Placki ziemniaczane z batatów. Uniwersalne danie na słodko

placki z batatów
Autor: Shutterstock Placki ziemniaczane z batatów zaskakują smakiem.
łatwy
30 min
4

Dieta wegetariańska

Placki z batatów są słodkie, pyszne i mają przyjemną migdałową nutę. Można serwować je na śniadanie, obiad, podwieczorek lub kolację. To również propozycja na jedzenie na wynos do pracy lub szkoły. Placki ze słodkich ziemniaków są uniwersalne i sprawdzą się zawsze.

Czy bataty są zdrowe?

Bataty to dobry i zdrowy zamiennik ziemniaków. Słodkie ziemniaki są skarbnicą beta-karotenu i błonnika. Wykazują działanie przeciwzapalnie, regulują poziom glukozy i pomagają obniżyć poziom cholesterolu. Znajduje się w nich spora porcja manganu, magnezu, potasu i witamin C, B6 i D.

Słodkie ziemniaki są lekkostrawne i mają niski indeks glikemiczny. Ze względu na zawartość składników odżywczych polecane są jako urozmaicenie diety odchudzającej.

Jak zrobić placki z batatów?

Według tego przepisu najpierw należy zetrzeć na tarce słodkie ziemniaki, a następnie wymieszać je z pozostałymi składnikami, czyli dwoma rodzajami mąki, jakiem i żółtkiem, płatkami migdałowymi i miodem. Ciasto trzeba chwilę chłodzić w lodówce. Pozostaje już tylko usmażenie placków na maśle klarowanym.

Dlaczego warto zrobić placki ziemniaczane z batatów?

  • To prosty przepis i odpowiedź na pytanie, co można zrobić z batatów na obiad. Kilka łatwych kroków i pyszne danie obiadowe na słodko jest gotowe.
  • Czas przyrządzenia placków wynosi tylko 30 minut, a z podanych w przepisie proporcji wychodzą cztery porcje.
  • Składniki są w sklepach przez cały rok. Nie trzeba też wydawać na nie majątku.
  • Płatki migdałowe zastąpią bardzo drobno posiekane orzechy włoskie, laskowe lub nerkowce.
  • Placki mają maślany smak, ponieważ smaży się je na maśle klarowanym. Można użyć także oleju roślinnego.
  • Placki batatowe można upiec w piekarniku. Okrągłe placuszki układa się na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawia do pieca nagrzanego do 200 stopni. Czas pieczenia wynosi około 30 minut.

Z czym jeść placki z batatów?

Placki ze słodkich ziemniaków pysznie smakują z dodatkiem świeżych owoców, konfitur oraz bitej śmietany. Można też posypać je cukrem pudrem lub startą czekoladą. Osoby, które są na diecie mogą zjeść placuszki z naturalnym lub greckim jogurtem, syropem klonowym czy miodem. Pięknie prezentują się udekorowane listkami świeżej mięty.

SKŁADNIKI

  • 600 g batatów
  • 100 g płatków migdałowych
  • 20 g mąki pszennej
  • 10 g mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka miodu
  • masło klarowane do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Bataty obrać, zetrzeć na tarce i przełożyć do miski. Wsypać płatki migdałowe i obie mąki. Wbić jajko i dodać żółtko i miód. Dokładnie wymieszać, aż składniki się połączą. Wstawić do lodówki na 10 minut.
  • Na patelni roztopić masło klarowane i za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta, formując okrągłe placki. Smażyć 3 minuty z każdej strony. Przekładać na deskę wyłożona ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • Podawać z owocami, konfiturami lub bitą śmietaną.
Bataty, pataty, słodkie ziemniaki: co to jest? Właściwości batatów i zastosowanie kulinarne
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej