Bezglutenowe spaghetti z fasolką szparagową
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Poznaj przepis na spaghetti w wersji bezglutenowej. Makaron podaj z fasolką szparagową i sosem pesto własnej roboty, a więc całkowicie na zielono. Co powiesz na tak przyrządzone spaghetti?
Sprawdź też:
Jak mrozić fasolkę szparagową?
Jak gotować fasolkę szparagową?
Polecamy również:
Fasolka szparagowa po grecku - fasolka nieco inaczej
Fasolka szparagowa z sezamem i sosem sojowym
Zielona sałatka z cukinii i fasolki szparagowej
Chrupka sałatka z fasolki szparagowej i ogórków małosolnych
SKŁADNIKI
- 200 g bezglutenowego makaronu typu spaghetti
- 250 g zielonej fasolki szparagowej
- Sos pesto:
- 1 pęczek świeżej bazylii
- 0,25 szklanki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżki śmietany kremówki
- 100 g parmezanu
- sól i czarny pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do kubka miksera wlej kremówkę i olej. Wrzuć do tego posiekaną bazylię, obrany i zmiażdżony czosnek oraz parmezan. Wszystko zmiksuj na gładki sos, dopraw solą oraz pieprzem i odstaw.
- Fasolkę szparagową gotuj około 8-10 minut we wrzącej, posolonej wodzie i odcedź. Warzywo gotowane tak krótko będzie apetycznie chrupiące.
- Makaron ugotuj al dente i odcedź, następnie wymieszaj z fasolką i sosem pesto. Podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.