Gruszki do suszenia
Najlepiej do suszenia nadają się twarde, niepoobijane gruszki, zarówno te z odmian letnich, jak i jesiennych. Owoce należy cienko obrać ze skórki, pokroić na plasterki (gniazda nasienne wyrzucamy). W trakcie tej czynność kolejne partie gruszek skrapiamy wodą z sokiem z cytryny (proporcja 1:2), co zapobiegnie ciemnieniu owoców.
Plasterki gruszki albo nadziewamy na nitkę czy nierdzewny drucik, albo układamy je na siatce do suszenia. Owoce umieszczamy w ciepłym, ale przewiewnym miejscu (niedaleko pieca czy kaloryfera).
Jak suszyć gruszki w piekarniku?
Inną metodą suszenia jest umieszczenie gruszek na blasze w piekarniku (tylko elektrycznym, najlepiej z termoobiegiem). Najpierw suszymy je w temperaturze 70°C, by stopniowo zmniejszać ją do 50°C. Z dobrze ususzonych gruszek po naciśnięciu nie wypłynie sok.
