Kompot z suszonych owoców - jak zrobić kompot z suszu?

Kompot-z-suszonych-owocow-jak-zrobic-kompot-z-suszu
Autor: Shutterstock Kompot z suszu owocowego, jest nie tylko smaczny, ale także zdrowy, zawiera witaminy C, A, B1, B2, E, żelazo i potas
łatwy
45 min
4

Kompot z suszu owocowego w większości polskich domów to nieodzowny składnik wigilijnego menu. Poza wybornym smakiem ma także właściwości korzystne dla naszego przewodu pokarmowego. Związki zawarte w suszonych śliwkach i jabłkach oraz rozpuszczalny w wodzie błonnik ułatwiają trawienie różnorodnych pokarmów świątecznego stołu. Warto przygotować kompot z suszu nie tylko ze względów tradycyjnych, ale także zdrowotnych. Choć przypomnieć należy, że kompot z suszonych śliwek i jabłek pito już zapewne na dworze Mieszka I. Sprawdź, ja zrobić wigilijny kompot z suszonych owoców i uracz  nim swoją rodzinę. Poczuj się jak, król lub królowa nie tylko serc, ale także żołądków swoich najbliższych. 

Kompot z suszu jest bardzo bogatym źródłem błonnika pokarmowego. Przyspiesza perystaltykę jelit, a wszystko to, co w okresie świątecznym ułatwia trawienie jest na wagę złota. Ponadto kompot z suszu, dzięki owocom, zawiera witaminy (C, A, B1, B2, E), żelazo, potas oraz węglowodany.

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Owoce należy opłukać, odsączyć, a następnie zalać przegotowaną wodą. Powinny się namaczać przez dwie-trzy godziny.
  • Warto dodać też cytrynę i pomarańczę. Najpierw sparzmy je, następnie kroimy w plasterki i wrzucamy do rozmoczonych owoców. Dosmaczamy cynamonem (kawałek kory) i goździkami.
  • Gotujemy kompot przez około 30 minut na małym ogniu. Na koniec słodzimy kompot – według uznania - cukrem albo miodem.