"Dobre takie, nie za słodkie". Cytrynowiec, czyli ciasto, które pokocha rodzina

2025-03-04
Kinga Goldstein
Dobre takie, nie za słodkie. Cytrynowiec, czyli ciasto, które pokocha rodzina
Autor: Shutterstock.com "Dobre takie, nie za słodkie". Cytrynowiec, czyli ciasto, które pokocha rodzina
łatwy
60 min
12

Dieta wegetariańska

Pyszne, delikatne i wspaniale cytrynowe. To ciasto jest idealne na wszelkiego rodzaju spotkania przy kawie. Kwaskowość cytryny idealnie balansuje słodycz pozostałych składników. Przygotowanie tego ciasta jest bardzo proste, a efekt końcowy jest tego jak najbardziej wart.

Puszyste, kremowe i... cytrynowe. To ciasto rozkocha w sobie każdego

Cytrynowiec to ciekawe ciasto, które, jak powiedziałaby rodzina na spotkaniu, jest "takie nie za słodkie". Jest to idealne połączenie kwaskowości cytryny i przyjemnej, kremowej słodyczy. Jego przygotowanie nie jest trudne, choć trzeba podkreślić, że zajmie nam trochę czasu.

Mimo dużej ilości kremu w cieście, nie mamy wrażenia, że to ciasto jest "mulące". Wręcz przeciwnie, kontrast, jaki daje temu ciastu cytryna idealnie balansuje słodkość. Sprawia, że ciasto jest "świeższe" przy okazji będąc wspaniale delikatne i puszyste.

Jak już wspominaliśmy, choć samo przygotowanie nie jest ciężki, to wymaga sporo cierpliwości i mocnej ręki, ponieważ będzie w nim naprawdę sporo mieszania. Zaniedbanie odpowiedniego wymieszania kremu skończy się wówczas niestety budyniową klapą, a nie rozkoszą. 

Podpowiadamy, jak przygotować wspaniałe ciasto, którego nikt nie będzie mógł sobie odmówić. Musimy was jednak ostrzec, na jednym kawałku może się nie skończyć.

SKŁADNIKI

  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 120 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 120 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • likier cytrynowy
  • Starta skórka z cytryny
  • Krem cytrynowy:
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru
  • 1,5 szklanki wody 
  • 1 kostka masła
  • 200 g cukru drobnego
  • Pół szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • Krem śmietankowy:
  • 0,5 l mocno schłodzonej śmietanki min 36 proc.
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 fixy do śmietany

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
  • Tortownicę natłuszczamy masłem i odstawiamy.
  • Miksujemy jajka, cukier i cukier waniliowy.
  • Dodajmy mąkę, proszek do pieczenia, sól i startą skórę z cytryny.
  • Całość delikatnie miksujemy.
  • Ciasto pieczemy 20-25 minut.
  • Zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
  • Biszkopt nasączamy likierem cytrynowym.
  • Do garnka wlewamy szklankę wody i sok z cytryny.
  • Dodajemy cukier i mieszamy, aż cukier się rozpuści.
  • Doprowadzamy do wrzenia.
  • W osobnej misce mierzmy budynie z pozostałą wodą.
  • Kiedy nie będzie gródek dodajemy do naszej kwaśnej mieszanki.
  • Całość na początku szybko mieszamy, jednak kiedy zgęstnieje mieszamy wolniej.
  • Kiedy krem stanie się gęsty ściągamy z palnika i odstawiamy do ostudzenia.
  • W mikserze ubijamy masło dodając stopniowo przestudzony budyń.
  • Gotowy krem cytrynowy nakładamy na biszkopt.
  • Schłodzoną śmietankę przelewamy do miski.
  • Dodajemy cukier i całość ubijamy na sztywno pod koniec dodając fixy.
  • Śmietanę przekładamy na krem budyniowy.
Beszamel: Cytryna – właściwości zdrowotne i kulinarne cytryny
Kinga Goldstein