To szybkie ciasto cytrynowe piekę na różne okazje. Jest pyszne i cudownie orzeźwiające
Dieta wegetariańska
Jak upiec pyszne i szybkie ciasto? Rozwiązanie tego kulinarnego problemu znajdziecie w tym prostym przepisie. Szybkie ciasto cytrynowe robi się łatwo i bez przykrych niespodzianek. Ma przyjemny smak i orzeźwiający aromat. Świetnie sprawdzi się jako deser i pysznie łączy się z kawą. Poznajcie prosty przepis na szybkie ciasto cytrynowe.
Z czego zrobić szybkie ciasto cytrynowe?
To szybkie ciasto na deser składa się z łatwo dostępnych składników. Zaletą tego przepisu jest to, że można z niego korzystać przez cały rok, ponieważ produkty są zawsze w marketach. Na liście składników nie ma wyszukanych artykułów i są dostępne nawet w małych sklepach.
Co jest potrzebne, aby upiec w domu szybkie ciasto cytrynowe? Do przygotowania ciasta wykorzystuje się tylko sześć składników. Ten orzeźwiający słodki wypiek robi się z takich produktów jak:
- mąka pszenna
- jajka
- masło
- cukier
- cytryny
- proszek do pieczenia
Jak zrobić szybkie ciasto cytrynowe?
Przepis na domowe ciasto o cytrynowym smaku jest bardzo łatwy. Dużym plusem tego przepisu jest to, że przygotowanie zajmuje tylko parę minut. Pyszne ciasto cytrynowe można więc zrobić nawet w ostatniej chwili tuż przed przyjściem gości.
Jak więc przygotować mocno cytrynowe ciasto na deser? To tylko kilka banalnie łatwych kroków.
- 1. krok – wymieszanie składników suchych
- 2. krok – ubicie białek na sztywną pianę
- 3. krok – utarcie żółtek z masłem i cukrem oraz skórką cytrynową i sokiem z cytryny
- 4. krok – połączenie masy jajecznej ze składnikami suchymi i pianą z białek
- 5. krok – upieczenie ciasta cytrynowego w piekarniku
- 6. krok - udekorowanie ciasta lukrem cytrynowym
Jak upiec szybkie ciasto cytrynowe?
Szybkie ciasto cytrynowe jest pyszne i ma obłędny aromat, który czuć już w trakcie pieczenia. Surowe ciasto przelewa się do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Najlepsza jest prostokątną forma, czyli klasyczna keksówka. Następnie ciasto wstawia się do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C. Czas pieczenia wynosi około 40 minut. Czy szybkie ciasto cytrynowe jest upieczone, warto sprawdzić za pomocą drewnianego patyczka. Jeżeli jest suchy, oznacza to, że ciasto jest gotowe i można je wyjąć z piekarnika. Jeżeli patyczek będzie trochę wilgotny, ciasto należy dopiekać jeszcze parę minut.
SKŁADNIKI
- 200 g mąki pszennej
- 120 g masła
- 120 g cukru
- 2 cytryny
- 4 jajka
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia.
Lukier cytrynowy:- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cytryny sparzyć wrzątkiem. Skórkę zetrzeć na tarce i wycisnąć sok.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
- Białka ubić na sztywną pianę.
- Żółtka utrzeć z masłem i cukrem na puch. Dodać otartą skórkę cytrynową i sok z jednej cytryny.
- Do masy jajecznej stopniowo wsypywać suche składniki i mieszać do połączenia.
- Dodać ubite białka i delikatnie wymieszać.
- Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać wierzch.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piec około 40 minut, do suchego patyczka.
- Wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
- Przygotować lukier cytrynowy i udekorować nim ciasto.
- Podawać na deser na różne okazje.