Zmiksuj herbatniki z jajami i mlekiem. Ten pyszny deser to słodki hit lata

deser z herbatników
Autor: Shutterstock Herbatniki zblenduj z tymi składnikami. Pyszny deser oczaruje smakiem od pierwszego kęsa.
łatwy
10 min
8

Dieta wegetariańska

Jaki deser można zrobić z herbatników? Odpowiedzią na to pytanie jest ten sprawdzony przepis. Wyśmienity deser z herbatników można zrobić łatwo i szybko. Wystarczy połączyć je za pomocą blendera z mlekiem i jajkami, a potem upiec. Deser z herbatników jest pyszny i ma przyjemną konsystencję. Przekonajcie się sami i sprawdźcie przepis na obłędny domowy deser z herbatników.

Deser z herbatników – składniki

Domowy deser, który umili letnie popołudnia, składa się z kilku produktów. Lista składników obejmuje tylko sześć popularnych artykułów spożywczych. Można je kupić nawet w małych osiedlowych sklepach. Są dostępne bez względu na porę roku, a ich cena nie jest wygórowana.

Co jest potrzebne, aby zrobić smakowity deser na lato? Te składniki są niezbędne:

  • herbatniki
  • mleko
  • jajka
  • cukier
  • ekstrakt waniliowy
  • sok z cytryny

Jak zrobić deser z herbatników?

Doskonały domowy deser składający się z herbatników, mleka i jajek to hit tego lata. Przepis nie jest trudny. Nawet osoby, które dopiero stawiają pierwsze kroki w domowym gotowaniu, zrobią go na piątkę z plusem. Każdy kto spróbuje tego wyśmienitego deseru, będzie pod wrażeniem mlecznego smaku z waniliową nutą.

Jak więc przygotować pyszny deser z herbatników? Przepis jest łatwy, szybki i sprawdzony. Wystarczy tylko kilka minut na przygotowanie, a resztę pracy wykona piekarnik. Ten pyszny herbatniowy deser piecze się w kąpieli wodnej, więc potrzebne są dwie formy – mniejsza i większa. Deser można upiec w formie prostokątnej, kwadratowej, z kominem lub w tortownicy.

  • 1. krok – zmiksowanie za pomocą blendera wszystkich składników na jednolitą masę
  • 2. krok – przelanie masy do formy
  • 3. krok – wstawienie formy z deserem do większej wypełnionej wodą
  • 4. krok – upieczenie w piekarniku, ostudzenie i schłodzenie deseru w lodówce

Jak podawać deser z herbatników?

Idealnie słodki deser przygotowany z herbatników, jajek i mleka to pomysł na małe co nieco, które uświetni niejedno popołudnie. To pomysł na coś słodkiego po rodzinnym obiedzie. Deser z herbatników pysznie komponuje się z mrożoną kawą i herbatą czy domową lemoniadą.

Deser z herbatników najlepiej smakuje skropiony sosem karmelowym. Równie dobry będzie z polewą czekoladową. Wierzch można też udekorować świeżymi owocami lub bitą śmietaną.

SKŁADNIKI

  • 3 szklanki mleka
  • 200 g herbatników
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

  • dodatkowo:
  • sos karmelowy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do naczynia blendera przełożyć pokruszone herbatniki. Wbić jajka i wsypać cukier. Wlać mleko, ekstrakt waniliowy i sok z cytryny. Zblendować na gładką masę.
  • Niedużą formę zabezpieczyć od zewnątrz folią aluminiową. Dno skropić sosem karmelowym. Przelać masę i wyrównać.
  • Formę wstawić do większej i wlać wodę, tak aby sięgała do połowy wysokości mniejszej z deserem.
  • Formy wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec 60 minut.
  • Wyjąć z piekarnika, a następnie z większej formy i odstawić do ostygnięcia. Wstawić do lodówki.
  • Podawać na deser na różne okazje skropiony sosem karmelowym.
Zamienniki mleka – czym jest mleko roślinne?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej