Domowy sok pitny z czarnych porzeczek: łatwy przepis

Domowy sok pitny z czarnych porzeczek: łatwy przepis
Autor: thinkstockphotos.com Sok z czarnych porzeczek można rozcieńczać wodą, dodawać do herbaty albo do drinków
średni
60 min
4

Czarne porzeczki mają najwyrazistszy smak wśród wszystkich porzeczek. Cenione są nie tylko w kuchni, lecz także medycynie tradycyjnej. Warto więc przygotować pyszny sok pitny z czarnych porzeczek. Ten domowy będzie o wiele zdrowszy niż kupiony w sklepie.

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

 

Polecamy również:

Sok z czerwonej porzeczki

Sorbet z czarnych porzeczek

kompot z czerwonych porzeczek

Czarna porzeczka w syropie

Porzeczki we własnym soku na zimę

Zobacz jak zrobić sok z czarnej porzeczki:

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Czarne porzeczki i liście wiśni umyć, a następnie osuszyć. Zalać je 3 litrami wody, gotować przez 10 minut. Gdy się ugotują - przecedzić przez sito.
  • Do czystego soku dodać cukier i powtórnie zagotować. Następnie dodać kwasek cytrynowy i wymieszać.
  • Gorący sok wlać do wyparzonych słoików. Zakręcić je i odwrócić do góry dnem do wystygnięcia.
  • Z podanych składników wyjdzie ok. 4 litrów soku. Sok ten nadaje się do picia po rozcieńczeniu wodą.