Mus czekoladowy z wody po ciecierzycy. Pyszny wegański deser w 5 minut

mus czekoladowy z wody po ciecierzycy
Autor: Shutterstock Mus czekoladowy z wody po ciecierzycy to obłędny deser w stylu zero waste.
łatwy
10 min
2

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Zalewy po ciecierzycy nie trzeba już wyrzucać. W łatwy sposób można wykorzystać ją przygotowania pysznych wegańskich deserów. Jednym z takich przysmaków jest obłędny mus czekoladowy, który zachwyci każde podniebienie. Aż trudno uwierzyć, że głównym składnikiem jest aquafaba, czyli zalewa po ciecierzycy. Poznajcie sprawdzony przepis na mus czekoladowy z wody po cieciorce.

Do czego użyć wody po ciecierzycy?

Ciecierzyca w zalewie to jeden z najpopularniejszych produktów używanych w diecie wegańskiej. Cieciorkę wykorzystuje się do przygotowania pysznych burgerów, jest składnikiem rozgrzewających gulaszy czy hummusu. A co można zrobić z aquafaby?

Mało kto wie, że prawdziwe pyszności można przyrządzić z zalewy po ciecierzycy. Klasykiem są wegańskie bezy, ale równie dobry jest czekoladowy mus. To pyszny i efektowny deser, w którym można się zakochać. W jego składzie nie ma żadnych składników pochodzenia zwierzęcego, ani nawet białego cukru. Ma przyjemną konsystencję, jest lekki jak chmurka i mega czekoladowy. Wegański mus czekoladowy można zaliczyć do przepisów zero waste, w których nie marnuje się jedzenia, a pyszne potrawy przyrządza się z resztek.

Jak zrobić mus czekoladowy z aquafaby?

Przepis na pyszny mus czekoladowy z wody po ciecierzycy jest banalnie łatwy. Składa się tylko z kilku prostych kroków. To dobry przepis dla początkujących, którzy dopiero zgłębiają tajniki domowych wege deserów.

Do ubitej ze szczyptą soli aquafaby dodaje się roztopioną w kąpieli wodnej gorzką czekoladę, a następnie składniki miesza się szpatułką. Należy to robić wolno i delikatnie, aby piana z wody po ciecierzycy nie opadła. Deser wystarczy przełożyć do pucharków, miseczek lub małych słoików i wstawić do lodówki. Po godzinie chłodzenia można już rozkoszować się pysznym smakiem musu czekoladowego z aquafaby.

Jak podawać czekoladowy mus z wody po ciecierzycy?

Przepis na obłędny mega czekoladowy mus z aquafaby jest uniwersalny. Smakuje rewelacyjnie, jest łatwy i szybki. Przygotowując dania z ciecierzycy, nie warto wylewać zalewy. Lepiej zrobić z niej pyszny mus o smaku czekolady, który oczaruje nie tylko wegan.

Gotowy mus czekoladowy z wody po cieciorce to pomysł na deser, który można serwować bez względu na porę roku. Czekolada jest uniwersalna, smakuje zawsze i każdemu. Mus czekoladowy przyrządzony według tego przepisu sprawdzi się na każdą okazję. Można podać go po rodzinnym obiedzie lub jako słodką przekąskę. To pomysł na coś obłędnie pysznego na imprezę i kinder party.

SKŁADNIKI

  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 150 ml wody po ciecierzycy (aquafaba)
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Połamaną na mniejsze kawałki czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.
  • Do miski przelać wodę po ciecierzycy. Wsypać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę.
  • Do ubitej piany stopniowo wlewać roztopioną czekoladę i delikatnie mieszać do połączenia składników.
  • Piankę przelać do miseczek lub pucharków i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę.
  • Przed podaniem udekorować posiekanymi orzechami.
  • Podawać na deser.
Czekolada – dowiedz się, dlaczego warto jeść czekoladę
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej