Kompotu na wigilię nie robię z suszu. Odkryłam przepis na zdrowy napój z tych owoców
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Na wigilijnym stole powinien pojawić się kompot z suszu. Jednak ten tradycyjny świąteczny napój nie smakuje każdemu. Co więc zrobić zamiast kompotu z suszu na wigilijną kolację? Idealnie sprawdzi się aromatyczny kompot z żurawiny. Jego przygotowanie jest o wiele szybsze i łatwiejsze, a jego wyborny smak podbije każde podniebienie. Oto prosty przepis na wigilijny kompot żurawinowy.
Z czego zrobić kompot na wigilię?
Kompot z suszonych owoców przygotowuje się raz w roku. Tradycyjnie serwuje się go na wigilijną kolację. Jeżeli wśród waszych bliskich są osoby, które nie przepadają za tym świątecznym napojem, możecie przygotować inny kompot. Jest pyszny, aromatyczny i orzeźwiający.
Kompot żurawinowy wyróżnia się nie tylko znakomitym smakiem, ale i sporą dawką składników odżywczych, witamin i minerałów. Żurawina, która jest głównym składnikiem tego świątecznego napoju, pomaga budować odporność i korzystnie wpływa na trawienie. Kompot jest idealnie słodki, chociaż nie słodzi się go białym cukrem. Zamiast niego wykorzystuje się miód.
Co jest potrzebne, aby przygotować wigilijny kompot żurawinowy? Lista składników jest w miarę krótka, a wszystkie produkty są łatwo dostępne.
- żurawina – świeża lub mrożona
- woda
- sok pomarańczowy
- miód
- przyprawy – cynamon w laskach, kardamon, goździki
- skórka pomarańczowa
Jak zrobić wigilijny kompot żurawinowy?
Świąteczny przepis na pełen smaku i zdrowia kompot z żurawiny nie jest trudny. Przygotowanie jest o wiele szybsze niż tradycyjnego kompotu z suszonych owoców. W tym roku warto więc postawić na nowość i zaskoczyć bliskich tym wyśmienitym i orzeźwiającym kompotem w pięknym kolorze.
Jak więc ugotować domowy kompot żurawinowy na wigilię i Boże Narodzenie? Z tym przepisem jest to łatwe i szybkie. Wszystkie czynności zostały dokładnie opisane, więc nikogo nie spotkają przykre niespodzianki.
- 1. krok – ugotowanie żurawiny z przyprawami
- 2. krok – przecedzenie wywaru
- 3. krok – wymieszanie wywaru żurawinowego z sokiem pomarańczowym i miodem
Jak podawać wigilijny kompot żurawinowy?
Pełen smaku i zdrowych składników kompot z żurawiny to idealny zamiennik świątecznego napoju z suszonych owoców. Ma piękny czerwony kolor, głęboki i w sam raz słodki smak z orzeźwiającą nutą. Na pewno zrobi oszałamiającą karierę na wigilijnym stole i podczas kolejnych dni świąt Bożego Narodzenia. Wigilijny kompot z żurawiny można wzbogacić plasterkami pomarańczy lub cytryny. Świetnie smakuje na ciepło i po schłodzeniu w lodówce. To również dobra baza do różnych drinków.
SKŁADNIKI
- 2 l wody
- 1 kg żurawiny świeżej lub mrożonej
- 1 l soku pomarańczowego
- 150 g płynnego miodu
- 8 goździków
- 2 laski cynamonu
- 1 gwiazdka kardamonu
- skórka otarta z 2 pomarańczy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umytą żurawinę przełożyć do garnka. Wlać wodę i dodać laski cynamonu, goździki, kardamon i skórkę pomarańczową. Gotować na średnim ogniu około 15 minut. W tym czasie żurawiną stanie się miękka i zacznie pękać.
- Wywar przecedzić przez sitko, aby pozbyć się skórek, pestek i przypraw. Całe owoce odłożyć. Przelać do dzbanka.
- Wlać sok pomarańczowy i dodać miód oraz całe ugotowane owoce żurawiny. Wymieszać.
- Podawać na ciepło lub po schłodzeniu na wigilię i w czasie świąt Bożego Narodzenia.