Fit placki z ciecierzycy. Koniecznie podaj je z tym zaskakującym sosem

fit placki z ciecierzycy
Autor: Shutterstock Placki z ciecierzycy z sosem twarogowym to propozycja na pyszny i zdrowy obiad.
łatwy
30 min
4

Dieta wegetariańska

Placki z ciecierzycy to pyszne danie, które będzie smakować nie tylko fanom roślin strączkowych. Są pyszne, aromatyczne i zawierają dawkę cennych dla zdrowia substancji odżywczych. Pysznie smakują z prostym sosem przyrządzonym na bazie twarogu. Oto łatwy przepis na placki z ciecierzycy z sosem twarogowym.

Fit placki z ciecierzycy – składniki

Aby zrobić pyszne i chrupiące placki z ciecierzycy, potrzebne są proste składniki, które można kupić przez cały rok. Są łatwo dostępne i niedrogie. Jakie produkty znalazły się więc na liście składników?

  • ciecierzyca w zalewie – główny składnik pełen prozdrowotnych substancji odżywczych i dający uczucie sytości
  • parmezan – włoski ser, który nadaje przyjemnego smaku
  • mąka orkiszowa pełnoziarnista – zdrowy zamiennik mąki pszennej
  • jajka – źródło białka, łączą wszystkie składniki
  • natka pietruszki – zioło, które nadaje nutę świeżości
  • przyprawy – czosnek, sól, pieprz i kmin rzymski podkręcają smak placków

Jak zrobić fit placki z ciecierzycy?

Przepis na pełne smaku placki z ciecierzycy nie należy do trudnych. To łatwy i szybki sposób na przyrządzenie pysznych i zdrowych placków. Najpierw przygotowuje się sos twarogowy i wstawia do lodówki, aby składniki się przegryzły. W tym przepisie wykorzystuje się ciecierzycę w zalewie. To znacznie skraca czas przyrządzenia placków. Odsączone ziarna trzeba zmiksować na gładko, a następnie połączyć je z jajkami, czosnkiem, natką pietruszki, parmezanem i mąką orkiszową. Masę doprawia się kminem rzymskim, solą i pieprzem.

Jak usmażyć fit placki z ciecierzycy?

Smażenie placków z ciecierzycy nie jest skomplikowane. Z masy należy uformować zgrabne placki i ułożyć je na desce. Ciasto jest zwarte, więc najlepiej robić to zwilżonymi wodą dłońmi. Fit placki smaży na patelni na niewielkiej ilości oliwy z oliwek. Pamiętajcie, aby placki smażyć partiami i zachować między nimi odstępy. Usmażone placki z ciecierzycy warto przełożyć na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby wchłonął nadmiar tłuszczu.

SKŁADNIKI

  • 300 g ciecierzycy w zalewie
  • 30 g parmezanu
  • 20 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 2 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek do smażenia

  • sos:
  • 200 g gładkiego twarogu light
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotować sos. Twaróg przełożyć do miseczki i rozgnieść widelcem. Wlać oliwę z oliwek, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i wsypać natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki.
  • Odsączoną z zalewy ciecierzycę zblendować na gładko. Wbić jajka i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną natkę pietruszki. Wsypać starty parmezan i mąkę. Doprawić solą, pieprzem i kminem rzymskim. Dokładnie wymieszać.
  • Zwilżonymi dłońmi z masy formować małe placki i odkładać na deskę.
  • Patelnię skropić niewielką ilością oliwy z oliwek i rozgrzać. Placki smażyć partiami z obu stron na złoty kolor. Przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym.
  • Podawać na ciepło w towarzystwie sosu twarogowego.
Warzywa strączkowe - dlaczego warto je jeść?
Anna Szulc-Górska
więcej