To najlepszy sos do makaronu. Wystarczy cukinia i kwadrans wolnego czasu

sos z cukinii do makaronu
Autor: Shutterstock Usmaż cukinię i zmiksuj. W kwadrans zrobisz pyszny i aromatyczny sos do makaronu.
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Cukinia to niekwestionowana królowa tego lata. Można z niej przyrządzić pyszne i zdrowe dania, które zachwycą smakiem każdego. Nowością wśród receptur na to pyszne i zdrowe warzywo jest ten przepis. Sos z cukinii do makaronu jest łatwy i szybki. To ciekawe urozmaicenie obiadu z makaronem w roli głównej. Zobaczcie, jak zrobić prosty sos z cukinii i zaskoczcie bliskich oryginalnym obiadem.

Jak zrobić sos z cukinią?

Przepis na domowy sos z cukinii, który świetnie łączy się z makaronem, jest bardzo łatwy i nie wymaga długiego czasu. Przygotowanie trwa niewiele dłużej niż kwadrans. Lista składników, które potrzebne są do przygotowania tego wybornego sosu, jest krótka i obejmuje produkty łatwo dostępne. Jeżeli lubicie gotować, przynajmniej połowę składników na pewno macie w domu.

Jak więc zrobić najlepszy sos z cukinii do makaronu? Przepis jest sprawdzony, łatwy i szybki. Przyrządzenie sosu to sama przyjemność.

  • 1. krok – starcie cukinii na tarce
  • 2. krok – podsmażenie cebuli z czosnkiem i cukinią
  • 3. krok – wymieszanie warzyw z parmezanem i zmiksowanie ich na gładki sos

Czym przyprawić cukinię do makaronu?

Sos z cukinii przyrządzony według tego prostego i ekspresowego przepisu doprawia się jedynie solą i świeżo zmielonym pieprzem. Smak sosu podkręca świeża bazylia i czosnek. Jeżeli lubicie bardziej doprawione potrawy, możecie dodać do tego wybornego sosu suszony tymianek lub majeranek. Szczypta mielonego chili nieco zaostrzy smak sosu z cukinii.

Jak podawać sos z cukinii?

Pełen smaku i aromatu sos z cukinii to propozycja na letni obiad. Świetnie komponuje się z makaronem, ale może być też ciekawym dodatkiem do potraw mięsnych. Podkręci smak potraw wegetariańskich. Sos można też podawać jako przekąskę. Wystarczą nachosy lub świeże warzywa pokrojone w słupki, aby przygotować wyśmienitą przekąską, która zachwyci każdego gościa.

Sos z cukinii bez wyrzutów sumienia można jeść na diecie odchudzającej. Cukinia znana jest ze swoich prozdrowotnych właściwości i niskiej wartości kalorycznej, więc jest idealnym składnikiem fit potraw.

SKŁADNIKI

  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • 150 g startego parmezanu
  • 80 ml śmietany 30%
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki posiekanej bazylii
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umytą i osuszona cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • Na głębokiej patelni roztopić masło i rozgrzać z oliwą z oliwek. Smażyć pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć 1 minutę, często mieszając.
  • Dodać odciśniętą z nadmiaru wody cukinię i świeżą bazylię. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać i dusić około 10 minut. Od czasu do czasu zamieszać.
  • Usmażone warzywa wymieszać z parmezanem i śmietaną. Zmiksować na gładki sos.
  • Podawać z makaronem na obiad.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej