Kompot z jarzębiny: przetwory z jarzębiny

Kompot z jarzebiny
Autor: Shutterstock Kompot z jarzębiny jest bardzo smaczny.
łatwy
45 min
4

Kompot z jarzębiny - brzmi to egzotycznie. Warto jednak pamiętać, ze jarzębina jest zdrowa, łatwo dostępna i warta zrobienia z niej przetworów. Jak więc zrobić kompot z jarzębiny na zimę?

Polecamy także:

Jarzębiak z cytryną

Konfitura z jarzębiny i jabłek

Jarzębina do mięsa

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 kg owoców
  • 0,5 kg cukru
  • 1 litr wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przed sporządzeniem kompotu owoce należy pozbawić goryczki – włożyć w foliowych woreczkach do zamrażarki na kilka dni.
  • Po ich upływie zagotować wodę z cukrem, wrzucić zamrożoną jarzębinę, gotować ok. 2 minut.
  • Przełożyć do wyparzonych słoików, pasteryzować 15 minut.
  • Jarzębina jeszcze lepiej smakuje, gdy jest zmieszana z innymi owocami np. z malinami.