Te naleśniki z wytrawnym nadzieniem smakują zawsze. Sekretem ich smaku jest ten grecki ser

naleśniki z kurczakiem i fetą
Autor: Shutterstock Ten ser dodaj do farszu do naleśników. To danie na pewno robi wrażenie na rodzinie.
łatwy
30 min
4

Naleśniki są pyszne, a ich największą zaletą jest to, że można je podawać na słodko i w wersji wytrawnej. Właśnie w tej drugiej odsłonie są świetnym wyborem na obiad dla całej rodziny. Pełne smaku i aromatu naleśniki wypełnione farszem z kurczaka i sera feta to prawdziwa uczta. Poznajcie prosty przepis na wyśmienite naleśniki na słono.

Czy ser feta nadaje się do naleśników?

Feta to ser, który jest jednym z podstawowych składników kuchni greckiej. Jest też dobrze znany i łatwo dostępny w naszym kraju. Można przyrządzić z niego wiele smakowitych potraw. To doskonały składnik sałatek, past kanapkowych czy zup. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do wytrawnego farszu do naleśników. W tym przepisie feta nadaje przyjemnego smaku i wyśmienicie komponuje się z pozostałymi składnikami farszu, czyli piersią kurczaka, pomidorem i oliwkami.

Jak zrobić naleśniki z kurczakiem i fetą?

Przepis na pyszne domowe naleśniki po brzegi wypełnione aromatycznym farszem z kurczaka i greckiego sera feta jest łatwy. Przyrządzenie tego dania nie wymaga też wielu godzin w kuchni. Przygotowanie potrawy podzielone jest na dwie części. Najpierw należy usmażyć cienkie naleśniki, a następnie przygotować farsz.

Jak więc usmażyć pyszne naleśniki z wytrawnym farszem z kurczaka i fety? Z tym przepisem jest to łatwe, w miarę szybkie i przyjemne. Efekt końcowy przechodzi najśmielsze oczekiwania.

  • 1. krok – przygotowanie ciasta na naleśniki
  • 2. krok – usmażenie naleśników na patelni
  • 3. krok – przygotowanie farszu z kurczaka i pozostałych składników
  • 4. krok – nałożenie na naleśniki farszu oraz fety i złożenie jak krokiety

Z czym podawać naleśniki z kurczakiem i fetą?

Pełne smaku i aromatu naleśniki wypełnione smakowitym słonym farszem z piersi kurczaka i greckiej fety to dobry pomysł na rodzinny obiad. Do naleśników przyrządzonych według tego przepisu najlepszym dodatkiem są różne sosy. Poniżej znajdziecie kilka łatwych i szybkich przepisów na domowe sosy, które pysznie komponują się z tymi wytrawnymi naleśnikami.

SKŁADNIKI

  • naleśniki:
  • 250 ml mleka
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 ml wody gazowanej
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

  • farsz:
  • 300 g piersi kurczaka
  • 150 g sera feta
  • 80 g zielonych oliwek
  • 1 pomidor
  • 1 łyżka posiekanych listków bazylii
  • 1 płaska łyżeczka suszonego oregano
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski wsypać mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sól. Wbić jajko i wlać mleko oraz wodę. Zmiksować, aż składniki się połączą i powstanie jednolite ciasto.
  • Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim naleśniki. Przekładać na talerz.
  • Pokrojoną w kostkę pierś kurczaka doprawić oregano, solą i pieprzem.
  • Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju i smażyć na nim kurczaka, aż zacznie się rumienić. Dodać obranego ze skórki i pokrojonego w kostkę pomidora i posiekane oliwki. Wsypać bazylię i wymieszać. Smażyć około 5 minut, często mieszając. Patelnię zestawić z ognia.
  • Na każdy naleśnik wyłożyć farsz i posypać pokruszoną fetą. Złożyć jak krokiety lub zwinąć w rulon.
  • Podawać na obiad z ulubionym sosem.
Jak zrobić NALEŚNIKI idealne?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej