Mus czekoladowy z wody po ciecierzycy. Pyszny wegański deser w 5 minut
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Zalewy po ciecierzycy nie trzeba już wyrzucać. W łatwy sposób można wykorzystać ją przygotowania pysznych wegańskich deserów. Jednym z takich przysmaków jest obłędny mus czekoladowy, który zachwyci każde podniebienie. Aż trudno uwierzyć, że głównym składnikiem jest aquafaba, czyli zalewa po ciecierzycy. Poznajcie sprawdzony przepis na mus czekoladowy z wody po cieciorce.
Do czego użyć wody po ciecierzycy?
Ciecierzyca w zalewie to jeden z najpopularniejszych produktów używanych w diecie wegańskiej. Cieciorkę wykorzystuje się do przygotowania pysznych burgerów, jest składnikiem rozgrzewających gulaszy czy hummusu. A co można zrobić z aquafaby?
Mało kto wie, że prawdziwe pyszności można przyrządzić z zalewy po ciecierzycy. Klasykiem są wegańskie bezy, ale równie dobry jest czekoladowy mus. To pyszny i efektowny deser, w którym można się zakochać. W jego składzie nie ma żadnych składników pochodzenia zwierzęcego, ani nawet białego cukru. Ma przyjemną konsystencję, jest lekki jak chmurka i mega czekoladowy. Wegański mus czekoladowy można zaliczyć do przepisów zero waste, w których nie marnuje się jedzenia, a pyszne potrawy przyrządza się z resztek.
Jak zrobić mus czekoladowy z aquafaby?
Przepis na pyszny mus czekoladowy z wody po ciecierzycy jest banalnie łatwy. Składa się tylko z kilku prostych kroków. To dobry przepis dla początkujących, którzy dopiero zgłębiają tajniki domowych wege deserów.
Do ubitej ze szczyptą soli aquafaby dodaje się roztopioną w kąpieli wodnej gorzką czekoladę, a następnie składniki miesza się szpatułką. Należy to robić wolno i delikatnie, aby piana z wody po ciecierzycy nie opadła. Deser wystarczy przełożyć do pucharków, miseczek lub małych słoików i wstawić do lodówki. Po godzinie chłodzenia można już rozkoszować się pysznym smakiem musu czekoladowego z aquafaby.
Jak podawać czekoladowy mus z wody po ciecierzycy?
Przepis na obłędny mega czekoladowy mus z aquafaby jest uniwersalny. Smakuje rewelacyjnie, jest łatwy i szybki. Przygotowując dania z ciecierzycy, nie warto wylewać zalewy. Lepiej zrobić z niej pyszny mus o smaku czekolady, który oczaruje nie tylko wegan.
Gotowy mus czekoladowy z wody po cieciorce to pomysł na deser, który można serwować bez względu na porę roku. Czekolada jest uniwersalna, smakuje zawsze i każdemu. Mus czekoladowy przyrządzony według tego przepisu sprawdzi się na każdą okazję. Można podać go po rodzinnym obiedzie lub jako słodką przekąskę. To pomysł na coś obłędnie pysznego na imprezę i kinder party.
SKŁADNIKI
- 150 g gorzkiej czekolady
- 150 ml wody po ciecierzycy (aquafaba)
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Połamaną na mniejsze kawałki czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.
- Do miski przelać wodę po ciecierzycy. Wsypać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę.
- Do ubitej piany stopniowo wlewać roztopioną czekoladę i delikatnie mieszać do połączenia składników.
- Piankę przelać do miseczek lub pucharków i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę.
- Przed podaniem udekorować posiekanymi orzechami.
- Podawać na deser.