Placki ziemniaczane z batatów. Uniwersalne danie na słodko
Dieta wegetariańska
Placki z batatów są słodkie, pyszne i mają przyjemną migdałową nutę. Można serwować je na śniadanie, obiad, podwieczorek lub kolację. To również propozycja na jedzenie na wynos do pracy lub szkoły. Placki ze słodkich ziemniaków są uniwersalne i sprawdzą się zawsze.
Czy bataty są zdrowe?
Bataty to dobry i zdrowy zamiennik ziemniaków. Słodkie ziemniaki są skarbnicą beta-karotenu i błonnika. Wykazują działanie przeciwzapalnie, regulują poziom glukozy i pomagają obniżyć poziom cholesterolu. Znajduje się w nich spora porcja manganu, magnezu, potasu i witamin C, B6 i D.
Słodkie ziemniaki są lekkostrawne i mają niski indeks glikemiczny. Ze względu na zawartość składników odżywczych polecane są jako urozmaicenie diety odchudzającej.
Jak zrobić placki z batatów?
Według tego przepisu najpierw należy zetrzeć na tarce słodkie ziemniaki, a następnie wymieszać je z pozostałymi składnikami, czyli dwoma rodzajami mąki, jakiem i żółtkiem, płatkami migdałowymi i miodem. Ciasto trzeba chwilę chłodzić w lodówce. Pozostaje już tylko usmażenie placków na maśle klarowanym.
Dlaczego warto zrobić placki ziemniaczane z batatów?
- To prosty przepis i odpowiedź na pytanie, co można zrobić z batatów na obiad. Kilka łatwych kroków i pyszne danie obiadowe na słodko jest gotowe.
- Czas przyrządzenia placków wynosi tylko 30 minut, a z podanych w przepisie proporcji wychodzą cztery porcje.
- Składniki są w sklepach przez cały rok. Nie trzeba też wydawać na nie majątku.
- Płatki migdałowe zastąpią bardzo drobno posiekane orzechy włoskie, laskowe lub nerkowce.
- Placki mają maślany smak, ponieważ smaży się je na maśle klarowanym. Można użyć także oleju roślinnego.
- Placki batatowe można upiec w piekarniku. Okrągłe placuszki układa się na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawia do pieca nagrzanego do 200 stopni. Czas pieczenia wynosi około 30 minut.
Z czym jeść placki z batatów?
Placki ze słodkich ziemniaków pysznie smakują z dodatkiem świeżych owoców, konfitur oraz bitej śmietany. Można też posypać je cukrem pudrem lub startą czekoladą. Osoby, które są na diecie mogą zjeść placuszki z naturalnym lub greckim jogurtem, syropem klonowym czy miodem. Pięknie prezentują się udekorowane listkami świeżej mięty.
SKŁADNIKI
- 600 g batatów
- 100 g płatków migdałowych
- 20 g mąki pszennej
- 10 g mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1 łyżka miodu
- masło klarowane do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Bataty obrać, zetrzeć na tarce i przełożyć do miski. Wsypać płatki migdałowe i obie mąki. Wbić jajko i dodać żółtko i miód. Dokładnie wymieszać, aż składniki się połączą. Wstawić do lodówki na 10 minut.
- Na patelni roztopić masło klarowane i za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta, formując okrągłe placki. Smażyć 3 minuty z każdej strony. Przekładać na deskę wyłożona ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Podawać z owocami, konfiturami lub bitą śmietaną.