Te naleśniki z wytrawnym nadzieniem smakują zawsze. Sekretem ich smaku jest ten grecki ser

Naleśniki są pyszne, a ich największą zaletą jest to, że można je podawać na słodko i w wersji wytrawnej. Właśnie w tej drugiej odsłonie są świetnym wyborem na obiad dla całej rodziny. Pełne smaku i aromatu naleśniki wypełnione farszem z kurczaka i sera feta to prawdziwa uczta. Poznajcie prosty przepis na wyśmienite naleśniki na słono.
Czy ser feta nadaje się do naleśników?
Feta to ser, który jest jednym z podstawowych składników kuchni greckiej. Jest też dobrze znany i łatwo dostępny w naszym kraju. Można przyrządzić z niego wiele smakowitych potraw. To doskonały składnik sałatek, past kanapkowych czy zup. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do wytrawnego farszu do naleśników. W tym przepisie feta nadaje przyjemnego smaku i wyśmienicie komponuje się z pozostałymi składnikami farszu, czyli piersią kurczaka, pomidorem i oliwkami.
Jak zrobić naleśniki z kurczakiem i fetą?
Przepis na pyszne domowe naleśniki po brzegi wypełnione aromatycznym farszem z kurczaka i greckiego sera feta jest łatwy. Przyrządzenie tego dania nie wymaga też wielu godzin w kuchni. Przygotowanie potrawy podzielone jest na dwie części. Najpierw należy usmażyć cienkie naleśniki, a następnie przygotować farsz.
Jak więc usmażyć pyszne naleśniki z wytrawnym farszem z kurczaka i fety? Z tym przepisem jest to łatwe, w miarę szybkie i przyjemne. Efekt końcowy przechodzi najśmielsze oczekiwania.
- 1. krok – przygotowanie ciasta na naleśniki
- 2. krok – usmażenie naleśników na patelni
- 3. krok – przygotowanie farszu z kurczaka i pozostałych składników
- 4. krok – nałożenie na naleśniki farszu oraz fety i złożenie jak krokiety
Z czym podawać naleśniki z kurczakiem i fetą?
Pełne smaku i aromatu naleśniki wypełnione smakowitym słonym farszem z piersi kurczaka i greckiej fety to dobry pomysł na rodzinny obiad. Do naleśników przyrządzonych według tego przepisu najlepszym dodatkiem są różne sosy. Poniżej znajdziecie kilka łatwych i szybkich przepisów na domowe sosy, które pysznie komponują się z tymi wytrawnymi naleśnikami.
- Sos ranczerski. Dodatek, który odmieni wiele tradycyjnych dań
- Greckie tzatziki robię tylko tak. Pyszny sos wzbogacam tym słonym serem
- Sos aioli - idealny do grilla, warzyw czy chleba. Bez problemu przygotujesz go w domu
- Sos z zielonego pieprzu – oryginalny dodatek, który wyniesie Twoje dania na wyższy poziom
- Wystarczy dodać kilka listków. Ten domowy majonez pasuje do sałatek, grilla i frytek
SKŁADNIKI
- naleśniki:
- 250 ml mleka
- 200 g mąki pszennej
- 100 ml wody gazowanej
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- olej do smażenia
farsz:- 300 g piersi kurczaka
- 150 g sera feta
- 80 g zielonych oliwek
- 1 pomidor
- 1 łyżka posiekanych listków bazylii
- 1 płaska łyżeczka suszonego oregano
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski wsypać mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sól. Wbić jajko i wlać mleko oraz wodę. Zmiksować, aż składniki się połączą i powstanie jednolite ciasto.
- Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim naleśniki. Przekładać na talerz.
- Pokrojoną w kostkę pierś kurczaka doprawić oregano, solą i pieprzem.
- Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju i smażyć na nim kurczaka, aż zacznie się rumienić. Dodać obranego ze skórki i pokrojonego w kostkę pomidora i posiekane oliwki. Wsypać bazylię i wymieszać. Smażyć około 5 minut, często mieszając. Patelnię zestawić z ognia.
- Na każdy naleśnik wyłożyć farsz i posypać pokruszoną fetą. Złożyć jak krokiety lub zwinąć w rulon.
- Podawać na obiad z ulubionym sosem.