Porzeczki we własnym soku na zimę: jak zamknąć smak lata w słoiku? [przepis]

Porzeczki we własnym soku na zimę: jak zamknąć smak lata w słoiku? [przepis]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Nawet zimą można się cieszyć smakiem porzeczek

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Przetwory z porzeczek, pozwalają cieszyć się smakiem lata także zimą. Czerwone porzeczki - mniej popularne od czarnych - można łatwo "zakonserwować" w słoikach, a gdy nadejdą zimowe chłody, dodawać je do deserów i ciast albo przyrządzić z nich kompot. Jak zrobić porzeczki w soku własnym?

Składniki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Porzeczki dokładnie umyć, usunąć szypułki. Wsypać do 4 sporych słoików (jednakowych) do pełna.

  • Do każdego słoika dodać 2 czubate łyżki cukru i wlać 2 łyżki wody.

  • Słoiki ustawić w garnku na ściereczce, nalać wody i gotować około 20 minut. Zostawić do lekkiego ostygnięcia, sprawdzić, czy zakrętki nie przeciekają, i ustawić słoiki do góry dnem do wystudzenia.

  • Tak zakonserwowane porzeczki nadają się na kisiel, kompot (po dosłodzeniu i rozcieńczeniu) oraz do deserów i ciast.

Ocena: 4