Kompot z czerwonych porzeczek - przepis cioci Jadzi
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
W sezonie porzeczkowym warto zrobić zapasy na zimę, które w chłodne dni przypomną zapach lata. Tym razem podajemy przepis na kompot z czerwonych porzeczek. Jest prosty w przygotowaniu, a przy minimum składników jest wyborny w smaku.
SKŁADNIKI
- 1 kg czerwonych porzeczek
- 0,5 litra wody
- 0,5 kg cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Porzeczki trzeba przebrać, umyć i osączyć z wody.
- Następnie należy wsypać owoce do słoików i potrząsnąć naczyniami tak, aby porzeczki odpowiednio się ułożyły.
- Później trzeba zagotować w garnku wodę z cukrem i gorącym syropem zalać porzeczki w słoikach.
- Na koniec należy zamknąć słoiki i poddać je pasteryzacji.
- Owoce w słoikach o pojemności 0,5 l pasteryzuje się 20 minut.
PORZECZKI - korale pełni lata. Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z porzeczek?