Makaron z pesto, fasolką szparagową i ziemniakami: włoski przepis na sycące danie
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Makaron z pesto, fasolką szparagową i ziemniakami to przysmaki kuchni włoskiej regionu Ligurii. Ten włoski przepis na sycące danie zachwyci także ciebie i twoich bliskich. Prosta i efektowna potrawa makaronowa pełna smaku.
Zobacz także:
Polecamy również:
Chrupka sałatka z fasolki szparagowej i ogórków małosolnych
Sałatka z pomidorami, fasolką szparagową i awokado
Babka z gotowanych ziemniaków z fasolką szparagową
Cytrynowa pierś kurczaka z fasolką szparagową w 30 minut
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
Suszarka do włosów, ekspres do kawy, szczoteczka do zębów w okazyjnych cenach. Szczegółów szukaj na stronie Philips promocje.
SKŁADNIKI
- 500 g makaronu np. włoskiego trofie
- 300 g zielonej fasolki szparagowej
- 3 spore ziemniaki
- 100 g domowego sosu pesto z pinii i bazylii
- oliwa
- starty parmezan do posypania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki obrać i pokroić na grube plasterki. Zalać wrzątkiem i gotować około 10 minut. Odcedzić.
- Fasolkę obrać z łyka. Zalać osolonym wrzątkiem i gotować 8 minut. Odcedzić.
- Makaron ugotować al dente, około 1 minuty krócej niż podaje instrukcja na opakowaniu. To bardzo ważne by był niedogotowany, taki na ząb, ponieważ ma wchłonąć sos. Makaron odcedzić, zachowując 0,3 szklanki wody z gotowania makaronu.
- Makaron wymieszać z pesto. Dodać wodę z gotowania makaronu, ziemniaki i fasolkę, wymieszać.
- Podawać posypany parmezanem.