Wegańskie bezy: przepis jak zrobić bezy bez białka jaja kurzego

Wegańskie bezy to słodkie przekąski przygotowane z wywaru z gotowanej ciecierzycy oraz cukru. Zaskoczeni? To naprawdę działa! Płyn po ugotowaniu ciecierzycy pełen jest roślinnych białek, które łatwo dają się napowietrzyć. Wystarczy wykorzystać płyn zlany z puszki z ciecierzycą. Takie beziki dobre są nie tylko dla wegan, ale także dla wszystkich osób uczulonych na białko jaja kurzego. Oto najlepszy przepis jak zrobić wegańskie bezy!

Wegańskie bezy bez białka jaja kurzego

i

Autor: Shutterstock Wegańskie bezy bez białka jaja kurzego
łatwy
30 min
4

Kilka uwag o wegańskich bezach

Z tej samej masy możesz przygotować małe beziki, jak i dużą bezę do przygotowania deseru Pawłowej. 

Ten przepis do dowód, że ludzka kreatywność nie ma granic. Ale potrzebna jest również wiedza o fizyce koloidów. Ponieważ białko jaja kurzego to właśnie koloid związków nierozpuszczonych w cieszy, ale zawieszonych w niej, które mogą się rozciągać i tworzyć piany. Tak samo jest w przypadku aquafaby, czyli wody z gotowania fasoli lub ziaren warzyw strączkowych.

Polecam płyn z ciecierzycy, bo ma najmniej wyczuwalny smak ze wszystkich strączkowych. Nie przejmujcie się, jeśli jest lekko osolony. Sól uwypukla i podkreśla smak słodki. 

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka aquafaby, płynu zlanego z puszki gotowanej ciecierzycy
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 3/4 szklanki drobnego cukru białego (z buraków cukrowych)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 100°C. Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem.
  • Dodaj aquafabę, płyn zlany spod ciecierzycy z puszki, do miski. Dodaj ekstrakt wanilii. Ubijaj na wysokich obrotach do uzyskania puszystej piany. Może to zająć około 3-6 minut.
  • Następnie dodawaj po 1 łyżce cukru i kontynuuj ubijanie. Kolejną łyżkę cukru dodaj dopiero, gdy cukier z poprzedniej porcji rozpuścił się w pianie.
  • Masa na bezę jest gotowa, gdy po wyjęciu końcówek robota tworzą się sztywne, spiczaste szczyty.
  • Za pomocą rękawa cukierniczego z końcówką o kształcie gwiazdki zrób porcje małych bezików na papierze do pieczenia. Można również zrobić to za pomocą dwóch łyżek. Ważne aby były to jednakowe porcje.
  • Susz bezy przez 1 1/2 do 2 1/4 godziny. Jeśli lubisz bezy z nieco ciągnącym się środkiem to wystarczy suszyć je przez 1 1/2 godziny. Jeśli wolisz bardziej kruche beziki, to należy suszyć je dłużej.
  • Przechowuj w chłodnym, suchym miejscu. Najlepiej w szczelnym pudełku.
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej...