Makaron z pesto, fasolką szparagową i ziemniakami: włoski przepis na sycące danie

Makaron z pesto, fasolką szparagową i ziemniakami: włoski przepis na sycące danie
Autor: Shutterstock Pyszny sposób na zdrowe skrobia i warzyw na jednym talerzu
łatwy
30 min
4

Makaron z pesto, fasolką szparagową i ziemniakami to przysmaki kuchni włoskiej regionu Ligurii. Ten włoski przepis na sycące danie zachwyci także ciebie i twoich bliskich. Prosta i efektowna potrawa makaronowa pełna smaku. 

 

Zobacz także:

Monika Olejnik mówi kategoryczne "Nie, rozgotowanym makaronom!" i poleca oryginalny przepis na makaron z pesto i fasolką szparagową

Polecamy również:

Chrupka sałatka z fasolki szparagowej i ogórków małosolnych

Sałatka z pomidorami, fasolką szparagową i awokado

Babka z gotowanych ziemniaków z fasolką szparagową

Cytrynowa pierś kurczaka z fasolką szparagową w 30 minut

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Suszarka do włosów, ekspres do kawy, szczoteczka do zębów w okazyjnych cenach. Szczegółów szukaj na stronie Philips promocje.

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki obrać i pokroić na grube plasterki. Zalać wrzątkiem i gotować około 10 minut. Odcedzić. 
  • Fasolkę obrać z łyka. Zalać osolonym wrzątkiem i gotować 8 minut. Odcedzić.
  • Makaron ugotować al dente, około 1 minuty krócej niż podaje instrukcja na opakowaniu. To bardzo ważne by był niedogotowany, taki na ząb, ponieważ ma wchłonąć sos. Makaron odcedzić, zachowując 0,3 szklanki wody z gotowania makaronu.
  • Makaron wymieszać z pesto. Dodać wodę z gotowania makaronu, ziemniaki i fasolkę, wymieszać.
  • Podawać posypany parmezanem.