Fit placki z ciecierzycy. Koniecznie podaj je z tym zaskakującym sosem
Dieta wegetariańska
Placki z ciecierzycy to pyszne danie, które będzie smakować nie tylko fanom roślin strączkowych. Są pyszne, aromatyczne i zawierają dawkę cennych dla zdrowia substancji odżywczych. Pysznie smakują z prostym sosem przyrządzonym na bazie twarogu. Oto łatwy przepis na placki z ciecierzycy z sosem twarogowym.
Fit placki z ciecierzycy – składniki
Aby zrobić pyszne i chrupiące placki z ciecierzycy, potrzebne są proste składniki, które można kupić przez cały rok. Są łatwo dostępne i niedrogie. Jakie produkty znalazły się więc na liście składników?
- ciecierzyca w zalewie – główny składnik pełen prozdrowotnych substancji odżywczych i dający uczucie sytości
- parmezan – włoski ser, który nadaje przyjemnego smaku
- mąka orkiszowa pełnoziarnista – zdrowy zamiennik mąki pszennej
- jajka – źródło białka, łączą wszystkie składniki
- natka pietruszki – zioło, które nadaje nutę świeżości
- przyprawy – czosnek, sól, pieprz i kmin rzymski podkręcają smak placków
Jak zrobić fit placki z ciecierzycy?
Przepis na pełne smaku placki z ciecierzycy nie należy do trudnych. To łatwy i szybki sposób na przyrządzenie pysznych i zdrowych placków. Najpierw przygotowuje się sos twarogowy i wstawia do lodówki, aby składniki się przegryzły. W tym przepisie wykorzystuje się ciecierzycę w zalewie. To znacznie skraca czas przyrządzenia placków. Odsączone ziarna trzeba zmiksować na gładko, a następnie połączyć je z jajkami, czosnkiem, natką pietruszki, parmezanem i mąką orkiszową. Masę doprawia się kminem rzymskim, solą i pieprzem.
Jak usmażyć fit placki z ciecierzycy?
Smażenie placków z ciecierzycy nie jest skomplikowane. Z masy należy uformować zgrabne placki i ułożyć je na desce. Ciasto jest zwarte, więc najlepiej robić to zwilżonymi wodą dłońmi. Fit placki smaży na patelni na niewielkiej ilości oliwy z oliwek. Pamiętajcie, aby placki smażyć partiami i zachować między nimi odstępy. Usmażone placki z ciecierzycy warto przełożyć na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby wchłonął nadmiar tłuszczu.
SKŁADNIKI
- 300 g ciecierzycy w zalewie
- 30 g parmezanu
- 20 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 2 jajka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek do smażenia
sos:- 200 g gładkiego twarogu light
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotować sos. Twaróg przełożyć do miseczki i rozgnieść widelcem. Wlać oliwę z oliwek, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i wsypać natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki.
- Odsączoną z zalewy ciecierzycę zblendować na gładko. Wbić jajka i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną natkę pietruszki. Wsypać starty parmezan i mąkę. Doprawić solą, pieprzem i kminem rzymskim. Dokładnie wymieszać.
- Zwilżonymi dłońmi z masy formować małe placki i odkładać na deskę.
- Patelnię skropić niewielką ilością oliwy z oliwek i rozgrzać. Placki smażyć partiami z obu stron na złoty kolor. Przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym.
- Podawać na ciepło w towarzystwie sosu twarogowego.