Zapomnij o aquafabie. Teraz pyszny wegański mus czekoladowy zrobisz z tego serka

mus czekoladowy z tofu
Autor: Shutterstock Weź ten jedwabisty serek i gorzką czekoladę. Ten roślinny mus oczaruje smakiem.
łatwy
10 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Mus czekoladowy to obłędny deser, który zachwyca smakiem. Jak przygotować go w wersji wegańskiej? Wystarczy wybrać ten prosty przepis. Roślinny mus czekoladowy robi się łatwo i szybko, a głównym składnikiem jest produkt, który stanowi podstawę wegańskich przysmaków. Co to takiego? Poznajcie przepis na pyszny, jedwabisty i mega czekoladowy mus z tofu.

Czekoladowy mus z tofu – składniki

Domowy mus czekoladowy przyrządza się ze produktów pochodzenia roślinnego. Głównym składnikiem jest tofu, czyli serek wytwarzany z mleka sojowego. Znają go wszyscy weganie, ponieważ jest ważnym elementem diety roślinnej i zamiennikiem mięsa. Zawiera pełnowartościowe i łatwo przyswajalne białko, witaminy i minerały. Tofu ma neutralny smak i idealnie sprawdza się w potrawach wytrawnych i dobrze smakuje na słodko. Właśnie ze względu na swoje właściwości zostało bohaterem tego wege przepisu na mus czekoladowy.

W tym prostym przepisie na wegański mus czekoladowy najlepiej sprawdzi się silken tofu. To rodzaj serka sojowego, który wyróżnia się jedwabistą konsystencją, niską kalorycznością i bogactwem składników odżywczych. Silken tofu można kupić w większych sklepach i marketach. Oferują go także sklepy ze zdrową żywnością. Do musu można wykorzystać także klasyczne tofu naturalne bez dodatków, które można kupić nawet w małych sklepikach.

Jakie produkty są potrzebne do przygotowania domowego musu czekoladowego w wersji wegańskiej? Na liście składników znalazły się cztery artykuły spożywcze pochodzenia roślinnego oraz woda.

Jak zrobić mus czekoladowy z tofu?

Wegański przepis na pyszny domowy mus przygotowany z tofu jest łatwy i szybki. Każdy krok jest prosty i nie wymaga wielu godzin przy kuchennym blacie. Przyda się blender oraz miseczki lub pucharki. Po przygotowaniu musu z tofu i gorzkiej czekolady deser należy wstawić do lodówki, aby się schłodził i zgęstniał.

Jak więc zrobić pyszny i zdrowy mus z czekoladą i tofu? Przyrządzenie tego wegańskiego deseru jest bardzo łatwe i błyskawiczne.

  • 1. krok – przygotowanie syropu cukrowego
  • 2. krok – roztopienie czekolady w kąpieli wodnej
  • 3. krok – zmiksowanie tofu na gładką masę
  • 4. krok – połączenie tofu z pozostałymi składnikami
  • 5. krok – przełożenie musu do miseczek lub pucharków i schłodzenie w lodówce

Jak podawać mus czekoladowy z tofu?

Obłędny mus czekoladowy przygotowany na bazie silken tofu to idealny deser, który można serwować przez cały rok. Jest uniwersalny i pasuje na każdą okazję. To również propozycja na smaczną wege przekąskę. Roślinny mus czekoladowy sprawdzi się też jako krem do wegańskiego tortu lub dodatek do innych słodkich przysmaków.

Pyszny mus czekoladowy z tofu najlepiej od razu przygotować w gotowych porcjach. Masę warto przełożyć do miseczek lub pucharków, a przed podaniem udekorować świeżymi sezonowymi owocami i bitą śmietaną z mleka kokosowego. Smacznym dodatkiem są także posiekane orzechy i prażone płatki migdałowe.

SKŁADNIKI

  • 340 g silken lub naturalnego tofu
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do rondelka wlać wodę. Wsypać cukier i wymieszać. Podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Zagotować. Rondelek zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia.
  • Połamaną na mniejsze kawałki czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.
  • Tofu pokroić w kostkę i zmiksować na gładko.
  • Wlać syrop cukrowy i ekstrakt waniliowy. Dodać roztopioną czekoladę. Miksować, aż składniki połączą się w jednolitą i gładką masę.
  • Mus przełożyć do miseczek lub pucharków. Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.
  • Podawać na deser ze świeżymi owocami i wegańską bitą śmietaną.
Czekolada – dowiedz się, dlaczego warto jeść czekoladę
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej