"Dobre takie, nie za słodkie". Cytrynowiec, czyli ciasto, które pokocha rodzina

Dieta wegetariańska
Pyszne, delikatne i wspaniale cytrynowe. To ciasto jest idealne na wszelkiego rodzaju spotkania przy kawie. Kwaskowość cytryny idealnie balansuje słodycz pozostałych składników. Przygotowanie tego ciasta jest bardzo proste, a efekt końcowy jest tego jak najbardziej wart.
Puszyste, kremowe i... cytrynowe. To ciasto rozkocha w sobie każdego
Cytrynowiec to ciekawe ciasto, które, jak powiedziałaby rodzina na spotkaniu, jest "takie nie za słodkie". Jest to idealne połączenie kwaskowości cytryny i przyjemnej, kremowej słodyczy. Jego przygotowanie nie jest trudne, choć trzeba podkreślić, że zajmie nam trochę czasu.
Mimo dużej ilości kremu w cieście, nie mamy wrażenia, że to ciasto jest "mulące". Wręcz przeciwnie, kontrast, jaki daje temu ciastu cytryna idealnie balansuje słodkość. Sprawia, że ciasto jest "świeższe" przy okazji będąc wspaniale delikatne i puszyste.
Jak już wspominaliśmy, choć samo przygotowanie nie jest ciężki, to wymaga sporo cierpliwości i mocnej ręki, ponieważ będzie w nim naprawdę sporo mieszania. Zaniedbanie odpowiedniego wymieszania kremu skończy się wówczas niestety budyniową klapą, a nie rozkoszą.
Podpowiadamy, jak przygotować wspaniałe ciasto, którego nikt nie będzie mógł sobie odmówić. Musimy was jednak ostrzec, na jednym kawałku może się nie skończyć.
SKŁADNIKI
- Biszkopt:
- 4 jajka
- 120 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 120 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- likier cytrynowy
- Starta skórka z cytryny
- Krem cytrynowy:
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru
- 1,5 szklanki wody
- 1 kostka masła
- 200 g cukru drobnego
- Pół szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- Krem śmietankowy:
- 0,5 l mocno schłodzonej śmietanki min 36 proc.
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 fixy do śmietany
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
- Tortownicę natłuszczamy masłem i odstawiamy.
- Miksujemy jajka, cukier i cukier waniliowy.
- Dodajmy mąkę, proszek do pieczenia, sól i startą skórę z cytryny.
- Całość delikatnie miksujemy.
- Ciasto pieczemy 20-25 minut.
- Zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
- Biszkopt nasączamy likierem cytrynowym.
- Do garnka wlewamy szklankę wody i sok z cytryny.
- Dodajemy cukier i mieszamy, aż cukier się rozpuści.
- Doprowadzamy do wrzenia.
- W osobnej misce mierzmy budynie z pozostałą wodą.
- Kiedy nie będzie gródek dodajemy do naszej kwaśnej mieszanki.
- Całość na początku szybko mieszamy, jednak kiedy zgęstnieje mieszamy wolniej.
- Kiedy krem stanie się gęsty ściągamy z palnika i odstawiamy do ostudzenia.
- W mikserze ubijamy masło dodając stopniowo przestudzony budyń.
- Gotowy krem cytrynowy nakładamy na biszkopt.
- Schłodzoną śmietankę przelewamy do miski.
- Dodajemy cukier i całość ubijamy na sztywno pod koniec dodając fixy.
- Śmietanę przekładamy na krem budyniowy.