Fasolka szparagowa – przetwory. Jak zrobić fasolkę na zimę?

Fasolka szparagowa – przetwory

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Fasolkę szparagową można łatwo zawekować na zimę

Ocena: 4,5

Poziom: ŚREDNI

Czas: 120 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Fasolki szparagowej nie może zabraknąć w Twojej spiżarni! Wypróbuj sprawdzony przepis na fasolkę szparagową w słoikach.

Składniki

  • 4 kg fasolki szparagowej

  • 8 łyżeczek cukru

  • 8 łyżeczek soli

  • woda

  • 4 łyżeczki kwasku cytrynowego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Fasolkę szparagową dokładnie umyj i odetnij końcówki po obu stronach strączków. W garnku zagotuj wodę z 4 łyżeczkami soli i 4 łyżeczkami cukru.

  • Na wrzątek wrzucaj fasolkę i gotuj ją od 2 do 4 minut (strączki nie mogą się rozgotować). Jeśli nie masz wystarczająco dużego garnka, możesz gotować fasolkę partiami w tej samej wodzie.

  • Odsączoną fasolkę szparagową wkładaj do słoika (najlepiej ustawiać strączki pionowo i ciasno jedne obok drugich). Do każdego słoika wsyp po pół łyżeczki soli, cukru i odrobinę kwasku cytrynowego. Zalej wodą do pełna i zakręć słoiki.

  • Wstaw słoiki do garnka, wlej wodę do około 3/4 wysokości słoików i gotuj je przez 60 minut. Wyjmij z wody i ostudź.

  • Po upływie 24 godzin powtórz gotowanie słoików. Tym razem możesz skrócić czas do 40 minut.

  • Gdy słoiki zupełnie ostygną, możesz wynieść je do spiżarni. Tak zawekowana fasolka szparagowa powinna być smaczna przez następne 12 miesięcy.

tip dnia

Obie odmiany fasolki szparagowej - żółta i zielona - nadają się do przetworów, a wybór zależy od preferencji smakowych. Żółta fasolka szparagowa jest słodsza i delikatniejsza w smaku niż wyraziste zielone strączki. Do wody, w której będziesz gotować fasolkę, dodaj sporo cukru. Dzięki temu strączki będą delikatniejsze w smaku. 

Ocena: 2,3