapobiegnie ciemnieniu owoców.

Plasterki gruszki albo nadziewamy na nitkę czy nierdzewny drucik, albo układamy je na siatce do suszenia. Owoce umieszczamy w ciepłym, ale przewiewnym miejscu (niedaleko pieca czy kaloryfera).

Jak suszyć gruszki w piekarniku?

Inną metodą suszenia jest umieszczenie gruszek na blasze w piekarniku (tylko elektrycznym, najlepiej z termoobiegiem). Najpierw suszymy je w temperaturze 70°C, by stopniowo zmniejszać ją do 50°C.

Z dobrze ususzonych gruszek po naciśnięciu nie wypłynie sok.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE