Zmiksuj herbatniki z jajami i mlekiem. Ten pyszny deser to słodki hit lata
Dieta wegetariańska
Jaki deser można zrobić z herbatników? Odpowiedzią na to pytanie jest ten sprawdzony przepis. Wyśmienity deser z herbatników można zrobić łatwo i szybko. Wystarczy połączyć je za pomocą blendera z mlekiem i jajkami, a potem upiec. Deser z herbatników jest pyszny i ma przyjemną konsystencję. Przekonajcie się sami i sprawdźcie przepis na obłędny domowy deser z herbatników.
Deser z herbatników – składniki
Domowy deser, który umili letnie popołudnia, składa się z kilku produktów. Lista składników obejmuje tylko sześć popularnych artykułów spożywczych. Można je kupić nawet w małych osiedlowych sklepach. Są dostępne bez względu na porę roku, a ich cena nie jest wygórowana.
Co jest potrzebne, aby zrobić smakowity deser na lato? Te składniki są niezbędne:
- herbatniki
- mleko
- jajka
- cukier
- ekstrakt waniliowy
- sok z cytryny
Jak zrobić deser z herbatników?
Doskonały domowy deser składający się z herbatników, mleka i jajek to hit tego lata. Przepis nie jest trudny. Nawet osoby, które dopiero stawiają pierwsze kroki w domowym gotowaniu, zrobią go na piątkę z plusem. Każdy kto spróbuje tego wyśmienitego deseru, będzie pod wrażeniem mlecznego smaku z waniliową nutą.
Jak więc przygotować pyszny deser z herbatników? Przepis jest łatwy, szybki i sprawdzony. Wystarczy tylko kilka minut na przygotowanie, a resztę pracy wykona piekarnik. Ten pyszny herbatniowy deser piecze się w kąpieli wodnej, więc potrzebne są dwie formy – mniejsza i większa. Deser można upiec w formie prostokątnej, kwadratowej, z kominem lub w tortownicy.
- 1. krok – zmiksowanie za pomocą blendera wszystkich składników na jednolitą masę
- 2. krok – przelanie masy do formy
- 3. krok – wstawienie formy z deserem do większej wypełnionej wodą
- 4. krok – upieczenie w piekarniku, ostudzenie i schłodzenie deseru w lodówce
Jak podawać deser z herbatników?
Idealnie słodki deser przygotowany z herbatników, jajek i mleka to pomysł na małe co nieco, które uświetni niejedno popołudnie. To pomysł na coś słodkiego po rodzinnym obiedzie. Deser z herbatników pysznie komponuje się z mrożoną kawą i herbatą czy domową lemoniadą.
Deser z herbatników najlepiej smakuje skropiony sosem karmelowym. Równie dobry będzie z polewą czekoladową. Wierzch można też udekorować świeżymi owocami lub bitą śmietaną.
SKŁADNIKI
- 3 szklanki mleka
- 200 g herbatników
- 1/2 szklanki cukru
- 4 jajka
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
dodatkowo:- sos karmelowy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do naczynia blendera przełożyć pokruszone herbatniki. Wbić jajka i wsypać cukier. Wlać mleko, ekstrakt waniliowy i sok z cytryny. Zblendować na gładką masę.
- Niedużą formę zabezpieczyć od zewnątrz folią aluminiową. Dno skropić sosem karmelowym. Przelać masę i wyrównać.
- Formę wstawić do większej i wlać wodę, tak aby sięgała do połowy wysokości mniejszej z deserem.
- Formy wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec 60 minut.
- Wyjąć z piekarnika, a następnie z większej formy i odstawić do ostygnięcia. Wstawić do lodówki.
- Podawać na deser na różne okazje skropiony sosem karmelowym.